Islamisk Stat kan ikke bekæmpes uden at forstå, at organisationen ikke kun udøver terror, men også sikrer en vis social sikkerhed i de områder, hvor den hersker, mener den italienske ekspert Loretta Napoleoni.
Den vestlige verden overser Islamisk Stats ’sociale ansigt’, mener den italienske forfatter og politiske analytiker Loretta Napoleoni.
Organisationen kan ikke bekæmpes med bomber, der blot risikerer at give Islamisk Stat flere tilhængere, men kun ved at »pacificere IS’ områder«, siger hun til avisen Information.
Loretta Napoleoni har skrevet bogen Islamisk Stat, som i februar udkom på dansk. Hun beskriver her, at Islamisk Stat i de områder, som organisationen behersker, har et ’socialt ansigt,’, der søger at hjælpe borgere med de daglige fornødenheder.
I Raqqa, som kan betragtes som en slags hovedstad i organisationens ’kalifat’, har Islamisk Stat blandt andet etableret kontorer for forældreløse børn og et elektricitetskontor, der holder øje med forbruget, sætter elledninger op og afholder workshops, hvor borgere lærer at reparere deres defekte elledninger.
Der er også sundheds- og velfærdsprogrammer under udvikling, og Islamisk Stat er, i modsætning til Taleban i Afghanistan og Pakistan, fortaler for vaccination mod polio og arbejder med kampagner for at standse sygdommens udbredelse.
»Vi fokuserer på brutaliteten og på billederne af de afskårne hoveder. Men kalifatet har også et socialt ansigt, som Vesten må forstå og reagere på, hvis Islamisk Stats rekruttering skal bremses,« udtalte Loretta Napoleoni i februar til Berlinske i forbindelse med bogens udgivelse
Læs hele interviewet i Berlingske med Loretta Napoleoni
Hun peger blandt andet på, at Islamisk Stat forsøger at hjælpe kalifatets borgere med de daglige fornødenheder,
»I modsætning til andre væbnede grupper bruger Islamisk Stat ikke kun sine indtægter fra eksempelvis erobrede oliekilder til at finansiere sin erobringskrig. Indtægterne bruges også til at opbygge en central socio-økonomisk infrastruktur i kalifatet – til at søge legitimitet i lokalbefolkningen,« siger Loretta Napoleoni i interviewet
Hun peger på, at IS hjælper med driften af brødfabrikker og forsyner mange familier med frugt og grøntsager.
De militante udbedrer huller i vejene, vedligeholder og forskønner vejrabatter. De kører beboerne i bus mellem forskellige områder i de erobrede territorier, og de har åbnet et postkontor og et kontor for zakat (almissser), som ifølge lederne af Islamisk Stat har hjulpet bønderne med høsten, forklarer Loretta Napoleoni.
Det er denne side af Islamisk Stat – ikke det barbariske og sekteriske diktatur – der ifølge forfatteren får mange marginaliserede og ofte analfabetiske sunnimuslimer til at betragte kalifatet som et bedre alternativ end de gamle regimer.
Og det er også den side, der får muslimer fra øvrige Mellemøsten og fra Europa til at slutte op om kalifatet, mener hun – »denne idealistiske nation regeret med ære, et moderne samfund perfekt i harmoni med al-Tawhid, Guds enhed«, formulerer hun det i bogen.
»Set med vestlige briller er Islamisk Stat en brutal, militær besættelsesmagt med en sadistisk hær. Men det er ikke nødvendigvis de syriske og irakiske sunnimuslimers holdning efter årtier med kaos, krig, ødelæggelse og udbredt korruption og uretfærdighed hos myndighederne, i politiets rækker og blandt politikerne,« siger hun Loretta Napoleoni.
I et interview i Information den 16. november udtrykker Loretta Napoleoni det på denne måde:
»Med krig kan IS rekruttere flere tilhængere og sige: ’Se, de undertrykkende og tyranniske korsfarere invaderer os igen’, og så kan vi så starte helt forfra. Det er et kapløb mod bunden.« Hun fortsætter:
»Mit råd til Vestens ledere er at pacificere IS’ områder. Vi har brug for en diplomatisk løsning – ikke flere bomber.«
Læs interviewet »Krig vil kun gøre ondt værre« i Information
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96