Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Kommentar
2. oktober 2013 - 16:52

»Retten til at vælge«

Abortlinien foregiver at ville rådgive kvinder, men har kun ét formål: at få kvinder til at opgive abort.

En ung kvinde ligger i fosterstilling halvt i vand. Over hende står teksten: »Choose Life – Abort gør dig ked af det«.

Udover plakater og radiospots er der er også dukket reklamer op i nogle af landets biografer (som Dansk Reklamefilm nu heldigvis har trukket tilbage efter massive klager), hvor man ser kvinden ånde ind og ud, mens en voiceover grådkvalt fortæller, hvordan der er en anden udvej end abort, og at Choose Life rigtig gerne vil hjælpe dig.

På kampagnens hjemmeside fremgår det, at den er lavet af Abortlinien med henblik på at kommunikere til kvinder i alderen 20-24 år.

Det er selvfølgelig skønt, at der er nogen, der interesserer sig for unge kvinders ve&vel i en så svær situation, som en uønsket graviditet er. Her er rådgivning en vigtig faktor for, at kvinden får den nødvendige støtte og oplysning om de valgmuligheder, hun står overfor.

Netop på grund af dette er det på sin plads at kaste lidt lys over, hvad det reelt set er for en rådgivning, Choose Life reklamerer for: Går man ind på Abortliniens hjemmeside viser det sig, at Retten Til Liv står bag.

I bevægelsens vedtægter optræder bl.a. punkter som »menneskelivet er helligt og derfor må værnes og respekteres fra undfangelsens øjeblik« og at bevægelsens formål er »at arbejde for, at der skabes bedre rådgivning til og vilkår for gravide kvinder, således at fosterdrab ophører«.

Vi finder det stærkt kritisabelt, at der skal vises spots og plakater for religiøse bevægelser, hvor kvinder uforvarende ledes til rådgivning med ét klart (vedtægtsnedskrevet) formål, nemlig at tale dem fra abort, selvom dette til tider kan være den bedste løsning.

Retten Til Liv står også bag aktionen med de 16.000 kors i september 2013 i anledning af 40-årsdagen for den fri aborts indførsel i Danmark. Mon det var tilfældigt, at artiklen »Abort er som en kræftsvulst« (Politiken 21/9-2013) dukkede op lige før disse kors blev sat op?

Retten Til Liv er tilsyneladende i gang med et større, aggressivt fremstød – mod abort.

Hvis vi ønsker at genoptage debatten om fri abort, er det ønskværdigt, at de involverede parter er ærlige om deres mål, og ikke virker under dække af en »rådgivninglinje«, hvis projekt er, at »åbne døren til kvindens hjerte, og ændre valget af en eventuel abort« (citat: abortlinien.dk/choose-life).

Rie Hovmann Rasmussen er kunsthistoriker og Nanna McKay Mansa er laborant.
Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce