Annonce

Medier
7. april 2015 - 14:00

Sociale medier bøjer sig for tyrkisk censurkrav

Fjern billedet straks eller bliv lukket ned, lød beskeden til Facebook, Tvitter og YouTube 2. påskedag fra de tyrkiske myndigheder. Otte timer senere var kravet efterkommet.

De tyrkiske myndigheder lukkede den 6. april alle sociale medier i landet for at stoppe udbredelsen af foto fra den kommunistiske aktionsgruppe DHKP-C’s tilfangetagelse af den tyrkiske statsanklager Mehmet Salim Kiraz.

Internetsiderne for Twitter, Facebook, og YouTube blev åbnet igen otte timer senere, da medierne havde efterkommet kravet om, at billedet blev fjernet.

Ud over mediegiganterne blev 163 andre nyhedssider hjemmehørende i Tyrkiet og udlandet blokeret.

Billedet er heller ikke længere at finde på danske nyhedsmediers hjemmesider.

Tre dræbte

Billedet viser et medlem fra den kommunistiske byguerilla-gruppe DHKP/C, mens han holder en pistol mod tindingen på anklageren Mehmet Selim Kiraz i en retsbygning i Istanbul.

Mehmet Selim Kiraz var anklager i sagen om drabet på Berkin Elvan under urolighederne ved Geziparken i Istanbul sidste år.

Politiet stormede bygningen nogle timer efter, at gruppen havde sendt billedet ud på Twitter.

De to gidseltagere og anklageren blev dræbt ved afslutningen af gidselaktionen.

Aktionen har i øvrigt mødt forståelse i Danmark.

En ukendt gruppe, der betegner sig selv som kommunister, har iøvrigt sprayet graffiti i Københavnsområdet med slogans i »solidaritet med kommunisterne fra DHCP-C i Tyrkiet«, skriver gruppen i en pressemeddelelse til Modkraft.

Forbud mod at dække gidseltagning

Allerede under gidseltagningen den 31. marts fik de tyrkiske medier forbud mod at dække gidseltagningen med henvisning til den nationale sikkerhed.

Det er en forbudsmulighed, som den tyrkiske premierminister Recep Tayyip Erdoğan har udnyttet ved 150 begivenheder de seneste fire år.

Den 1. april blev 13 medier i Tyrkiet udelukket fra at deltage i pressekonferencer om gidseltagningen, og en række journalister blev frataget deres akkreditiver.

Dagen efter blev der indledt retslige undersøgelser af syv tyrkiske aviser for at have bragt billedet i aviserne.

Læs artiklen »Turkey's fresh ban pushes social media giants to remove content « hos Hürriyet.

Anden gang de sociale medier bøjer sig

Sidste år lukkede premierminister Erdogan også de sociale medier i et forsøg på at stoppe udbredelsen af en lydfil, der afslørede omfattende korruption i hans regering.

Også den gang bøjede de sociale medier sig for kravet om fjernelse.

Hør den forbudte lydfil hos TV2

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce