Annonce

Venstrefløj
21. august 2015 - 16:11

Syriza er splittet – partiets venstrefløj danner partiet Folkelig Enhed

Ministerpræsident Alexis Tsipras afgang og udskrivning af valg til det græske parlament, har splittet venstrefløjspartiet Syriza. Venstrefløjen i Syriza stiller op til parlamentsvalg under navnet Folkelig Enhed.

Et nyt græsk venstrefløjsparti, Laïkí Enótita (Folkelig Enhed) er fredag den 21. august blevet dannet, efter at ministerpræsident Alexis Tsipras torsdag meddelte at regeringen træder tilbage – og der sandsynligvis skal være nyvalg til parlamentet den 20. september.

26 parlamentarikere med tilknytning til Syriza støtter den nye partidannelse – det drejer sig om 25 græske parlamentsmedlemmer og et enkelt medlem af EU-parlamentet.

Et stort mindretal i Syriza parlamentsgruppe har siden juli stemt imod lovgivning, der er en konsekvens af en aftale med EU-institutionerne og Den Internationale Valutafond, som den græske regering i indgik i juli.

Kritikerne mener ikke, at den venstreorienterede regering lever op til sine valgløfter om at stoppe besparelses- og nedskæringspolitikken i landet.

Det nye parti udspringer blandt andet af Syrisa-fraktionen, Venstreplatformen, i en erklæring torsdag skrev, at dens parlamentarikere vil arbejde for at grækernes nej til den såkaldte Trojkas krav ved folkeafstemningen den 5. juli bliver respekteret.

Det vil blandt andet indebære en annullering af nedskæringer i sociale udgifter, lønninger og pensioner og et stop for privatisering af statslig ejendom, som er indeholdt i det notat, som Tsipras har underskrevet med EU-landene.

Parlamentarisk spil før udskrivning af valg

Det nye parti udgør nu den tredjestørste gruppe i det græske parlament. Det giver ifølge den græske forfatning partiet mulighed for at forsøge over de næste tre dage at danne regering.

På den venstreorienterede hjemmeside iskra.gr skriver den tidligere Syriza-fraktion

Et af medlemmerne af det nystiftede parti er den tidligere miljø- og energiminister og nuværende leder af Venstrefløjens Platform i Syriza Panagiotis Lafazanis.

På en pressekonference fredag eftermiddag sagde Panagiotis Lafazanis, at det nye parti vil tilbyde et realistisk alternativ til Syriza-regeringens EU-aftale, at det vigtigste mål vil være at annullere låneaftalen og nedskrive Grækenlands gæld og at en eventuelt exit fra euroen ville ske på en velordnet måde.

– Vi vil blive en stor og afgørende politisk kraft, sagde han.

Hvis det ikke lykkes for det næststørste parti, det konservative Néa Dimokratía eller det nystiftede Folkelig Enhed at danne regering, bliver der sandsynligvis udskrevet valg til afholdelse den 20. september.

Læs artiklen »Lafazanis declares new party's goals to cancel bailout, write down debt« hos Ekathimerini

Læs artiklen »Greece crisis: Syriza rebels form new Popular Unity party« hos BBC

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce