USA's spionage kan måske forklare, hvorfor klimatopmødet COP15 i København endte som en fuser. Det siger præsidenten for miljøorganisationen Friends of The Earth, efter nye afsløringer fra whistlebloweren Edward Snowden.
»Chokerende, men ikke overraskende«
Det siger Erich Pica, der er præsident for den amerikanske afdeling af den internationale miljøorganisationen Friends of the Earth om den den amerikanske efterretningstjeneste NSA's påståede spionage mod blandt andre den danske regering under klimatopmødet COP15 i København i 2009.
Mandag gæstede han det amerikanske TV program Democracy Now, hvor han blev interviewet om sagen.
Spionageafsløringen stammer fra dokumenter lækker af whistlebloweren Edward Snowden bragt i dagbladet Information.
Dokumenterne indikererer, at NSA forud for topmødet havde skaffet sig kopi af de danske topmødeværters udkast til et kompromis mellem de lande, der ønsker den rige del af verden forpligtet på CO2 reduktion, og de lande der som USA afviser sådan en aftale.
Udkastet, som klimaminister Connie Hedegaard ønskede strengt hemmeligholdt, lagde op til at skrotte videreførelsen af Kyoto-protokollen, der netop indeholder juridisk forpligtende mål for CO2 reduktion.
Ifølge den amerikanske miljøaktivist, så kan afsløringen være med til at forklare hvorfor klimaforhandlinger kulsejlede i København.
– Når vi gennem Snowdens dokumenter erfarer, hvordan NSA har spioneret mod deltagerlandene og deres forhandlere, forklarer det en del om, hvorfor forhandlingerne brød sammen. Det ser ud til, at USA ikke var interesseret i at forhandle på samme måde som andre lande, siger Erich Pica til Democracy Now.
Læs »Med NSA til klimatopmøde« hos Information.
Se indslaget »Environmental Groups ”Shocked” by Reports of NSA Spying« hos Democracy Now.
I Danmark deler den daværende chef for statsministeriets klimasekretariat, Bo Lidegaard, dog ikke Rich Pica vurdering.
– Hvis de har kigget os i kortene, så USA har fået dokumentet før andre, så er det selvfølgelig en fordel for dem, men det er ikke en gamechanger, mener Bo Lidegaard.
Læs »Bo Lidegaard: Amerikansk spionage ikke skyld i sløjt COP15-resultat« i Politiken.
Dermed ligger den tidligere danske topembedsmand sig på linje med flere danske ministre, som forsøger at bagitalisere sagen.
Både statsminister Helle Thorning-Schmidt, forsvarsminister Nicolai Wammen og justitsminister Karen Hækkerup – alle fra Socialdemokraterne – fastholder således, at de ikke har kendskab til »ulovlig overvågning« af Danmark.
– Vi har ikke har grund til at tro, at der foregår ulovlig amerikansk overvågning af Danmark eller danske interesser, erklærede statsminister Helle Thorning-Schmidt ved en forespørgselsdebat i Folketinget i sidste uge.
De anledningsløse ministre har senest fået opbakning fra chefen fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).
– Vi følger meget tæt med i de historier, der bringes i medierne. Vi vurderer løbende, hvad der er op og ned i de påstande, der bringes frem, og det sker på baggrund af en god og tæt dialog med efterretningstjenester i andre lande, siger Thomas Ahrenkiel, der er chef for FE, i et interview med Politiken.
Den danske efteretningsjeneste mener ikke, »at den amerikanske efterretningstjeneste NSA ikke spionerede mod danske politikere og diplomater i forbindelse med topmødet«.
Læs »FE afviser NSA-spionage direkte mod Danmark« hos Politiken.
Om de amerikanske forhandleres forhåndskendskab til indholdet af kompromisudkastet er i dansk interesse eller ej er et spørgsmål om øjnene der ser, mener FE-chefen.
– Det er klart, at definitionen af danske interesser er åben for fortolkning. Jeg anskuer det fra min vinkel, og vi har rettet vores opmærksomhed mod, om der foregår ulovlige amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark og danske interesser, defineret, som vi definerer dem, og det er der, vi kan holde fast i de udtalelser, vi er kommet med, forklarer Thomas Ahrenkiel.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96