Annonce

Dokumentarfilm
27. februar 2015 - 16:55

Se filmen: Sådan spændte antifascister ben for Nordens største nazi-march

Ny dansk produceret dokumentarfilm fortæller historien om 12 års antifascistisk modstand imod de store nazistiske marcher i den svenske by Salem. Se filmen her.

De lange kolonner af mænd og kvinder klædt i sort, formummede og med fakler, trommer og blomsterkranse i hænderne, som marcherede tavst igennem den svenske by Salem, udgjorde ikke blot i 12 år Nordens største nynazistiske demonstrationer.

Marcherne, der frem til 2011 med en enkelt undtagelse fandt sted lidt udenfor Stockholm hvert år i december, til minde om en ung, knivdræbt skinhead, er også historien om den antifascistiske bevægelse, der gik på gaden for at stoppe dem.

Den historie fortælles nu i en dansk producerede dokumentarfilm med titlen »Nästa Station Rönninge«, som er lavet af Produktionskollektivet Opbrud, og havde online-premiere torsdag aften.

Se filmen nederst i denne artikel.

En undersøgelse af modstandstrategier

I den 26-minutter lange dokumentarfilm fortæller et medlem af Researchgruppen, der er en journalistgruppe, som følger udviklingen på den yderste højrefløj i Sverige, om marchernes betydning for den nynazistiske bevægelse i Sverige, mens en kvindelig venstrefløjsaktivist sætter de anti-racistiske protester, hvor også mange danske aktivister deltog, i perspektiv.

Det fremgår blandt andet, at marcherne i første omgang blev anledning til en revitalisering for den nynazistiske bevægelse, der kunne samle mange tusinde støtter i et forsøgt på at bruge drabssagen til at fremstille sig selv som ofre, da gerningsmanden var en ikke-etnisk svensker.

Protesterne imod højrefløjens marcher betød dog samtidig, at den antifascistiske bevægelse efter svære konfrontationer med politiet, der flere gange udviklede sig til regulære gadekampe, fik aktiveret andre dele af den svenske venstrefløj og fagbevægelse i kampen.

Det skabte et pres der var medvirkende til at deltagerantallet til marcherne faldt, og endte med at arrangørerne fra nazi-gruppen »Info14« i 2011 valgte helt at indstille marcherne i Salem.

– Vores film er et forsøg på at lave en, omend overfladisk, dokumentation af de mange forskellige (antifascistiske, red.) taktikker. Vi håber da, at folk vil lade sig inspirere, og så ville det da heller ikke gøre noget, hvis nogen skrev en bog, der gik mere i dybden med modstandsstrategierne, fortæller Andreas Rasmussen fra Produktionskollektivet Opbrud i et interview om filmen på hjemmesiden Projekt Antifa.

Læs artiklen »"Protesterne var et antifascistisk laboratorium"« om filmen hos Projekt Antifa.

Læs også artiklen »Film: Venstrefløjen svarer igen på højrevold« hos Modkraft.

Se filmen »Nästa Station Rönninge« her.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce