Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Baggrund
6. februar 2014 - 12:34

Tidligere guerilla-leder bliver præsident i El Salvador

Salvador Sánchez Ceren opnåede 49 procent af stemmerne i første valgrunde – og er derfor næsten sikker på at vinde præsidentposten i El Salvador, når anden runde afholdes den 9. marts 2014.

Han er ikke valgt endnu. Men det var næsten så tæt på, som det kunne komme, at Salvador Sánchez Ceren, ex-guerrilla og historisk FMLN-leder, blev valgt som El Salvadors næste præsident i første runde. Der manglede kun nogle tusinder stemmer.

Valgresultatet er en historisk sejr for det venstreorienterede parti og tidligere guerillabevægelse, FMLN, Frente Farabundo Marti para Liberacion Nacional.

Partiet opnåede over 49 procent af de afgivne stemmer og fik dermed over 10 procent flere stemmer end den nærmeste konkurrent, Arena, Allianza Republicana Nacionalista, som fik 39 procent.

Arena opstillede Norman Quijano, tidligere borgmester i hovedstaden San Salvador.

FMLN vandt desuden 13 ud af 14 departementer samt 190 ud af 262 kommuner.

Det er det bedste valgresultat nogensinde for FMLN, som har siddet på regeringsmagten de sidste fem år med Mauricio Funes som præsident. Oppositionen var splittet.

Straks efter første valgrunde søndag den 2. februar 2014 fortsatte Ceren de brede allliancers-politik i et forsøg på at hente stemmer fra Unidad, valgalliancen anført af Antonio Saca, som kom ind på en tredieplads.

Saca er den sidste Arena-præsident (2004-2009), men blev smidt ud af partiet, som beskyldte ham for korruption. Selv mener han, at han blev smidt ud for modstand mod privatiseringer.

Unidad fik godt 11 procent af stemmerne.

En alliance med gnister

Da Mauricio Funes blev valgt som FMLN’s præsidentkandidat, var han ikke medlem af partiet.

Han var en kendt og respekteret TV-journalist, bl.a. for CNN en Español. Han kunne vække håb og trak mange mennesker til valgmøderne, og han var en god taler inspireret af Barack Obama og Luiz Inácio da Silva.

Der var mange fordomme, der skulle overvindes, og han var med til at skabe tillid og løfte vælgerandelsen.

Med valget af Funes som præsident i 2009 rykkede El Salvador et klart skridt mod venstre. Partiet Arena, som er en udløber af militærdiktaturet, havde siddet sikkert på magten siden 1994.

De sidste fem år har for mange set ud som en slags alliance mellem Funes og FMLN, en alliance som mange gange har slået gnister.

Ofte har parlamentet forsøgt at markere en mere progressiv politik end præsidentembeddet, især udenrigspolitisk. Men alliancen har holdt.

Alligevel har mange været skuffede over Funes manglende succes i bekæmpelsen af fattigdommen, kriminaliteten og stilstanden i udenrigspolitikken.

Funes etablerede dog straks diplomatiske forbindelser med Cuba, og El Salvador blev dermed det næstsidste land på hele kontinentet til at acceptere Cubas ret til at vælge sit eget system. Tilbage står USA.

El Salvador har ikke tilsluttet sig hverken Petro Caribe (caribisk oliesamarbejdsorganisation med blandt andet Venezuela) eller Alba-samarbejdet (handelssamarbejde mellem otte latinamerikanske lande), men blot i årevis ’undersøgt’ sagen.

Også bidraget til det såkaldte Celac-samarbejde mellem de 33 latinamerikanske lande har været lunkent. Det centralamerikanske integrationssamarbejde har ikke givet store resultater.

Forholdet til Nicaragua, Cuba, Venezuela, Bolivia og Ecuador har været ’pænt’, men ikke varmt. Hillary Clinton deltog ved Funes indsættelse, og Barack Obama besøgte senere landet.

Mange håber med valget af Ceren som præsident at linjen vil blive mere markant.

En historisk leder

Salvador Sánchez Ceren er født i 1944 og var egentlig skolelærer, da han i 1970’erne tilsluttede sig guerrillabevægelsen i Fuerza Populares de Liberacion og kampen mod militærdiktaturet.

Han blev kommandant og er i dag den eneste overlevende blandt underskriverne af Fredsaftalerne i 1992, som afsluttede 12 års borgerkrig.

Senere blev han landskoordinator af FMLN og fra 2000 ledende parlamentsmedlem. I de seneste år har han dannet par med Funes og været vicepræsident. Han tilhører således den absolutte inderkreds i FMNL.

FMNL opstod i 1980 som en sammenlægning af fem guerrilla-bevægelser, herunder El Salvadors Kommunistiske Parti, som alle blev nedlagt.

Mange danskere var i 1980`erne aktive i solidaritetsbevægelsen med FMLN, og plakater med fronten med det lange navn hang på væggen i mange værelser.

FMLN definerer selv sine rødder i stiftelsen af Det Kommunistiske Parti i Centralamerika i 1925. I 1930 blev El Salvadors Kommunistiske Parti stiftet.

Mange udfordringer

El Salvador står overfor store problemer. På trods af et bruttonationalproduktet per indbygger som ligger over Honduras, Guatemala og Nicaraguas, men under Costa Rica og Panamas, har omkring to millioner personer søgt grønnere græsgange udenfor landet, især i USA.

Omfattende sociale programmer har reduceret fattigdommen, men den er fortsat alarmerende.

Bandekriminalitet er et uhyggeligt problem for befolkningen. Banderne Mara Salvatrucha og Mara 18 Street kæmper mod hinanden, kæmper om narkopengene og foretager systematisk pengeafpresning af små og store forretningsdrivende.

I intet andet land i verden bliver der dagligt dræbt så mange unge mænd mellem 18 og 35 år som i El Salvador.

Regeringen under Mauricio Funes ’faciliterede’ en våbenhvile mellem banderne, som kraftigt reducerede drabstallene, men de er nu igen stigende. Og hvad med os? spørger de pengeafpressede.

El Salvador deler adgang til bugten Golfo Fonseca med Honduras og Nicaragua. El Salvadors bestilling af kampfly har vakt utifredshed i Honduras, som nu vil opruste, siger det pro-militære regeringsparti. De to lande havde en kort krig i 1969.

El Salvador er på størrelse med Jylland og har omkring 7 mio. indbyggere. Landet er det mest amerikaniserede i Centralamerika og bruger til dagligt US-dollars som møntfod.

Den 9. marts 2014 afholdes anden valgrunde med de to topscorere, hvor Salvador Sánchez Ceren fra FMLN er favorit.

Preben Høeg Rasmussen er redaktør for hjemmesiden El Salvador – dansk portal, hvor artiklen også bringes

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce