Annonce

Udland
3. juli 2013 - 18:15

Sultestrejkende, græsk anarkist i »meget kritisk tilstand«

Den græske anarkist Kostas Sakkas' tilstand er meget kritisk efter en måneds sultestrejke. Sakkas protesterer imod de græske myndigheder, der har ladet ham sidde indespærret mere end 2,5 år uden at blive stillet for en domstol.

En græsk anarkist har siden den 4. juni 2013 nægtet at indtage føde. Sultestrejken er en protest imod, at de græske myndigheder ikke har stillet ham for en domstol – selv om han har været anholdt siden den 4. december 2010.

Ifølge den græske grundlov kan man højest tilbageholde en person i 18 måneder uden en retssag. Det kan dog forlænges med 12 måneder, hvis andre anklager fremlægges.

Kostas Sakkas blev anholdt på vej ud af et varehus, der blev brugt til at opbevare våben. Han har ikke benægtet sin forbindelse til hverken stedet eller våbnene.

Han blev anklaget for våbenbesiddelse og medlemskab af den anarkistiske organisation »Conspiracy Cells of Fire«, der blandt andet har påtaget sig ansvaret for flere brevbombeattentater.

Både organisationen og Sakkas benægter medlemsskabet.

Efter 18 måneders fangeskab valgte myndighederne at forlænge Sakkas varetægt ved at forny anklagerne mod ham.

Sakkas sultestrejke blev påbegyndt samme dag, som hans forvaring burde være overstået. Tretten dage senere blev han overført fra Koridallosfængslet til et hospital på grund af hans forværrede helbredssituation.

Sakkas tilstand er i dag »meget kritisk« ifølge Modkrafts kilder i Grækenland.

Regering bryder bevidst lovgivning

Kostas Sakkas sag har haft stor opmærksomhed på den græske venstrefløj, der ser den som et eksempel på, at den græske regering og myndighederne bevidst underminerer de demokratiske rettigheder i landet.

Regeringen har i flere omgange inden for det sidste år anvendt undtagelseslovgivning til at tvinge strejkende i arbejde og benyttet sig af statsdekreter i afgørende politiske spørgsmål uden om det græske parlament.

Og regeringen har i den sidste måned trodset en højesteretsafgørelse ved ikke at genetablere et sendesignal for Grækenlands Statsradiofoni efter en dekretlukning af stationens tv- og radiokanaler.

Flere andre politiske fanger i Grækenland er gået på sultestrejke eller har på anden måde erklæret deres støtte til Kostas Sakkas.

Torsdag den 27. juni demonstrerede omkring otte tusind mennesker i solidaritet med Kostas Sakkas i centrum af Athen.

Læs mere på hjemmesiden blog.occupiedlondog.org

Læs også Radiobubbles dækning af sagen

Læs også artiklen »Græske anarkister tager ansvar for brevbomber« på Modkraft

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce