Det Europæiske Miljøagentur advarer om stigende luftforurening fra international skibsfart. Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) erkender, at også Danmark har et problem med overvågning af skibstrafikken.
Mens stadig flere brancher bliver mødt med stigende miljøkrav, stiger den internationale skibsfarts del af luftforureningen og udledningen af giftige stoffer.
Det viser en ny rapport fra Det Europæiske Miljøagentur, som blev offentliggjort i sidste uge.
Ifølge agenturet er udledningen af kuldioxid fra international skibsfart steget med cirka 35 procent mellem 1990 og 2010.
Forureningen medvirker til at skabe klimaforandringer samt sygdomme og tusindvis af dødsfald i både Danmark og resten af Europa.
Læs artiklen »Forurening fra skibe koster mange liv« hos Maritime Danmark.
I sammenligningen med andre sektorer er skibsfarten et af de mest uregulerede områder, når det gælder luftforurening, konstaterer Det Europæiske Miljøagentur.
Forureningen fra skibsfarten forårsager næsten 50.000 for tidlige dødsfald årligt i Europa – heraf mellem 100 og 1.000 i Danmark.
Dertil kommer, at omkring 30 millioner europæere lider af luftvejslidelser som følge af udledningen af giftige stoffer, skriver Organic Today.
Alene i Danmark vurderes 250.000 at være ramt af denne type lidelse.
Som reaktion på rapporten foreslår seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd, at skibsindustrien bliver pålagt tekniske løsninger, der renser gasudslippene fra skibene.
– Det er grotesk, at kæmpe store containerskibe, der sejler tæt forbi millionbyerne i Europa, i så mange år har været næsten fritaget for miljøregulering i modsætning til næsten alle andre brancher, siger Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd til organictoday.dk.
Læs artiklen »Skibsfarten slipper afsted med at forurene« hos Organic Today.
Rapporten kommer samtidig med, at det viser sig, at Danmark ikke lever op til sine forpligtelser til at foretage havmiljøovervågning.
Det fremgår af en redegørelse, som forsvarsminister Nick Hækkerup (S) har afleveret til Folketingets forsvarsudvalg den 14. marts.
Redegørelsen er udarbejdet af Forsvarskommandoen, der har det overordnede ansvar for det danske havmiljøberedskab.
Ifølge en række internationale aftaler med landene omkring os, er Danmark forpligtet til at overflyve blandt andet Østersøen og Nordsøen i faste aftalte mønstre.
Men i 2012 blev ruterne i en tredjedel af året ikke overfløjet og kontrolleret som de skulle.
Tidligere er det kommet frem, at det samme er tilfældet med det skibsbaserede havmiljøberedskab, skriver tidsskriftet Ingeniøren.
Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) har meddelt, at Forsvarsministeriet nu, som følge af redegørelsen, har skærpet sit tilsyn med Forsvarets luftbårne del af havmiljøberedskabet.
Læs artikel »Forsvaret svigter flyovervågning af danske farvande« hos Ingeniøren.
Danmarks havmiljøberedskab er vigtigt for alle Østersø-lande på grund af landets beliggenhed.
Store olietankere fra Rusland sejler op gennem Storebælt og igennem vores havområder, som er smalle og har nogle strømforhold, der gør, at eventuel olieforurening vil sprede sig hurtigt til kysterne.
Danmark har undgået de helt store katastrofer, men der har været flere tilfælde af olieudslip fra skibe.
Det skete for eksempel ved Bornholm i 2003, hvor der var en kollision mellem et kinesisk og et cypriotisk fragtskib, der betød, at svenske kyster blev forurenet med olie.
»Flere eksperter har peget på, at heldet i lang tid har tilsmilet Danmark, og at det kun er et spørgsmål om tid, før der vil ske et stort uheld. Risikoen for, at store mængder olie kan forurene danske kyster, stiger, fordi skibstrafikken er ganske voldsom i de danske farvande og øges«, skriver Ingeniøren.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96