Annonce

Faglig konflikt
31. maj 2013 - 19:04

Sydafrikas strejkesæson indledt med skud mod minearbejdere

10 strejkende minearbejder skudt med gummikugler af private sikkerhedsvagter i Sydafrikas største minedistrikt. Flere faglige konflikter kan være på vej.

Tirsdag den 21. maj udviklede en ugelang illegal strejke i en krom-mine ejet af det tyske selskab Lanxess sig dramatisk, da sikkerhedsvagter skød og sårede 10 minearbejdere med gummikugler.

Omkring 500 ud af i alt 750 ansatte i minen deltog i strejken, som bunder i et krav om at få udbetalt et større beløb, som firmaet har skyldt dem siden i 2011.

Strejken endte officielt mandag den 27. maj, efter firmaet indgik en aftale med National Union of Miners (NUM) om at give de strejkende minearbejdere en engangsudbetaling.

Skyderiet sker i starten af Sydafrikas årlige »strejkesæson«, som falder sammen med lønforhandlingerne, der typisk foregår i sommermånederne. Det har skabt frygt for flere uroligheder i den nærmeste fremtid.

Læs artiklen »Lanxess strike: South African miners shot with rubber bullets« hos BBC.

Marikana-massakren

Skudepisoden vækker minder om massakren i Marikana sidste år, hvor 34 blev dræbt og 78 sårede, da politiet åbnede ild mod en gruppe strejkende minearbejdere.

Dengang anklagede myndighederne efterfølgende 270 overlevende minearbejdere for drabene baseret på en gammel Apartheid-lov.

Men selvom anklagerne siden blevet droppet, er flere vidner blevet dræbt af ukendte gerningspersoner og senest er fagforeningslederen Mawethu Steven blevet myrdet af fire uidentificerede mænd, mens han så fodbold på en bar i Rustenburg.

Massakren udløste sidste år flere måneders strejker og uro i Sydafrikas mine-industri, hvor flere mistede livet i sammenstød med politiet.

Læs artiklen »Fagforeningsstrid udløser massedrab i Sydafrika« på Modkraft.

Se Modkrafts biblioteks linksamling om Marikana-massakren.

Et minefelt

De mange voldelige konflikter afspejler, at forhandlingerne mellem ansatte og arbejdsgivere i Sydafrika de seneste år har udviklet sig til kampplads mellem de to store fagforeninger i landets store mineindustri.

National Union of Miners blev oprettet i 1980'erne og har hidtil organiseret størstedelen af Sydafrikas minearbejdere.

Men fagforeningens nære forhold til regeringspartiet ANC og formandskabets tætte forbindelser til mineselskabernes ledelse har resulteret i dalende opbakning.

I 2001 brød utilfredse arbejdere ud af NUM og dannede Association of Mineworkers and Construction Union (AMCU), som fra begyndelsen tegnede en mere militant linje og brugte ulovlige strejker i deres kamp for bedre arbejds- og lønforhold.

Udbrydernes kompromisløshed kombineret med interne magtkampe i både ANC og NUM sidste år, har skabt stor opbakning til AMCU, der har forhandlingsretten i flere miner.

Begge fagforeninger har derfor meget at bevise i løbet af strejkesæsonen og NUM har da også lagt ud med at kræve en 60 procentsstigning i startlønn for minearbejdere og 15 procents lønstigninger for resten af deres medlemmer.

Læs artiklen »South Africa braces for 'strike season'« hos Times Live.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce