Annonce

Labour
27. september 2016 - 11:52

Sådan reagerer den britiske venstrefløj på genvalget af Corbyn

 »Vi opfordrer Labours parlamentsmedlemmer at lytte til signalerne fra medlemmerne - to gange nu på et år - om den retning, de ønsker for festen,« siger fagforeningsboss blandt andet efter genvalget af Jeremy Corbyn som leder af Labour.

Mens de fleste britiske medier begræder genvalget af Jeremy Corbyn som leder af Labour, jubler den samlede britiske venstrefløj.

Vi har kigget på reaktioner fra venstrefløjens grupperinger i landet, hvor valgsystemet med enkeltmandskredse gør det næsten umuligt at få parlamentarisk indflydelse, hvis man ikke tilhører en af landets to store traditionelle partier Labour eller Conservative. 

Kommunisterne

»En triumf for briternes venstre« er overskriften i en leder i kommunisternes avis the Morning Star. En avis som Corbyn tidligere har skrevet klummer til.

Lederen i avisen peger på, at de 61,8 % af stemmerne, som Corbyn fik, er mere, end han fik første gang, han blev valgt som formand.

Avisen finder valget bemærkelsesværdigt, fordi det sker på trods af at han har været under konstant angreb siden han blev valgt første gang for et år siden.

Morning Star påpeger at premierminister Theresa May advarede briterne om at den ny leder »er en trussel mod vor nationale sikkerhed, mod vores økonomiske sikkerhed og mod familiens sikkerhed,« og at den stærkt højreorienterede avis The Times har citeret militære generaler for, at de ikke kunne acceptere Corbyn som landets leder.

»Men trods al dette, har vi haft et forrygende år.« hedder det i the Morning Star, »Bare kig på tallene for dette års formandsvalg – 654.000 stemmeberettigede, 505.438 har stemt, 313.209 stemmer på Corbyn – partiet har tredoblet medlemstallet. Selv taberen, Owen Smith, fik flere stemmer end det samlede medlemstal i Det Konservative Parti.«

Læs artiklen »A triumph for Britains left« hos Morning Star

De Grønne

»Lederne i Green Party reagerer positivt på Corbyns sejr og opfordrer ham til at samarbejde for at slå de konservative,« skriver De Grønne på partiets hjemmeside.

Partiet kunne mønstre 7,6% af stemmerne ved parlamentsvalget i 2014, men med det britiske valgsystem har de kun tre parlamentsmedlemmer.

De to ledere hos de grønne Jonathan Bartley og Caroline Lucas byder valget af Corbyn velkommen, og peger samtidig på at hans første job må være at samle Labour inden partiet kan stå i spidsen for en progressiv alliance af græsrodsbevægelser. 

»Det er helt afgørende, at os på den progressive side af politik arbejder sammen mod det, som de konservative gør mod Storbritannien – og begynder at diskutere hvordan en progressiv alliance ledet af græsrødder bedst leverer en bedre regering ved næste valg,« skriver De Grønne.

Partiet opfordrer Corbyn til at starte med at skabe et fair valgsystem til Underhuset og til at samarbejde med andre britiske progressive bevægelser.

Læs »Green Party leaders react to Corbyn victory and call on him to make a pact to beat the Conservatives« hos Green Party

Trotskisterne

Det lille trotskistiske samlingsparti The Trade Unionist and Socialist Coalition (TUSC) byder ligeledes valget af Corbyn velkommen.

- Jeremy imponerende sejr over en samlet indsats for at tage Labour tilbage til Blairdagene varmer hjerterne for socialister både i og uden for Labour, siger formanden for TUSC Dave Nellist.

- Tiden er inde til at skabe en socialistisk, massebevægelse, der kan udfordre ulighed og åbne et nyt kapitel i britisk politik. 

Læs »TUSC welcome for Jeremy Corbyn's decisive re-election victory« hos The Trade Unionist and Socialist Coalition

Fagbevægelsen

Storbritanniens største fagforening Unite the Union har med 1,4 millioner medlemmer i ryggen aktivt støttet Jeremy Corbyns genvalg som leder af Labour. Her glæder man sig selvsagt også over Corbyns overvældende sejr, men bebrejder samtidig flertallet af parlamentsgruppen, at de startede denne »unødvendige valghandling«.

- Vi opfordrer Labours parlamentsmedlemmer at lytte til signalerne fra medlemmerne - to gange nu på et år - om den retning, de ønsker for festen, siger fagforeningens formand Len McCluskey

- Dette omfatter respekt for og støtte til den valgte leder og hans team; ikke mere snigløb, komplotter og korridorkup. Jeg håber, at alle talenter i partiet nu kan udnyttes og at parlamentsmedlemmerne vender tilbage for at tjene i skyggekabinettet som Jeremy bygger en alternativ regering på. Det har befolkningen i dette land brug for.

Læs »Unite welcomes re-election of Jeremy Corbyn as Labour« hos Unite the Union

Ken Loach

Lad os slutte denne gennemgang af venstrefløjsreaktioner hos de britiske socialisters grand old man, filminstruktøren Ken Loach.

Han var i 2013 medstifter af et politisk parti - Left Unity - som alternativ til Labour med forbillede i de politiske bevægelser Podemos i Spanien og Syriza i Grækenland.

Partiet skrumpede kraftigt, da Corbyn stillede op som leder af Labour, og Ken Loach støttede aktivt genvalget af Jeremy Corbyn, ved blandt andet at lave en film om ham.

- Jeremy Corbyn har evnen til at forvandle landet og stå op mod regeringens grove opførsel, hvis hans egne parlamentsmedlemmer kan standse deres fjendtlige angreb, sagde Ken Loach ifølge Huffington Post efter genvalget. - Han kan absolut blive valgt (til parlamentet). Problemet med de lave meningsmålinger skyldes, at de fleste af hans parlamentsmedlemmer fortæller befolkningen, at han ikke er god nok.

Læs artiklen »Ken Loach Backing Jeremy Corbyn To Stand Up To State’s ‘Abusive Behaviour’« hos The Huffington Post

Læs artiklen »Udogmatisk britisk venstrefløjsparti stiftet« hos Modkraft

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce