Annonce

Udland
24. september 2013 - 18:44

Roma-register vækker skandale i Sverige

Politiet i Skåne bekræfter oplysninger om et roma-register, som fører digitalt stamtræ over 4.029 personer i Sverige. Over 1000 børn er med i kortlægningen.

Politiet i Skåne har mandag den 23. september bekræftet eksistensen af et register, et slags digitalt stamtræ over 4.029 romaer bosat i Sverige. Over tusind af dem er ustraffede børn. Registret indeholder oplysninger om børn ned til to års-alderen.

Registreringen fordømmes af både Rigspolitiet, Integrationsminister Erik Ullenhag og Justitsminister Beatrice Ask.

Ifølge avisen, Dagens Nyheter indeholder registret oplysninger om navn, fødsel, personnummer, familie, civilstatus og adresse. Mange af de registrerede har aldrig begået en forbrydelse.

Politiet mener, at der ikke er tale om et reelt register, men om et værktøt til forebyggelse kriminalitet .

Mange af de registrerede er dog langt under den kriminelle lavalder. I Sverige er det desuden ulovligt at registrere folk efter deres etniske herkomst.

Sveriges Rigspolitichef, Bengt Svensson, kalder registret »fuldstændig uacceptabelt« og i strid med gældende lovgivning. Han vil nu kontakte samtlige politikredse for at undersøge, om flere har oprettet en lignende database.

Også fra politisk hold har databasen vakt stor forargelse og kræver redegørelse af politiet.

»Det er skræmmende, uetisk og ulovligt«, skriver Sveriges EU-minister, Birgitta Ohlsson, på sin twitter-profil.

Den svenske Justitsminister, Beatrice Ask, siger til Aftonbladet, at hun er vred over oplysningerne, og hun kræver nu, at alle oplysninger om registret kommer frem og at sagen bliver undersøgt.

Der bor omkring 10-12 millioner romaer i Europa, hvor 50.000 af dem har bosat sig i Sverige. Romaerne er Europas største minoritet.

Læs mere hos Dagens Nyheter

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce