Annonce

Højreekstremisme
11. juni 2015 - 15:47

Syriza: Gyldent Daggrys deltagelse i Folkemødet på Bornholm er en provokation mod demokratiet

Fascister bidrager ikke til det bornholmske folkemøde, mener Yiannis Bournous fra det græske venstrefløjs- og regeringsparti Syriza. Han vil dog ikke give en færdig opskrift på, hvad danske venstrefløj skal gøre i forhold til de møder, hvor højreekstremister deltager.

På Folkemødet på Bornholm den 11. – 14. juni vil flere personer fra den yderste højrefløj i deltage i debatarrangementer, heriblandt et centralt medlem af det græske neonazistiske parti Gyldent Daggry.

Det sker på invitation fra det højreekstremistiske Danskernes Parti. Ud over egne repræsentanter har partiet også inviteret fascistiske venner fra flere europæiske lande til at deltage i deres debatarrangementer.

En af dem er Georgios Epitideios, der repræsenterer det neonazistiske græske parti Gyldent Daggry i EU-parlamentet.

– Den invitation er en provokation og fornærmelse imod demokratiet. Neofascisterne i Gyldent Daggry har intet at bidrage med i en demokratisk forsamling som det danske folkemøde, siger Yiannis Bournous til Modkraft.

Yiannis Bournous, der medlem af det regeringsbærende græske venstrefløjspartis Syrizas politiske sekretariat, forstår derfor ikke invitationen som et forsvar for ytringsfrihed:

– For de idéer, disse personer udtrykker, er stik mod demokrati og frihed, siger han.

– Idéerne, som Gyldent Daggry og deres allierede rundt om i Europa promoverer, handler om den hvide races overlegenhed over alle andre på denne planet. Det er en barbarisk opfattelse af, hvordan et samfund skal bygges. Det har intet at gøre med demokrati, siger han.

Udover Georgios Epitideios fra Gyldent Daggry gæster andre højrefløjsfigurer Folkemødet. Det gælder Roberto Fiore fra det italienske Forza Nuova og Yvan Benedetti fra franske L’Œuvre Française.

De sociale bevægelser skal selv finde deres kampmidler

Hvordan mener du, at venstrefløjen skal forholde sig til de møder, højreekstremisterne deltager i, skal møderne blokeres?

– Jeg kommer fra en politisk tradition, der respekterer de sociale bevægelsers selvstændighed. Så jeg vil ikke give en opskrift på, hvordan man håndterer disse ting, siger Yiannis Bournous.

– I den græske antifascistiske bevægelse har vi prøvet næsten alle de kampformer, man kan forestille sig: Blokader, demonstrationer og så videre. I hvert enkelt tilfælde og i de enkelte land er det bevægelserne, som skal vælge den bedste måde at skabe modstand på, siger han.

Men han vil dog gerne pege på, at oplysning er et nøgleord i bekæmpelsen af intolerance og had.

– Jeg mener, at det er meget vigtigt at organisere store oplysningskampagner, så folk ved, at de personer, som nu kommer til Danmark, har en specifik historie og at de repræsenterer helt bestemte barbariske idéer, siger Yiannis Bournous.

– Det gælder om at stimulere befolkningens demokratiske følelser. Det er ikke nok at organisere mindre antifa-demonstrationer. I nogle tilfælde ender det med at være elitært. Der er brug for brede antifascistiske alliancer. Og det kræver mange diskussioner med almindelige mennesker, ikke kun med folk der allerede er venstreorienterede, siger han.

Kampen om nutiden og fortiden

Yiannis Bournous ser to primære årsager til, at fascismen igen viser sit ansigt: Historisk revisionisme, som nedtoner fascismens konsekvenser, samt den nuværende krises sociale konsekvenser:

– Begge dele betyder, at vi befinder os i en fase med en stigning i fascistiske, xenofobiske og ekstremistiske idéer. I Grækenland er dette repræsenteret ved, at det klart neonazistiske parti, Gylden Daggry, er kommet i parlamentet, siger Yiannis Bournous.

– Der er brug for en både stærk ideologisk og social kamp imod stigningen i den slags idéer og projekter. Det gælder både om at tale med folk om vores landes og Europas historie, og den rolle nazismen spiller, og på samme tid kæmpe mod de sociale konsekvenser af krisen, siger han.

– Mange af dem, der stemmer på de højreekstreme partier, er undertrykte personer, som kommer fra de samfundslag, hvor man har tabt alt og er bange. De oplever de nationalistiske og ekstremistiske svar som beskyttelse mod det, de frygter.

– Det er en meget vigtigt kamp for alle venstreorienterede og progressive kræfter. Ikke kun for os, der befinder os på regeringsniveau, men for alle partier, organisationer og sociale bevægelser. Vi har ikke råd til at se en stigning i fascismen i Europa igen. Sidste gang det skete, fik det tragiske konsekvenser.

Hvordan mener du at den danske venstrefløj skal forholde sig?

– Det budskab, jeg kan sende, er håbets. Vi bekæmper som ny regering krisens sociale konsekvenser i Grækenland, og på samme tid har vi en demokratisk orientering i uddannelsesreformer. Det gør vi for at bekæmpe de ting, som giver fascismen mulighed for at gro. Jeg tror det er den eneste måde at håndtere disse slyngler, siger han.

Læs mere om fascisterne på Folkemødet hos Projekt Antifa

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce