Annonce

Medier
3. juli 2013 - 18:52

Roj TV fratages sendetilladelse

Den kurdiske TV-station Roj TV blev dømt for brud på terrorlovgivningen ved at støtte Kurdistans Arbejderparti (PKK) i Østre Landsret. Kanalen fratages sendetilladelsen og skal betale bøder for ti millioner kroner.

Østre Landsret dømte onsdag den 3. juli den kurdiske tv-kanal Roj TV for brud på terrorloven.

Kanalen blev dømt for at øve propagandavirksomhed til fordel for Kurdistans Arbejderparti (PKK), der står på EU og USA’s lister over terrororganisationer.

Roj TV får nu frataget sendetilladelsen i Danmark, og bliver derudover idømt halvtreds dagbøder på 100.000 kroner sammen med produktionsselskabet Mesopotamia Broadcast - over fem millioner kroner hver.

Læs dommen her.

Læs bloggen »ROJ TV tabte på udebane« hos Modkraft.

Ny paragraf kan fjerne sendetilladelser

Roj TV og Mesopotamia Broadcast er tidligere blevet idømt bøder på i alt 5,2 millioner kroner ved byretten i København. Men kanalen fik dengang ikke inddraget sendetilladelsen, da der ikke eksisterede nogen juridisk hjemmel for det.

Det er kun Radio- TV-nævnet, der kan inddrage sendetilladelser, og de havde tre gange tidligere taget stilling til spørgsmålet, uden at finde grund til at lukke den.

Efterfølgende er en ny terrorparagraf blevet indskrevet i radio- og fjernsynsloven. Den gør det muligt at fratage tilladelsen til medier, der vurderes at fremme terrorisme.

Retsligt kunstgreb?

Dommen er opsigtsvækkende, fordi medierne normalt har meget vidde beføjelser i kraft af deres afgørende demokratiske rolle som offentlighedens informations- og kontrolorgan.

Oluf Jørgensen, der er mediejurist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, mener ifølge Politiken at dommerne begår et kunstgreb, så de ikke skal behandle sagen efter medieansvarsloven eller radio- og tv-lovene.

Medieansvarsloven placerer ifølge Oluf Jørgensen ansvaret for udsendelserne hos den ansvarshavende redaktør. Men i Østre Landsrets dom vælger retten at give de to selskaber bag fjernsynskanalen bøder på hver fem millioner kroner.

Læs artiklen »Mediejurist: Landsret foretager kunstgreb mod ROJ TV« hos Politiken

Avisprotest før dom

Avisen Arbejderen mener, at det er et angreb på ytringsfriheden, hvis domstolene kan diktere, hvordan medierne skal dække konflikter. Avisen bringer derfor på dagen for domsafsigelsen en kronik af et ledende medlem af PKK, Cemil Bayek – en beslutning, der er taget før domsafsigelsen for at kunne bringe kronikken i dagens avis.

– På Arbejderen fastholder vi retten til at formidle synspunkter fra en part i en konflikt - uanset hvilke terrorlister, de måtte stå opført på. Det er ikke domstolene, men avisernes redaktører, der skal afgøre, hvordan vi dækker verdens konflikter, siger ansvarshavende redaktør Birthe Sørensen i en pressemeddelelse.

I følge den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er pressefriheden en forudsætning for demokratiet. Derfor nyder ytringer, som bidrager til den offentlige debat, en ekstra beskyttelse mod indgreb, selv når ytringen kolliderer med samfundshensyn.

Læs Cemil Bayeks kronik: »Hvor står den tyrkisk-kurdisk fredsproces?« hos Arbejderen

Læs også Lillians Simonsens blog »Kom tættere på forståelse af ROJ TV-sagen« på Modkraft

 Se også Modkraft Biblioteket's linkbox om Kurdistan og ROJ TV 

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce