Annonce

Uddannelse
10. december 2013 - 19:28

Studerende laver alternativt udvalgsmøde på Christiansborg Slotsplads

Omkring 300 studerende deltog tirsdag i et »alternativt udvalgsmøde« foran Christiansborg for at diskutere og protestere mod den såkaldte »fremdriftsreform«.

Studerende og studenterrådsrepræsentanter fra både Aarhus, Aalborg, Syddansk, Roskilde, CBS og Københavns Universitet trodsede tirsdag den 10. december det utaknemmelige klima for at afholde et »alternativt udvalgsmøde« under åben himmel.

Emnet på dagsordenen var den såkaldte »fremdrifts-« eller »hurtigere-ud«-reform, beliggenheden var Christiansborg Slotsplads, og der var flere mødedeltagere end de 280 stole, der var opstillet til lejligheden, kunne rumme.

Afbud talte til gengæld samtlige uddannelsesordførere fra partierne bag reformen.

Studerende i fælles front

Danske Studerendes Fællesråd udtrykker i en pressemeddelelse »ærgrelse« over politikernes fravær.

Men selv om man havde ønsket at råbe Christiansborg op, var hovedformålet i lige så høj grad at udvise sammenhold og fælles front mod uddannelsesforringelser:

»Vi viser med dette møde, at vi studerende står sammen på tværs af universiteter og uddannelser mod en reform, der vil påvirke alle, ligegyldigt hvor man studerer,« siger Jakob Ruggaard, formand for Danske Studerendes Fællesråd, i en pressemeddelelse.

Sammenholdet ved dagens møde gav sig blandt andet til udtryk i en støtteerklæring, som studerende fra Aalborg Universitet havde medbragt.

Heri står, at selvom uddannelsesministeren ofte bruger Aalborg Universitet som pragteksemplet på studerende, der bliver hurtigere færdige, så tager de aalborgensiske studerende afstand fra en reform, der i sidste ende kommer til at have negative konsekvenser for de fleste af landets studerende.

Erklæringen fokuserer især på den sociale slagside, som reformen forventes kan have på studerende fra en ikke-akademisk baggrund, der ikke får tid til at vende sig til en akademisk kultur.

Dispensationer i hundredevis

Aalborgensernes støtteerklæring var én ud af flere »symboler,« som repræsentanter fra de forskellige universiteter havde medbragt til (den fraværende) Morten Østergaard, minister for forskning, innovation og videregående uddannelser.

Roskilde Universitet donerede et gavekort på et »kvalitetsuddannelsesforløb på RUC« med udløb på dagen for reformens indtræden, studerende på Københavns Universitet gav deres mening til kende på flere hundrede postkort til ministeren, og studerende fra Aarhus medbragte hundredevis af dispensationsansøgninger.

Ansøgningerne beskrev udlandsophold, frivilligt arbejde, praktikforløb og andre begrundelser for forsinkelser i uddannelsen og hentydede til det bureaukrati og »de dispensationsansøgninger, som reformen vil tvinge nærmest alle studerende ud i«, som Jakob Ruggaard udtrykte det.

Var både inden- og udenfor murerne

Det alternative udvalgsmøde var arrangeret samme dag som et møde i Folketingets Udvalg for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelse. Danske Studerendes Fællesråd havde her fået mulighed for at argumentere for »hurtigere Ud-Reformens” negative konsekvenser:

– Vi bidrager gerne med analyser til brug i den parlamentariske proces, og der var en vis grad af lydhørhed, da vi præsenterede vores bekymringer og de værste konsekvenser af reformen. Men det skal følges op af flere protester og opmærksomhed i medierne, siger Jakob Ruggard til Modkraft.

Kritik og studenterprotester fik i sidste uge forskningsminister Morten Østergaard til at foreslå en udskydelse eller indfasningsperiode for reformforslaget, men uenighed blandt forligspartierne betyder, at både reformens indhold og tidspunktet for dens indtrædelse fortsat er uvis.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce