Annonce

USA
12. juni 2015 - 14:05

Sort Panter løslades måske efter 43 år i isolation

Fredag den 12. juni afgør en amerikansk appeldomstol om Black Panther-aktivisten Albert Woodfox skal sættes på fri fod, eller om der skal lægges yderligere år til de næsten 43. Han har siddet i isolation, dømt for mord på en fængselsbetjent i den amerikanske stat Louisiana.

Mandag den 8. juni bestemte en føderal amerikansk domstol, at Albert Woodfox skal sættes på fri fod efter at have afsonet næsten 43 år af en livstidsdom for mordet på en ung fængselsbetjent i 1973

Næsten alle årene har den nu 68 årige mand afsonet i enecelle uden at se andet end fængselspersonale og med kun en ensom time i døgnet at trække frisk luft i.

Albert Woodfox er den amerikanske fange, der har siddet længst tid i isolation, skriver CNN.

Læs »Will 'Angola 3' inmate Albert Woodfox be released?« hos CNN

The Angola Three

Woodfox’ mange i år i eget selskab begyndte i 1972 i Angola-fængslet i Louisiana. Her blev Albert Woodfox, der sad inde for væbnet røveri, sigtet og idømt livstid for mordet på fængselsbetjenten Brent Miller. Samme skæbne overgik Albert Woodfox’ ven Herman Wallace, og begge blev de straks efter sat i isolation.

De to blev sammen med Robert King kendt under navnet The Angola Three.

Robert King var dømt for røveri, men blev sat i isolation, angiveligt fordi han som medlem af det afroamerikanske venstrefløjsparti Black Panther Party (BPP) organiserede fangerne i fængslet.

Woodfox og Wallace havde forud for mordet på Brent Miller startet en afdeling af BPP i Angola-fængslet.

Robert King blev løsladt i 2001 efter 29 år i isolation.

Herman Wallace sad isoleret i 42 år, indtil han blev løsladt i 2013. Han døde af en kræftsygdom tre dage efter, at en dommer havde krævet ham løsladt og truet fængselsinspektøren med anholdelse, hvis han nølede med procedurerne.

Læs »Herman Wallace of Angola 3 Dies After Release From Prison« hos Democracy Now

Alle gode gange to – eller tre

Tirsdag appellerede Louisianas anklagemyndighed mandagens kendelse til den føderale appeldomstol, og satte dermed midlertidigt foden foran døren til Albert Woodfox’ frihed.

Anklagemyndigheden har for tredje gang sigtet Woodfox og en tredje retssag er berammet til efteråret.     

Om døren skal åbnes eller smækkes i bag Woodfox bliver altså afgjort, når dommeren ved den føderale appeldomstol afsiger sin kendelse fredag den 12. juni.

Spørgsmålet er, om den er enig med den lavere retsinstans i, at den behandling som Woodfox har fået i Louisianas retssystem er så sjusket og uden udsigt til at blive rettet op, at den aldrende Black Panther aktivist skal sættes på fri fod.

Svær retssag

Dommer James J. Brady, der tidligere på ugen krævede Woodfox løsladt, henviste blandt andet til, at Woodfox er blevet dømt to gange i sager, der begge er blevet afvist af højere retsinstanser.

Og han henviste til, at fraværet af egentlige beviser mod Woodfox fortsat ville vanskeliggøre staten Louisianas tredje forsøg på at få Woodfox dømt ved en lovlig retssag.

Ifølge New York Times pegede dommer Brady på, at flere af de vidner, der havde udpeget Woodfox er døde, at beviserne mod ham ikke er »overvældende«, og at den halve menneskealder, som han havde tilbragt i isolation, har efterladt ham med dårligt helbred.

Anklagemyndighedens sag i både første og anden afviste omgang var alene baseret på vidner. Der var ingen tekniske beviser mod Woodfox, Wallace eller nogen anden, for de blodige fingeraftryk som politiets teknikere fandt på gerningsstedet, kunne ikke identificeres.

Læs »On Tortuous Road to Freedom, ‘Angola Three’ Inmate Bides His Time« hos New York Times

Grundløs Isolation

Alligevel har Woodfox altså siddet i isolation i næsten 43 år. Ifølge hans advokat George Kendall skyldes de hårde afsoningsbetingelser hensynet til fængselspersonalets følelser.

Isolationen kan overhovedet ikke retfærdiggøres strafferetligt. Grunden til at den er blevet opretholdt er, at ingen fængselsdirektør i systemet ønsker at lukke den mand, som mange fængselsbetjente mener er Brent Millers morder, ind til de almindelige fanger, forklarer George Kendall til det amerikanske TV program Democracy Now.

Se »Will Albert Woodfox Be Freed? Louisiana Fights Release« hos Democracy Now

 

Se også linksamlingen på Modkraft Biblioteket om Black Power : Historie og personerLinkbox med samling af links om den afro-amerikanske kamp i USA.

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce