Regeringen vil slå hårdere ned på hashhandel, mens danskerne ønsker en legalisering. Politiets indsats virker stik imod hensigten, lyder kritikken fra beboerne på Christiania.
Afstanden imellem borgerne og politikerne på Christiansborg har aldrig været større i spørgsmålet om, hvordan samfundet skal forholde sig til det stigende forbrug af cannabis i den danske befolkning.
En meningsmåling fra analyseinstituttet Gallup offentliggjort mandag i Berlingske viser, at et flertal mener, at det skal være muligt at ryge, købe og opbevare cannabis til eget forbrug, og at der bør indføres statskontrolleret salg af hash i Danmark.
Tendensen bekræftes desuden af en Megafon-måling lavet for Politiken og TV2 i sidste uge, der ligeledes viste, at danskerne ønsker et opgør med den nul-tolerance politik, som har været ført de seneste 50 år.
Læs artiklen »De fleste danskere vil have fri hash - men regeringen siger nej« hos Berlingske.
Blandt tilhængerne af en legalisering er den tidligere politichef i København og nuværende formand for Børns Vilkår, Per Larsen, samt både en tidligere og nuværende anklager hos Statsadvokaten.
De stod i forrige uge frem på forsiden af Jyllands-Posten med et budskab om, at bekæmpelsen af hash er uden den ønskede effekt. Danskerne ryger trods en enorm politiindsats ikke mindre – men mere hash end nogensinde tidligere, ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen.
– Jeg mener personligt, at man bør legalisere salget af hash, for den kamp kan vi ikke vinde, siger senioranklager Anne Birgitte Stürup fra Statsadvokaten for København til avisen.
Også i Aarhus er emnet kommet på dagsordenen.
Her har Rådmand for Sociale forhold og Beskæftigelse, Thomas Medom (SF), på baggrund af den aktuelle debat foreslået, at den jyske hovedstad skal være forsøgskommune for fri hash.
Se indslaget »Forsøgskommune: Fri hash I Aarhus« hos TV2 Øst.
Han trækker blandt andet på undersøgelser, der viser, at efter Holland, Portugal og flere stater i USA har droppet nul-tolerance politikken er der ikke sket en stigning i hashforbruget blandt unge.
Situationen er faktisk den, at flere unge danskere ryger hash end deres jævnaldrene i de lande, hvor det er lovligt at tænde en joint.
Læs artiklen »Teen marijuana use in Colorado found lower than national average« hos Reuters.
Læs artiklen »Dutch among lowest cannabis users in Europe-report« hos Reuters.
Trods bevægelserne i vælgerhavet og blandt højtstående myndighedspersoner, har regeringen netop annonceret en skærpet kurs overfor netop salg af hash og cannabis.
Justitsminister Søren Pind (V) foreslår blandt andet indførelsen af såkaldte forbudszoner, hvor hashdømte skal kunne anholdes og fængsles, hvis de opholder sig i nærheden af deres tidligere ’arbejdsplads’.
– Vi vil øge trygheden for den gængse dansker, så man ikke risikerer at støde ind i hashhandlere og deres håndlangere. Samtidig vil vi sikre, at politiet ikke er til grin i kampen mod den organiserede hashhandel, siger Søren Pind til Berlingske.
Forslaget er designet til at hjælpe Københavns Politi i dets indsats imod den organiserede hashhandel i Pusherstreet på Christiania og kommer efter politisk pres fra Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.
De seneste uger har Københavns Politi optrappet tilstedeværelsen på Christiania, hvor Pusherstreet hele tre gange på én uge er blevet ryddet og revet ned, og 22 mennesker er anholdt.
Hver gang er salget af hash og genopbygningen af salgsboderne gået i gang få minutter efter, at politiet har forladt matriklen.
Læs artiklen »Regeringen skærper kampen mod hashhandel på gadeplan« hos Berlingske.
Læs artiklen »Politiet rydder Christiania igen igen« hos DR.
Læs artiklen »Hashmarkedet er vokset ud af christianitternes hænder« hos Politiken.
Kritikken af Københavns Politis indsats imod hashhandlen er ikke ny på Christiania.
Den officielle strategi fra myndighedernes side handler om at ’stresse’ og skabe ’utryghed’ for ikke blot pusherne, deres håndlangere og bagmænd, men også for købere og helt almindelige brugere af cannabis.
Det betyder stadig flere razziaer, visitationer, trafikkontroller og uddeling af store bøder, for besiddelse af selv små mængder hash til eget forbrug.
Siden 2012 er flere end 8.000 mennesker blevet sigtet for overtrædelse af narkolovgivningen på og omkring Christiania, mens tallet for hvor mange, der er blevet visiteret uden at der er rejst sigtelser, er ukendt – men formentlig mange gange større.
Indsatsen opleves af beboerne som en permanent undtagelsestilstand, hvilket er medvirkende til, at mange christianitter har en generel modvilje imod politiets tilstedeværelse på fristaden.
Det fremgår af en evaluering af politi-indsatsen, som Københavns Politi selv gennemført og udgav sidste år. Der bygger på samtaler med og spørgeskema besvaret af 82 af de 630 beboere på Christiania.
»Task Force Pusherstreet forbindes med kampuniformer. Selve betegnelsen vækker afsky og minder beboerne om vold og konflikt,« står der blandt andet om specialgruppen, der er spydspidsens i politiets indsats på Christiania.
De adspurgte fortæller også, at de opfatter politiets tilstedeværelse på Christiania, som en ’provokation og chikane’. Og de betjente, som er på opgave på Christiania får skudsmålet ’unødigt voldelige og virker nervøse og urutinerede’ i undersøgelsens konklusion,
I samme udgivelse kan man læse, at »mange beboere føler sig som andenrangs-borgere, fordi de oplever, at politiets adfærd på Christiania er anderledes end i det omkringliggende samfund«.
Vilkårlige kropsvisitationer, politivold og skjult videoovervågning på offentlige arealer, er eksempler på, hvad der giver disse følelser nærring.
Dertil kommer, at task force-patruljen ifølge tal fra Justitsministeriet foretog ikke færre end 324 hemmelige ransagninger på Christiania alene i perioden fra 2012 til 2014.
Læs artiklen »Rapport: Gammelt nag til politiet lever på Christiania« hos Berlingske.
Siden beboerundersøgelsen udkom i december 2015 er forholdet mellem politiet og christianitterne ikke blevet meget bedre.
Som tidligere omtalt på Modkraft, så vedtog et fællesmøde, der er Christianias højeste autoritet, den anden maj i år en udtalelse, hvor de gav ’voldelige betjente’ fra Task Force Pusherstreet karantæne.
Beslutningen blev truffet i protest over, at betjente fra specialpatruljen ugen forinden havde slået kamerafolk og besøgende med knipler i forbindelse med en anholdelsesaktion.
En af Christianias grundregler er ’ingen vold’, og man ønskede, at sende et signal om, at alle bør være lige for loven, og at også politiet skal opfører sig ordentligt, når de besøger fristaden.
Læs artiklen »Video: Politi tæsker fotograf til blods på Christiania« hos Modkraft.
Læs artiklen »Christiania: Voldelige politibetjente uønsket på fristaden« hos Modkraft.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96