Annonce

Kvindekamp
9. juni 2016 - 13:00

SlutWalk: Vi fejrer skamløshed og lyst

Det feministiske initiativ SlutWalk protesterer lørdag mod bl.a. udskamning og bebrejdelse af ofre for voldtægt og andre seksuelle overgreb. »Seksualitet og udtryk er naturligt, og ikke mindst dejligt, og der er intet skamfuldt over det. Der skal være plads til os alle, og også dem der vælger at udføre sexarbejde,« siger en af arrangørerne.

SlutWalk afholder lørdag en manifestation i København, der kræver respekt og er et opråb mod den udskamning af kroppe og seksualitet samt offerbebrejdelse, som de mener er så almindeligt i vores samfund, at vi næsten alle medvirker til den uden at tænke over det.

»Vi vil give en glimmerindsmurt finger til victim-blaming, slut-shaming og sexistisk dobbeltmoral! SlutWalk er en fejring af retten til vores egen krop: Ingen skal fortælle os hvordan vi skal klæde os eller opføre os for at ‘fortjene’ respekt for vores egne grænser!«, som de skriver i indkaldelsen.

Se begivenheden SlutWalk 2016 på Facebook

SlutWalk er en global bevægelse af protester mod voldtægtskultur. Dens sigte er at gøre op med bortforklaringerne og undskyldningerne for voldtægter med begrundelse i kvinders påklædning og opførsel.

Den tog sin begyndelse i Canada i 2011. Man tog navnet slut til sig efter at en canadisk politimand udtalte, at ’kvinder skal holde op med at klæde sig som sluts, for at undgå seksuelle overgreb.’

Modkraft har talt med Julie Zerlang, som er en af arrangørerne bag SlutWalk'en i København.


SlutWalk 2016. Foto: Presse

Link til billedserie på Modkraft fra SlutWalk i København i 2011

Læs artikel »Aarhusianske sluts: Hate rape, love fucking« på Modkraft

Link til KillJooy.dk SlutWalk-demonstration

Læs artikel »Sluts på gaden mod kvindevold« på Modkraft

Hvem arrangerer demonstrationen?

- Det er en meget bred gruppe af forskellige mennesker: prosexfeminister, transaktivister, aseksuelle og vi har medlemmer, der er engagerede i kampen for sexarbejdernes rettigheder. Vi beskriver os selv som en samling feminister, aktivister, queers og sluts fra København. Jeg er med i den feministiske gruppe Renegade Runners.

Hvorfor er det vigtigt, at gruppen er så bred?

- Da vi startede med at arrangere demonstrationen, begyndte vi at række ud til så mange som muligt. Der er en feministisk grundtanke bag, og det falder naturligt, at der er plads til mange forskellige mennesker.

Luderstigma skal kastes væk

Hvad vil I gerne opnå?

- Vi vil slå et slag for retten til egen krop. Man skal ikke skamme sig over sin seksuelle praksis. Vi ser gerne, at luder-stigmaet kastes væk. Seksualitet og udtryk er naturligt, og ikke mindst dejligt, og der er intet skamfuldt over det. Der skal være plads til os alle, og også dem der vælger at udføre sexarbejde, gifter sig til et bedre liv med en dansk mand, eller synes kink er det fedeste i verden og så videre. Al sex er god sex så længe, der er samtykke. 


SlutWalk 2011 Foto: Mette Kramer Kristensen

Er det ikke muligt i dag?

- Det er ikke ulovligt, men tag for eksempel kommentarsporet i Ekstra Bladet (som bragte en artikel om demoen, red.). Artiklen i sig selv var faktisk rigtig fin, men kommentarsporet var mildest talt ulækkert. Kommentarer om, at hvis man knalder med mange, så var man 'billig', at vi ikke var værdige, at vi var forkælede. Og endda et par mænd, der trivialiserede voldtægtsanklager. Hvis man vil bekræftes i, at vi har brug for et opgør med slut-shaming, som det jo hedder på flot dansk, så skal man bare kigge dér.

- Og hvis jeg f.eks. tager en lille kjole på, så vil jeg gerne kunne gå i fred. Det er okay at kigge eller tænke, at ’hun ser sexet ud’, men det er ikke i orden at krænke, ved at råbe eller røre ved en.

Står SlutWalk i modsætning til den ældre feministiske bevægelse?

- Nej, det handler om retten til at bestemme selv. Den feministiske bølge vi er i nu - Fourth Wave - er ikke så anderledes end den, de havde i 1970'erne. Vi taler måske med nogle andre ord, men slutshaming eksisterede også dengang, og de kæmpede også imod det. Jeg har da mødt en del ældre feminister, der synes SlutWalk var et fedt initiativ. Vi skylder dem jo faktisk ret meget.

SlutWalk er international

SlutWalken i København er en del af en international bevægelse, bl.a. afholdtes der i Island i 2015 en Slut Walk med tusindvis af deltagere.

Læs artikel »Thousands attend Reykjavik Slut Walk« på Iceland Monitor

Læs artikel »Sexpositiv raprevolution kommer til Danmark« på Modkraft

Hvad er erfaringerne i andre lande med SlutWalk?

- SlutWalk er mange forskellige ting i forskellige lande og byer. En demonstration ændrer ikke noget fra den ene dag til den anden, men jeg tror, at den rykker noget ved, at der er nogle ting, der bliver italesat. Blandt andet kan den være med til at skabe intern debat, som der også er brug for. I USA har SlutWalk for eksempel været med til, at hive intersektionaliteten (sociale differentieringsformer er gensidigt konstituerende, både på et identitetsmæssigt og strukturelt niveau, red.) frem på frontlinjen.

- Den postkoloniale hyperseksualisering af den sorte kvindekrop, er noget der er blevet kæmpet hårdt imod i visse miljøer, og der er en del artikler om netop dette i forhold til SlutWalk. For selvfølgelig er der gnidningspunkter, men netop italesættelsen betyder, at vi kan mødes om vores fælles frigørelse i debatten.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce