Annonce

Yderste højre
29. juli 2014 - 15:42

Svensk nynazist kæmper for fascistisk bataljon i Ukraine

Et medlem af Svenskernes Parti fungerer som snigskytte for den paramilitære Azov-bataljon, der samler højreekstremister fra hele verden i kampen mod pro-russiske oprører i Øst-Ukraine.

Den 37-årige svenske højreekstremist Mikael Skillt har ifølge flere internationale medier siden februar spillet en central rolle i en international paramilitær gruppe, Azov-bataljonen, der som en del af ukrainske hær kæmper imod pro-russiske separatister.

Mikael Skillt er i sit hjemland medlem af den nynazistiske gruppe Svenskernes Parti og har syv års erfaring fra den svenske hær og nationalgarde, hvor han er uddannet, som snigskytte.

En erfaring han ifølge eget udsagn nu bruger, når han er på opgave i det østlige Ukraine for bataljonen, der ledes af formanden for den ukrainske nyfascistiske organisation, Social National Assembly, Andriy Biletsky.

Ifølge tv-stationen Al Jazeera har den omkring 300-mand store Azov-bataljon også tiltrukket højreekstremister fra Italien, Frankrig, Canada og Rusland, og finansieres blandt andet af bidrag fra rige ukrainere og europæiske højrefløjsgrupper.

Læs artiklen »Ukraine conflict: 'White power' warrior from Sweden« hos BBC.

Læs artiklen »Driven by far-right ideology, Azov Battalion mans Ukraine’s front line« hos Al Jazeera.

Læs artiklen »Swede Patrols Ukraine's Streets with Right-wing Paramilitaries« hos Fria Tider.

Læs artiklen »Svensk nynazist deltar i striderna« hos SvD Nyheter.

Dansk-ukrainsk samarbejde

Der er ingen melding om eventuelle danske frivillige i den højreradikale hærenhed.

Men det har tidligere været fremme, at formanden for Svenskernes Partis danske søsterorganisation Danskernes Parti, Daniel Carlsen, har været i Ukraine for at besøge det fascistiske parti Svoboda.

Desuden deltog parlamentsmedlem Andiye Illenko fra Svoboda i Danskernes Parti årsmøde i august sidste år.

Læs artiklen »Kendt højrenational på vej til Ukraine« hos Ekstra Bladet.

Læs artiklen »Ukraines fascister besøgte "kampfæller" i Danmark« hos Arbejderen.

Eftersøgt for overfald

I Sverige har de højreradikale forbindelser til Ukraine tidligere været på dagsordenen.

I marts deltog flere medlemmer af Svenskernes Parti i et brutalt overfald på en gruppe venstreorienterede i Malmø, hvor flere personer blev stukket med knive og banket ned med slagvåben.

Én af de formodede gerningsmænd – et 30-årigt medlem af Svenskernes Parti – var få dage forinden kommet hjem fra Ukraine.

Manden er nu gået under jorden og efterlyses af det internationale politiagentur, Interpol, for sin medvirken i overfaldet.

Læs artiklen »Interpol efterlyser svensk højreekstremist« hos Modkraft.

Ifølge den danske hjemmeside Radio Ruslands Stemme, der citerer det russiske medie Vesti.ru, så blev Mikael Skillt i slutningen af juli pågrebet ved byen Perevalsk af pro-russiske separatister. Det har dog ikke været muligt for Modkraft få verificeret disse oplysninger.

Læs artiklen »Folkeværnssoldaterne har pågrebet svensk lejesoldat« hos Radio Ruslands Steme.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce