»Bolsjefabrikken er åbenbart blevet overtaget af den autoritære venstrefløj,« svarer Søren K. Villemoes, efter han er blevet afvist som dj i kulturhuset.
»Bizart« og »vanvid.«
Det er nogle af Søren K. Villemoes reaktioner, efter han er blevet afvist som DJ i kulturhuset Bolsjefabrikken.
Debattør og kulturredaktør på Weekendavisen har i to artikler givet udtryk for værdier, der er i konflikt med Bolsjefabrikkens værdier.
Således skriver aktivister fra Bolsjefabrikken, der indtil videre har valgt at afvise ham som DJ på stedet.
Søren K. Villemoes har før optrådt i det brugerstyrede kulturhus, men fik sidste uge at vide, at han ikke, som det ellers var planlagt, var velkommen som optrædende ved arrangementet »Tung Torsdag,« der fejrer fødselsdag torsdag den 14. april.
En midlertidig pressegruppe fra Bolsjefabrikken har i en skrivelse forklaret, at en artikel og en kronik skrevet af Søren K. Villemoes udtrykker værdier, der er i konflikt med stedets værdier.
I en artikel, »Krænkelsens år«, i Weekendavisen skulle Søren K. Villemoes ifølge gruppen fra Bolsjefabrikken have haft en »nedladende vinkling omkring blandt andre ”krænkelsesaktivister” i Holland, der protesterede imod den traditionelle brug af blackface i portrætteringen af julemandens hjælper Zwarte Piet,« skriver aktivisterne.
Læs »Bolsjefabrikken: Vi har ikke kaldt Søren K. Villemoes racist«
Og som medunderskriver af kronikken »Til forsvar for ytringsfriheden« gør Søren K. Villemoes ifølge gruppen sig »til talsmand for et kompromisløst synspunkt, hvor ytringsfriheden altid kommer i første række lige meget, hvem man krænker og hvordan,« lyder det blandt andet.
Find Radio 24syv-indslaget »Vi lever i krænkelsens tidsalder« her
Læs kronikken »Til forsvar for ytringsfriheden« her
Til det svarer Søren K. Villemoes:
- Jeg synes, at det er det gale vanvid. Artiklen »Krænkelsens år« var en fuldkomment lødig artikel, jeg skrev med min kollega Niklas Hessel. Den var på forsiden af Weekendavisen og baseret på meget lang tids research. Artiklen er ikke noget partsindlæg, det er en journalistisk artikel, der sætter fokus på forskellige forsøg på at indskrænke ytringsfriheden rundt omkring i Europa.
Han fortsætter:
- At man skal kunne udelukkes fra Bolsjefabrikken som DJ, fordi man har skrevet en sådan artikel, er jo dybt, dybt bizart. Og det gør det ikke mindre gakket, at det skal bruges imod mig, at jeg går ind for ytringsfrihed. Det har jeg heldigvis til fælles med langt de fleste mennesker herhjemme. Hvordan skulle det nogensinde være et kontroversielt synspunkt? Er ytringsfriheden ikke længere en værdi, man deler i aktivistmiljøet? Er det blevet kontroversielt alene at erklære, at man går ind for det frie ord? I torsdags var jeg i Deadline og forsvare radikale imamers ytringsfrihed mod de reaktionære politiske kræfter, der vil inskrænke den. Og nu skal jeg så ekskluderes fra Bolsjefabrikken for at forsvare denne rettighed.
Søren K. Villemoes mener, at situationen er udtryk for en konflikt mellem det, han kalder den libertære venstrefløj og den autoritære venstrefløj.
- Den libertære venstrefløj tror på lige rettigheder, fri debat, højt til loftet og progressiv forandring gennem demokrati, inklusion og tolerance. Den autoritære venstrefløj tror på separatistiske rum, hvor afvigelser straffes, hvor man kræver underkastelse af andre gennem shaming, hvor alle skal marchere i takt under de samme paroler, og hvor man hverken tror på lige rettigheder, demokrati eller inklusion af anderledes tænkende. Bolsjen er åbenbart blevet overtaget af den autoritære venstrefløj. Hvilket er virkelig ærgerligt, da jeg ellers forbandt stedet mere med den libertære, anarkistiske venstrefløj.
Gruppen skriver desuden, at man blandt bolsjefabrikkens aktivister havde håbet på, at der kunne indgås en dialog, men at det I stedet har udviklet sig til en diskussion på blandt andet sociale medier. Du skriver, at du godt kan lide stedet, som inviterer dig og Firehouse til næste møde for at åbne en dialog. Tager du til mødet?
- Havde håbet på en dialog? De skriver, at jeg specifikt ikke er velkommen som DJ, men at jeg allerydmygst kan komme som gæst og se på. Hvis vi havde spørgsmål, kunne vi dukke op i næste måned - lang tid efter Tung Torsdag. Det er da umuligt at læse som en invitation til dialog. Og det tror de vel forhåbentligt heller ikke selv på - hvem end de er.
Efter beskeden om, at han ikke var velkommen som DJ torsdag aften på Bolsjefabrikken, skrev Søren K. Villemoes på sin Facebook-profil, at han nu officielt var racist.
Pressegruppen fra Bolsjefabrikken skriver, at han aldrig er blevet kaldt racist.
Søren K. Villemoes har sendt et screen-dump af noget tekst, der, ifølge Villemoes, refererer til diskussionen på et bookingmøde på Bolsjefabrikken.
Her fremgår det, at man skal forvente en shit-storm, hvis man hyrer Søren K. Villemoes, og at det har været debatteret, hvorvidt han er racist, ligesom det blev debatteret, hvorfor han ikke kunne spille, når MØ tidligere kunne optræde på stedet.
Læs artiklen »MØ spiller surprise-koncert til venstrefløjsfest i København«
Pressegruppen fra Bolsjefabrikken gør det klart, at der var uenighed om, hvorvidt Søren K. Villemoes skulle udelukkes som DJ på torsdag.
- Jeg fik jo ingen begrundelse af Bolsjen andet end noget med et værdigrundlag. Så jeg gik da ud fra, at det var denne debat om min angivelige racisme, de havde fundet et svar på, svarer Søren K. Villemoes.
Den mail, Søren K. Villemoes modtog efter bookingmødet lød ifølge Bolsjefabrikkens Facebookprofil således:
Hej Firehouse,
Vi glæder os til næste Tung Torsdag. Vi har i midlertid snakket på bookingmødet og vi føler ikke at Søren Villemoes’ værdigrundlag som udtrykt gennem hans virke som offentlig debattør og journalist stemmer overens med vores. Firehouse er velkomne med Søren som gæst istedet for på scenen som selecta. Hvis i ønsker at diskutere emnet er i velkomne på fællesmødet den første tirsdag i hver måned kl 19.
Bedste hilsener
Bolsjefabrikkens bookingmøde
Formuleringen om uoverensstemmelsen mellem Søren K. Villemoes og Bolsjefabrikkens værdigrundlag har Bolsjefabrikken trukket tilbage.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96