Annonce

Udland
2. januar 2014 - 19:44

Sydafrikas største fagforening bryder med ANC

Metalarbejderfagforening rejser usædvanlig hård kritik af ANC i Sydafrika – ANC’s fører nyliberal politik og lederskabet tjener »klassefjenden«, lyder det. Dansk ekspert mener, det kan bane vej for ny venstrefløjssamling.

Sydafrikas største fagforening har besluttet at stoppe støtten til African National Congres, ANC, Sydafrikas regeringsparti og Nelson Mandelas gamle parti.

Fagforeningen National Union of Metalworkers of South Africa, Numsa, holder ikke kun op med at støtte ANC økonomisk og politisk, men vil også undersøge muligheden for at danne en »bevægelse for socialisme«.

Numsa er Sydafrikas største fagforening med knap 340.000 medlemmer.

ANC – allieret med storkapitalen

Kritikken og bruddet med ANC er taget på en ekstraordinær kongres, der fandt sted fra den 17. til 20. december i Johannesburg.

Fagforeningen vedtog her et papir, der ikke kun kritiserer ANC’s politiske linje som en fejltagelse, men betegner den som et »forsvar for den hvide monopolkapital og imperialismen imod arbejderklassens interesser« og ANC's strategiske program (»National Devellopment Plan«) som »et program for vores klassefjende«. Numsa stopper derfor sin politiske og økonomiske støtte til ANC, og den forbyder politisk ansatte i fagforeningen samtidig at stille op som ANC-kandidater ved lokal og nationalvalg i april-juni 2014.

Fagforeningen har desuden meldt sig ud af den såkaldte »Alliance«, hvor ANC, Sydafrikas kommunistparti (SACP) og den faglige landssammenslutning af fagforeninger Cosatu hidtil har samarbejdet.

Læs slutdokumentet fra Numsas kongres (pdf-fil – engelsksproget)

Brud giver håb om opbygning af venstrealternativ

Fagforeningen kritik er ifølge Morten Nielsen fra solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt det meste markante nybrud i forhold til ANC efter apartheidsregimets fald.

– Numsas kritik og brud med ANC og Alliancen giver et håb om at der kan opbygges et venstrealternativ i Sydafrika, siger Morten Nielsen til Modkraft.

– Metalarbejderne har i mange år været kendt for at arbejde for et socialistisk Sydafrika, men hidtil inden for ANC’s rammer. Fagforeningen har nu opgivet af få ANC tilbage til organisationen historiske rødder, hvor målet ikke kun var borgerlige rettigheder, men også afskaffelse af klassesamfundet, siger han.

Politisk og korruptionssplittet fagbevægelse

Den sydafrikanske fagbevægelse har været stærkt splittet siden landets nuværende landets præsident Jacob Zuma blev genvalgt som formand for ANC i december 2012.

– Genvalget betød at alle medlemmer, der har støttet oppositionen mod Zuma, er blevet fjernet fra parti- og statsapparatet. Splittelsen er også slået ind over fagforeningerne, hvor især kommunistpartiet har brugt sine faglige positioner til at presse Zuma-kritikere ud af de faglige organisationer.

– Det er sket i en situation, hvor Numsa har været den eneste faglige organisation, der ikke er sovset ind i korruptionsskandaler. Andre faglige lederskaber har i stedet for at bekæmpe korruption brugt kræfter på at bevise deres troskab overfor Zuma og plejet deres interesser som pampere, siger Morten Nielsen.

Han henviser til, at mange af de faglige organisationer ikke kun er »rene« fagforeninger, men også er blandt andet investeringsselskaber med pamperlønninger og privilegier til lederne, der selv i sammenligning med dansk fagbevægelse er svimlende. 

– Numsa har ikke kun holdt deres sti ren for korruption, fagforeningen har også offentliggjort alle forsøg på bestikkelse, som den har været udsat for. I modsætning hertil har mange ledere fra andre fagforeninger haft travlt med at pleje deres snævre økonomiske og politiske interesser, siger Morten Nielsen.

Carte blanche til nedskydninger

Numsa henviser i sit dokument især til nedskydningen af strejkende minearbejdere i Marikana som et vendepunkt – hvorfor det?

– Ikke en eneste betjent er blevet sigtet efter massakren – selv om der er filmoptagelser af nedskydningen og beviser for at politiet har brugt falske beviser for at tilsværte de dræbte strejkende. Betjentene er gået fri fordi det politiske system, ANC og storkapitalen har været enige om at give politiet carte blanche til at brug af vold. Der er hvert år mange døde i Sydafrika efter sammenstød mellem politi og strejkende. Der er sket en forråelse af politikken, så det er særdeles farligt at være i opposition til ANC, især for aktivistiske kredse til venstre. Attentater, mordforsøg og anholdelser er ikke ualmindelige.

Læs Modkraftartiklen »Fagforeningsstrid udløser massedrab i Sydafrika«

Se også Modkraft Biblioteks linksamling om massakren i Marikana

Basis for et bredt venstrealternativ

Numsa argumenterer i sin vedtagelse for dannelse af en »bevægelse for socialisme« og henviser til erfaringer fra især Sydamerika og Grækenland. Skal det forstås som forsøg på at danne et tværsocialistisk parti?

– Det er lidt uklart, hvad Numsa helt præcist vil og sætter i værk. Men formuleringen er klart en invitation til alle venstrekræfter, som de fleste venstrefløjsgrupper i Sydafrika da også har taget godt imod. Hvis Numsa og den meget splittede venstrefløj ellers kan spille sine kort rigtig, kan det måske medføre en bredere politisk platform.

Det er vel ikke noget, der kan nås frem til national- og lokalvalgene i april-juni 2014?

– Jo, det er det garanteret. Måske ikke med afsmitning ved valget til nationalforsamling, men i al fald i forhold til lokalvalgene, især de steder hvor venstrefløjen står stærkt. Inden for de sidste tre måneder er der allerede dannet utallige nye partier – og der vil givetvis blive taget masser af nye initiativer i de næste. Mandelas død ser ud til at have lukket katten ud af sækken, blandt andet for mange gamle ANC-veteraner, der ellers har været meget afventende.

– Hvor stor gennemslagskraft, venstrefløjen så vil have, er selvfølgelig usikkert – men alt tyder på at der er basis for dannelse af et bredt venstrealternativ til ANC, siger Morten Nielsen.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce