Annonce

Politik
18. november 2015 - 9:48

Storm af underskrifter rammer Søren Espersen: 12.000 skriver under på politianmeldelse

Over 12.000 personer skriver under på en politianmeldelse af folketingsmedlem Søren Espersen, Dansk Folkeparti. »Genevekonventionen handler om beskyttelse af civile. Han siger, at man må bombe dem,« forklarer initiativtageren til anmeldelsen.

12.423 personer har skrevet sig op som medunderskrivere af en politianmeldelse af Søren Espersen, folketingsmedlem for Dansk Folkeparti.

Manden bag underskriftindsamlingen føler sig overbevist om, at politikeren med udtalelser om at bombe civile har forbrudt sig mod reglerne for beskyttelse af ofre i væbnede konflikter. Det forklarer han i et interview med Modkraft. 

Søren Espersen udtalte i weekenden i et interview med TV2 efter attentaterne i Paris, at det var på tide at tage fløjlshandskerne af i kampen mod Islamisk Stat (IS):

- Vi bomber ikke der, hvor der er civile, men det er vi nødt til at begynde på. IS går jo i dækning bag kvinder og børn i landsbyer og byer, og de ved, at vi som gentlemen ikke bomber. Det må have en afslutning, udtalte Søren Espersen, og blev så så spurgt:

Hører jeg dig så sige, at vi skal til at bombe, hvor der er kvinder og børn? 

- Ja, selvfølgelig. Det bliver vi nødt til, når det er der, IS-krigerne er. De kvinder er i øvrigt også i høj grad en del af systemet. Vi kan ikke længere have en situation, hvor IS fuldstændig frit færdes der, velvidende at de aldrig vil blive bombet. Vi er nødt til at udvide krigen til en reel krig, ellers vil vi tabe, svarer Søren Espersen i ordvekslingen.

Blev vred

Udtalelserne gjorde 57-årige Jens Andersen så vred, at han besluttede at politianmelde politikeren. Han oprettede desuden en digital underskriftindsamling for folk, der ønskede at blive medunderskrivere af anmeldelsen for overtrædelse af racismeparagraffen og Genevekonvention om beskyttelse af blandt andet civile i væbnede konflikter.

- Søren Espersen siger, at man skal angribe civile og bliver endda direkte spurgt, om det vil ramme kvinder og børn. Det siger han ja til. Genevekonventionen handler om beskyttelse af civile. Han siger, at man må bombe civile. Derfor mener jeg, at han overskrider den, siger han til Modkraft.

Men siger Søren Espersen ikke bare det, som er en præmis i enhver væbnet konflikt?

- Men så bryder du dig stadig mod Genevekonventionen, som netop siger, at man skal beskytte civile. Han siger, man må bombe dem – også hvis det rammer kvinder og børn. Han siger ikke, at der kan ryge civile med i købet, fordi det sker i en krig.

Følte sig misforstået

Kan man bryde konventionerne bare at sige noget, mener du?

- Ja, helt klart. Hvis du havde sagt det til en privat fest, havde det været en anden ting. Men her er der dokumentation for det. Så kan det godt være, han har trukket lidt i land efterfølgende. Men han har jo sagt det, siger Jens Andersen med henvisning til at Søren Espersen søndag aften sagde til blandt andet TV2, at han følte sig misforstået.

- Jeg mener ikke og har aldrig ment, at vi skal gå efter at bombe civile. Vi skal bombe militære mål, men vi må acceptere og anerkende, at det kan føre til civile tab, uddybede Søren Espersen til kanalen.

Det sker ofte, at politikere trækker i land, hvis deres udtalelser er upopulære, mener Jens Andersen, som ikke giver meget for Søren Espersens forklaring.

Jens Andersen havde i første omgang regnet med, at omkring 50 personer måske ville skrive under. Planen var også, at anmeldelsen først skulle indgives søndag. Men på grund af de mange underskrifter vil han nu politianmelde Søren Espersen onsdag.

Derfor er underskriftsindsamlingen stoppet klokken 10.00 onsdag den 18. november.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce