Annonce

Debatmøde
24. april 2015 - 11:22

Syriza versus EU: Hvem knækker nakken?

Kan den græske venstreregering sætte en kæp i hjulet for EU's sparepolitik, eller er det EU, der stopper en reformproces i Grækenland? Lørdag inviterer Modkraft og Enhedslisten til gratis debatarrangement i København om den græske venstrefløjsregering og dens udfordringer i forhold til EU.

Venstrefløjspartiet Syriza vandt i januar 2015 parlamentsvalget på et program om at kvitte nedskæringspolitikken i Grækenland, men kan det indfri sine løfter – og hvordan?

De spørgsmål vil et møde arrangeret af Modkraft og Enhedslisten forsøge at besvare lørdag den 25. april.

Se kalenderopslag om mødet hos Modkraft

Se Facebook-opslaget om mødet

Formålet med mødet er at sætte fokus på venstrefløjens strategiske dilemmaer, sådan som de udfolder sig i Grækenland, men med afgørende konsekvenser for resten af Europa og ikke mindst venstrefløjen, fortæller én af arrangørerne, Ole Wugge Christiansen, redaktør på Modkraft.

I februar indgik Syriza og EU en foreløbig aftale, men det er stadig et åbent spørgsmål, om den har givet Syriza et råderum til et opgør med sparepolitikken, eller forpligter regeringen til at følge EU’s krav.

Syriza ønsker at få nedskrevet en stor del af den internationale græske gæld og have ret til at føre en offensiv politik for at stoppe den sociale katastrofe og skaffe arbejdspladser. Men hvis EU fastholder de hårdhændede krav, om at Grækenland skal betale hele gælden og gennemføre en neoliberal politik, står Syriza med ryggen mod muren.

Behov for solidaritet

Det har enorm betydning for hele den europæiske venstrefløj, om Syriza lykkes med sit projekt om at afskaffe nedskæringspolitikken i Grækenland. Derfor er det nødvendigt at hele den europæiske venstrefløj viser solidaritet og bakker aktivt op om grækernes krav og på den måde øger presset på EU, mener Modkraft-redaktøren:

- Krisen har udløst et venstreskred i store dele af Sydeuropa, ikke mindst i Grækenland. Men en del af problemet for Syriza ligger i, at regeringen er valgt på en mere eller mindre socialdemokratisk politik, samtidig med at Syriza ideologisk set er et radikalt samfundsforandrende parti, siger Ole Wugge Christiansen.

–  Det rejser en række problemer. Man kan ikke udelukke, at det er Syriza, der knækker ryggen i en konfrontation med den internationale finanskapital og EU-eliten. Men heller ikke at venstreregeringen er nødt til at gribe til radikale samfundsforandringer for overhovedet at kunne gøre noget som helst ved krisen, siger Ole Wugge Christiansen.

– Truslen om en græsk udtræden af Euroen bliver nu brugt af grækere, men også EU. Spørgsmålet er, om Syriza står i en magtposition til at kunne tvinge EU-systemet til indrømmelser, være en katalysator for et opgøre med sparepolitikken i hele EU, eller om den mulighed allerede er udspillet efter den græske statsgæld flyttede fra bankerne over i de store EU-fonde, siger han.

Første del af mødet har fokus på situationen i Grækenland og krisens karakter. Her vil bl.a. være indspark af Tom Kristensen, der er ekstern lektor i Grækenlandsstudier på Københavns Universitet samt fra aktivister fra den antikapitalistiske og internationalt orienterede gruppe Crisis Mirror.

Tom Kristensen vil analysere den indenrigspolitiske politiske situation, mens Crisis Mirror i højere grad vil fokusere på selve krisen karakter, dens internationale aspekter og mulighederne for internationalt samarbejde mellem de sociale bevægelser.

Anden halvdel handler i højere grad om den politiske situation og Syrizas muligheder. Her vil der bl.a. være indspark fra Dimitris Tsekeris fra Syriza Danmark og fra Kenneth Haar, der til dagligt arbejder med erhvervslivets lobbyisme inden for EU. Det store spørgsmål er, om Syriza kan skaffe reelle og mærkbare forbedringer for den græske befolkning eller om de vil knække nakken.

– Meget tyder på, at de sociale bevægelser i Grækenland skal genoplives, hvis Syriza ikke isoleres i et magtpolitisk spil og spin i forhold til EU-bureaukratiet, siger Ole Wugge Christiansen.

– Hvis Syriza ikke får en stærkere social, politisk eller økonomisk magtbase vil partiet tabe den kamp, siger han.

Dato: Lørdag d. 25. april 2015 – kl. 13:00 til 19:00
Sted: Studiestræde 24, stuen - 1455 København K
Arrangør:  Enhedslisten og Modkraft
Gratis adgang

Se også Modkrafts specialside om Grækenland

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce