Annonce

Fangemishandling
25. juni 2013 - 16:25

Tidligere officer dømt for at hemmeligholde kilde til Irak-video

Bødedom mod tidligere efterretningsofficer blev i dag stadfæstet i Østre Landsret. Han er dømt for ikke at ville afsløre kilden til fangemishandlingsvideo. Han vil nu anke sagen - selvom han kan ende i fængsel.

Tirsdag den 25. juni stadfæstede Østre Landsret en dom mod den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard. Han blev i april idømt dagbøder i et halvt år, fordi han ikke ville afsløre navnet på den person, der gav ham videooptagelser af fangemishandlinger under den dansk-ledte operation Green Desert i Irak.

Anders Kærgaard fortæller til avisen Arbejderen, at han vil anke afgørelsen, selvom det kan betyde, at han ender i fængsel.

– For mig er det et spørgsmål om principper. Jeg kan ikke leve med den uretfærdighed, at jeg bliver straffet for at stå frem, mens de ansvarlige, der vidste, at der foregik overgreb og løj om det bagefter, går fri. Så jeg kæmper videre, siger han til Arbejderen.

Forsvarets auditørkorps krævede oprindeligt Kærgaard fængslet i et halvt år, men på grund af en juridisk fejl var kravet ikke en del af ankesagen. Det kan det tilgengæld blive, hvis procesbevillingsnævnet accepterer Kærgaards anke.

Læs artiklen »Efterretningsofficer anker dom for Irak-læk« hos Arbejderen.

Læs artiklen »Åbenmundet officer får bøder for at klappe i om hemmelig video« hos Politiken. 

Se videoen her (via Arbejderen).

Lækket video viser danske soldater overvære overgreb

Under operationen Green Desert tog danske soldater civile irakere til fange og overlod dem angiveligt til mishandling i irakiske sikkerhedstroppers varetægt. Det danske forsvar har siden nægtet kendskab til episoderne og desuden nægtet, at operationen blev videofilmet af danske soldater.

18. oktober 2012 offentliggjorde Anders Kærgaard optagelser fra operationen. Filmoptagelserne lader til at vise danske soldater overvære og kommentere overgreb på tilfangetagne irakiske civile uden at gribe ind.

Forsvarschef Peter Bartram indrømmede efterfølgende, at det er overvejende sandsynligt, at danske soldater filmede mishandlinger af irakiske fanger under operation Green Desert i 2004.

Efterfølgende har forsvarets auditørkorps anklaget Anders Kærgaard for at hindre  efterforskningen, fordi han ikke ville afsløre navnet på personen, der gav ham optagelserne. Østre Landsret gav i dag auditørkorpset medhold og idømte Kærgaard dagbøder på i alt 13.000 kroner

Læs artiklen »Forsvarschef: Sandsynligt at danske soldater filmede fangemishandling i Irak« hos Modkraft.

Læs artiklen »Auditører vil fængsle whistleblower« hos Journalisten

Enhedslisten vil have whistleblower-ordning i forsvaret

Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen kritiserer dommen og efterlyser en såkaldt whistleblower-ordning.

– Dommen mod Anders Kærgaard er dybt uretfærdig og viser tydeligt, at vi har brug for en whistleblower-ordning i forsvaret, så det i fremtiden ikke vil være budbringerne, men de medansvarlige for mishandling af civile irakere, der bringes for en domstol, siger han i en pressemeddelelse.

Enhedslisten vil stille et beslutningsforslag om en whistleblower-ordning i det danske forsvar efter sommerferien.

Operation Green Desert - Danmark på anklagebænken

Den 25. november 2004 ledte oberst John Dalby næsten 1000 danske, britiske og irakiske soldater ind i den irakiske by Az Zubayr i det sydlige Irak. Målet var at fange en oprørsleder, flere al Qaeda-folk, oprørere fra Fallujah og en gruppe vejsidebombere.

Under operationen blev 36 uskyldige civile irakere taget til fange og udleveret til de irakiske sikkerhedsstyrker. De blev efter eget udsagn udsat for mishandling og tortur. Alle blev senere løsladt uden sigtelse eller dom.

23 af dem har siden lagt sag an mod Danmark for medvirken til tortur og mishandling. Ifølge torturkonventionen er det forbudt at overlevere fanger, hvis der er risiko for tortur. 

Læs også artiklen »Arbejderen får hæren til at offentliggøre hemmelig rapport« hos Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce