Annonce

Roskilde Festival 2014
6. juli 2014 - 16:35

Spids Nøgenhat: Roskilde Festival er blevet et supermarked

Spids Nøgenhat spillede lørdag aften på Roskilde Festival. Modkraft har mødt det populære band, der hylder 70ernes hippieværdier og en god fredspibe og mener, at samtidens politik er bullshit.

’Kommer Med Fred’ er navnet på Spids Nøgenhats seneste studiealbum, der udkom sidste år, hvor det blev varmt modtaget af både anmeldere og publikum.

Pladen kommer hele 12 år efter debutpladen, og der er sket meget i mellemtiden.

Før i tiden var interessen for bandet begrænset – i år spiller de Roskilde Festival på den nye Avalon-scene, hvor der er plads til 12.000. 



Vi har taget en snak med forsanger Uffe ’Guf’ Lorentzen, som også er kendt fra rockbandet Baby Woodrose, og guitaristen Morten ’Aron’ Larsen, før de skal på scenen.

Hvorfor gik der så lang tid, før I udgav noget nyt?

Uffe ’Guf’ Lorentzen: Vi har lavet nogle andre ting. Jeg dannede Baby Woodrose, og Morten lavede nogle plader selv og fik børn. Livet skete, kan man sige.

Hvordan har I udviklet jer som band fra dengang til nu?

Uffe ’Guf’ Lorentzen:  Vi er jo blevet tolv år ældre. Og så har vi måttet vende os til, at der rent faktisk er nogen, der gider høre os. Vores lysshow har også udviklet sig meget. I gamle dage var det noget med en diasprojektor og nogle lysbilleder, i dag er det ret stort og high tech - lysudstyret fylder mere end vores instrumenter.

Morten ’Aron’ Larsen: Vi er blevet bedre til at spille. Sangene har altid været gode, men nu spiller vi mere som et rigtigt rockband. I gamle dage var det fint nok, at man bare kunne stille sig op og måske ryge en pind. Dem der stod foran syntes ikke, det gjorde noget, at man var lidt slasket og stenet, og i øvrigt hørte de heller ikke ordenligt efter. Dengang kunne vi nok mønstre omkring 30 mennesker. Vi har spillet på Loppen helt alene kun for barpersonalet og lydmanden. I dag er der flere tusinde mennesker, så synes jeg ikke, jeg kan stå deroppe og være lige så wastet.

Hippiemusik går sejrsgang gennem landet

Er der lidt gang i en bølge af syrerock i Danmark lige nu?

Uffe ’Guf’ Lorentzen: Det har været nemt for os, at finde en niche, fordi der trods alt var så få, der spillede gammeldags rock på den stenede måde, så der var ikke så mange andre som os. Nu er der så kommet en del til, for eksempel bands som Fribytterdrømme og Elevatorfører.  Det er er en lille bølge, vi har gang i. I nogle år var det corny og kitschet, sådan lidt ’se os vi har blomster i håret’. Måske har vi vist, at man godt kan gøre det og mene det alvorligt.

Morten ’Aron’ Larsen: Når der kommer nogen og spørger, hvorfor vi ikke kommer ud og spiller til en eller anden psykefest, så må jeg bare sige, at der har vi jo været. Det er bare omkring tyve år siden. Men jeg er glad for, at vi har været med til at sætte gang i den her bølge af syrerock.

I modsætning til Baby Woodrose er Spids Nøgenhat dansksproget – hvilke overvejelser ligger til grund for det?

Uffe ’Guf’ Lorentzen:  Det var hele pointen. Konceptet var at lave noget på dansk, fordi vi var vilde med gammel, dansk, progressiv hippiemusik fra ’70erne, så ideen var at lave noget i den stil.

Punkbaggrund giver energi til musikken

Mange af de gamle ’70erbands havde politiske budskaber – har I også det?

Morten ’Aron’ Larsen: Vi kommer alle sammen fra en punkbaggrund, og det meget fedt at have den der punkenergi - det er fingeren til systemet. Men rigtig politiske er vi ikke. Fri hash og plads til alle - men det er jo ikke rigtig politik. Vi er begge to vokset op med Røde Mor, og hvis jeg skulle sige noget om dem i dag, så ville jeg sige, at de skulle have ladet være med at spille deres politiske numre og så have lavet nogle flere af de andre, for de har faktisk lavet nogle rigtig gode sange. Og det er lidt synd, at mange af pladerne bliver skæmmet af det der politiske, men det var tiden.

Uffe ’Guf’ Lorentzen:  Man kan godt sige, at nummeret ’Lolland-Falster’ er en politisk sang. Men den er også meget misforstået. Folk tror, det er en hyldest til udkants-Danmark, og det er overhovedet ikke det, det handler om. Men den bedste kunst eller musik er også tit det, der ikke er så fasttømret i forhold til, hvad budskabet er. Jo mere åbent, des mere tidløst er det, og des nemmere er det måske at kunne nyde det. Hvis man synger om noget aktuelt, der er meget konkret, så bliver det hurtigt tidstypisk.

Morten ’Aron’ Larsen: Der var en fra Lolland-Falster, som troede, sangen handlede om roer, for roer er den store eksportvare på Lolland-Falster - det grønne guld. Men vi tænkte jo, det kunne være meget fedt, hvis de begyndte at plante noget andet dernede. Så kunne det også være, de rent faktisk begyndte at tjene nogle penge i kommunekassen.

En hyldest til psykedelika

Baby Woodrose er en blomst med hallucinerende egenskaber og Spids Nøgenhat en såkaldt magic mushrom. Hvad er det med de her bandnavne – er det en hyldest til psykedelika?

Uffe ’Guf’ Lorentzen:  Ja, det kan man godt sige. Som 12-13-årige fandt jeg på biblioteket bogen ’Forbyde hallucinogener? Forbyd naturen at gro!’ af Sten Larris, og deri så jeg de to navne uden overhovedet at have tænkt på at ryge en joint endnu. Jeg tænkte, at Spids Nøgenhat lød ret fedt, og Baby Woodrose lød som et bandnavn. Men senere har jeg interesseret mig rimelig meget for de der ting. Og det musik, vi spiller, er oprindelig skabt i en tid, hvor den type stoffer fyldte meget, så det er meget passende.

Hvad er det den kan, psykedelikaen?

Uffe ’Guf’ Lorentzen: Man kan lære meget om sig selv. Det er det, der er pointen. Rent filosofisk har den altid været der, psykedelika har givet næring til både kultur og religion og en masse andre ting. Og hvis man har lyst til det, så er det der. Der er såmænd nok ikke nogen, der dør af det. Det farligste ved den type stoffer, også pot i og for sig, er, hvis der ikke er nogen information om, hvordan og i hvilke mængder man bør indtage det. Men i sig selv, er de her ting jo ikke farlige - det er kun menneskelig dumhed. Hvis man for eksempel tager et syretrip og render rundt herude på festivalen nøgen, så kommer man nok til at fortryde det efterfølgende.

Morten ’Aron’ Larsen: I dag er der masser af ting, der fungerer lige som stoffer, og som faktisk fungerer som bedøvelse, hvis du tager for meget af det: Facebook, internettet, overtræk på dankortet. Men psykedelika er bevidsthedsudvidende. Det er da værd at undersøge, men man skal behandle det med respekt.

Politik er bullshit

Er 70ernes hippieværdier lidt på vej tilbage i samfundet?

Morten ’Aron’ Larsen: Der er ikke noget i samfundet, der kommer til at ændre sig, fordi der er nogen, som har lyst til det. Forandringer sker kun af nød. Det er kun af nød, at man laver vindmøller og snakker om, at man ikke vil bore olie mere. Og jeg synes, det er fuldstændig horribelt, det regeringen har gang i. Jeg har altid tænkt, at Danmark var et dejligt land at være i, der har altid været god plads her. Men det er ved at ryge nu. I gamle dage holdt samfundet hånden under, men det er der ikke nogen, der gør nu.

Uffe ’Guf’ Lorentzen: Jeg tror, vi er på vej mod afgrunden. Revolutionen i ’69 er den største, der har været. Der har været nogle stykker siden, men hver gang er de blevet kvalt hurtigere og hurtigere af kommercielle interesser. Politik er bullshit. Det er blevet et show, hvor det handler om at sælge et eller andet. Roskilde Festival er også blevet et supermarked.

Morten ’Aron’ Larsen: Jeg var hernede første gang som 14-årig for 30 år siden , og der var der ikke en skid. I dag tænker man næsten, at de skulle jo nødig komme til at kede sig de unge mennesker, de kommer længe før festivalen begynder, og man kan lave alt muligt lort. Dengang kom du først torsdag, og så kunne du sidde uden for dit telt og drikke en bajer, eller du kunne lave en jordhuga.

Kommer der flere plader fra Spids Nøgenhat i fremtiden?

Uffe ’Guf’ Lorentzen: Det har vi ikke nogen planer om lige nu, nu spiler vi bare nogle koncerter. Vi skal ikke lave en plade, bare for at gøre det. Det skal være for sjov. Det er måske også det folk kan høre, at det virker ægte.

Spids Nøgenhat tæller desuden bandmedlemmerne Henrik ’Hobitten’ Klitstrøm, Anders ’moody Guru’ Skjødt og Anders ’Fuzz Dadddy’ Grøn.

Se også links om Roskilde Festival 2014-2004 på Modkraft.

Læs artiklen "Anmeldelse: Dansk opvarmning slog udbrændt amerikansk hovednavn" hos Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce