Annonce

FagligtArbejderbevægelsen og arbejdskamp
KOMMENTAR
19. april 2012 - 17:12

Stop fleksjobreformen

Regeringens reform vil medføre en massiv sænkning af lønnen i fleksjobs inden for mange fagområder, skriver Jacob Sølvhøj fra FOA.

Forleden dag lancerede 14 handicaporganisationer hjemmesiden reformfakta.dk, hvor man kan finde myter og fakta om fleksjobordningen og regeringens forslag til en reform af ordningen.

Her trevles argumenterne for forslaget til en fleksjobreform op, og det afgørende formål med reformen træder tydeligt frem.

Det er et spareforslag, der skal indbringe 1,8 milliarder kr i 2020 og endnu mere på længere sigt. Og det er handicappede borgere, og andre der har mistet en stor del af deres erhvervsevne, der skal betale regningen.

Det er godt, at de mange handicaporganisationer har fået samlet sig om at give reformforslaget modstand. Man kunne ønske sig, at markeringerne fra fagbevægelsen var lige så klare.

Reformen vil medføre massive forringelser

Konsekvenserne tegner ellers til at blive alvorlige nok for tusindvis af fagbevægelsens medlemmer.

Reformen vil medføre en massiv sænkning af lønnen i fleksjobs inden for mange fagområder.

At det alene skulle være de højest lønnede, der stilles ringere, har ikke noget på sig. Det bliver også social- og sundhedsassistenten og pædagogen, der kommer til at holde for.

Påstanden om, at forringelserne vil begrænse sig til at ramme nye fleksjobbere, holder heller ikke vand.

Det ville jo i øvrigt ikke være nogen afgørende formildende omstændighed, men fakta er, at regeringens forslag indebærer, at mange nuværende fleksjobbere, der af den ene eller den anden årsag må skifte job, vil blive ramt af lønnedgang, hvis reformen gennemføres.

Dertil kommer, at der vil ske en kraftig forringelse af fleksjobbernes pension.

Samtidig indebærer forslaget om at indføre »effektive arbejdstimer« som et helt nyt begreb, at fleksjobbere kan risikere at blive aflønnet med en ringere timeløn, for de timer de arbejder, end deres kolleger.

Det vil være helt urimeligt og sætte hele overenskomstsystemet under pres.

Dertil kommer, at hele den foreslåede nye procedure, hvor arbejdsgiveren, den fleksjobvisiterede og kommunen i samarbejde med tillidsrepræsentanten skal fastlægge, hvor mange timer arbejdsgiveren skal betale løn for, kan blive en både problematisk og meget tidskrævende affære.

Regeringens udspil vil også gøre det betydeligt vanskeligere at komme i fleksjob i den virksomhed, hvor man hidtil har været ansat.

Det vil ikke længere være muligt umiddelbart at gå fra ordinært job til fleksjob for at fastholde beskæftigelsen på virksomheden.

Med kravet om, at der først skal ske en ansættelse på mindst 12 måneder under overenskomstens sociale kapitel, må det frygtes, at det vil føre til en række opsigelser, som hidtil har været undgået.

For de mange ledige fleksjobberes vedkommende, er der lagt op til massive forringelser.

Der foreslås indført en tidsbegrænsning af den periode, der kan modtages fleksydelse, så den ledige efter to års ledighed skal ned på en indtægt, der svarer til niveauet for kontanthjælp. Her taler vi om en indtægtsnedgang på omkring 5.000 kr om måneden.

Fleksjobreformen burde være uspiselig for fagbevægelsen

Det er svært at få øje på nogen gode begrundelser for fagbevægelsen til at anlægge en tøvende holdning til regeringens forslag til fleksjobreform.

Reformen burde være fuldstændig uspiselig. Alligevel har de kritiske røster været relativt få.

En af dem har lydt fra FOA, hvor hovedbestyrelsen på et møde i begyndelsen af april har truffet beslutning om, at forbundet ikke kan støtte regeringens forslag til en reform af fleksjobordningen.

Regeringen opfordres til at ændre kurs, så man i de videre forhandlinger om en eventuel reform af fleksjobordningen fastholder det nuværende princip, hvor arbejdsgiveren betaler løn for den fulde ansættelse og modtager offentlig refusion.

Der opfordres til ikke at gennemføre ændringer, der gør det vanskeligere at komme i fleksjob på den hidtidige arbejdsplads, samt til at fleksjobansatte, der mister deres fleksjob, skal være garanteret ledighedsydelse.

Ledighedsydelsen foreslås at være på dagpengeniveau til alle uden tidsbegrænsning.

Måske kan beslutningen være til inspiration for andre.

Jacob Sølvhøj er formand for den pædagogiske sektor i fagforbundet FOA.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce