Træningslejr i »revolutionsrap« vil kombinere aktivisme og rap som »raptivisme«.
Hvad sker der, når man sætter 20 revolutionære rappere fra verdens brændpunkter sammen med 20 danske hiphoppere?
Det undersøger en såkaldt »RapLab«, hvor 40 rappere arbejder på at skabe et musikalsk »manifest for fremtiden«.
Den musikalsk-politiske workshop, startede den 9. September på det nye internationale netværkscenter Global Platform på Nørrebro, København – og munder ud en koncert på Vesterbro den 17. september.
– Hiphop i Mellemøsten er virkelig progressiv. De politiske omvæltninger betyder, at rapperne har stor erfaring med at udtrykke, hvad det er der sker på gadeplan, siger Mathias Findalen Bickersteth fra organisationen RAPOLITICS, der har organiseret workshoppen, til Modkraft.
Der deltager rappere fra Jordan, Libanon, Egypten og Palæstina i RapLab’en, fortæller han. Formålet er at undersøge, hvordan hip-hop kan bruges som politisk redskab til social forandring, forklarer han.
– Formålet med RapLab er at styrke relationen mellem danske og mellemøstlige rappere og skabe et rum, hvor de skal undersøge og reflektere over, hvordan musik kan bruges som et politisk værktøj, siger han.
Politisk hip-hop kan ifølge Mathias Findalen Bickersteth udtrykke frustrationer, følelser og systemkritik.
– RapLab er en mulighed for at arbejde med den politiske udtryksform på en ny og anderledes måde. Samtidig tror jeg, at hip-hop rammer rigtig mange unge, som normalt ikke ville beskæftige sig med politik, siger Mathias Findalen Bickersteht.
I løbet af de ni dage, hvor RapLab løber af stablen, skal de unge revolutionsrappere i intensiv træningslejr med danske rappere og RAPOLITICS-coaches.
De vil her blive undervist i såkaldt »raptivisme«, men skal også selv ud at undervise på gymnasier.
RapLab’en er planlagt at munde ud i et musikalsk »manifest for fremtiden« med udgangspunkt i det arabiske forår. Projektet bliver rundet af med en koncert på Basement i Kulturanstalten i Lyrskovgade på Vesterbro, København, hvor alle rapperne skal optræde med deres egenproducerede numre og film.
Læs om koncerten på Basement i Kulturanstalten på Facebook
RAPOLITICS har tidligere arbejdet med partnere i Mellemøsten og Nordafrika, fortæller Mathias Findalen.
Før sommeren indgik RAPOLITICS i et samarbejde med Revolution Records – det første undergrunds-hiphop-pladeselskab i Egypten.
I dag består Revolution Records af rapperne Ahmed Rock, Rooney, C-Zar og TeMraz, som alle optrådte på Tahrir-pladsens scene under det folkelige oprør i 2011.
– RapLab er en ny måde for os at arbejde på, og vi glæder os til at se, hvad vi og rapperne får ud af deltage i RapLab, siger Mathias Findalen Bickersteth.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96