Annonce

Udlicitation
21. april 2015 - 13:38

Skraldemændene i København nedlægger igen arbejdet

350 skraldemænd nedlægger for anden gang på godt en uge arbejdet i protest mod, at otte skraldemænd skal fyres, når skraldehåndteringen på Østerbro og Nørrebro overdrages til nyt firma 1. maj. Teknik og miljø-borgmester Morten Kabell siger, at alle betingelser for virksomhedsoverdragelsen skal overholdes.

Tirsdag den 21. april har de københavnske skraldemænd nedlagt arbejdet. Det er anden gang på godt en uge.

De københavnske skraldemænd nedlagde første gang arbejdet mandag den 15. april 2015 i protest mod at otte skraldemænd ser ud til at blive fyret den 1. maj, når en såkaldt virksomhedsoverdragelse lægger  skraldeopgaverne på Østerbro og Nørrebro over i det private vognmandsfirma City Renovation.

Skraldemændenes frustration retter sig ikke kun mod vognmandsfirmaet, men også Københavns kommune, der har stået for udlicitationsrunden:

»Vi har været med til at sætte kravene til vognmanden sammen med Københavns kommune, som vi nu føler svigter os, ved ikke at overholde kontrakten. Vi kræver at alle 56 mand virksomhedsoverdrages. Det kan Københavns kommune sikre, blot ved at forlange at vognmanden overholder  kravene i udbuddet«, skriver skraldemændene i en pressemeddelelse.

Morten Kabell (Ø), som er borgmester for Teknik og Miljøforvaltningen i Københavns kommune, siger til Modkraft, at han er helt enig med skraldemændene:

– Alle de krav og kriterier, der er opstillet i udbudsmaterialet, skal overholdes. Punktum. Det gælder både antallet af personer, der er ansat til opgaven, og med hensyn til løn-, arbejds- og miljøvilkår. De betingelser skal City Renovation overholde – og her er både jeg og direktionen benhård: Licitationen gælder for 56 personer. Det er ikke til diskussion. Derfor er det grundlæggende en sag mellem ledelsen af City Renovation og skraldemændene, siger han.

Betyder det, at du ikke vil tage initiativ til at understøtte skraldemændenes krav?

– Det er lidt usikkert for mig, hvad det er skraldemændene mener, kommunen har gjort galt. Men det vil jeg nu forsøge at finde ud af, siger han.

– Det grundlæggende problem er dog, at skraldehåndteringen i København er blevet udliciteret. For selv om vi opstiller nok så skrappe vilkår for en licitation, kan vi ikke garantere, at de gælder til evig tid. Vi kan kun opstille betingelser til en virksomhedsoverdragelse, ikke hvordan en privat virksomhed senere vil håndtere opgaven med at lede og fordele arbejdet, siger han. 

– Derfor vil det også være oplagt at føre skraldehåndteringen tilbage til kommunen - ligesom det sker i Frederiksberg kommune, siger han.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce