Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Interview
11. maj 2016 - 16:30

Redox: Derfor er den nationalkonservative bevægelse i fremgang

Den nationalkonservative bevægelse i Danmark, der  er samlet omkring kampen mod indvandrere og har tråde til både det nazistiske miljø og til en lang række prominente meningsdannere, er ifølge Redox i fremgang. » Vi vil gerne øge venstrefløjens bevågenhed og viden om bevægelsen«, siger Simon Bünger og Andreas Rasmussen fra Redox.

Det følgende er et interview, der er lavet med Simon Bünger og Andreas Rasmussen, der begge er journalister i Researchkollektivet Redox.

Redox er en venstreorienteret aktivistgruppe, der siden 2005 har lavet journalistik om og dokumenteret den yderste højrefløjs aktiviteter. Gennem tip med oplysninger om højrefløjen og almen journalistisk research, såsom aktindsigt, samler de data til de artikler og rapporter, de udgiver.

Researchkollektivet Redox dækker også både interne og eksterne højrefløjsarrangementer og fotograferer de deltagerere.

I 2016 har Redox haft fokus på den nationalkonservative bevægelse, der ifølge Redox har fremgang. 

Læs artiklen »De nationalkonservative fra a-z« hos Redox

Senest afholde de i april et foredrag om bevægelsen, »dens centrale personer, hvordan de er organiseret, og hvad de vil.«  


Simon Bünger fra Redox dokumenterer den yderste højrefløjs aktiviteter og centrale personer. Foto: Redox 

Simon: Den nationalkonservative bevægelse er vokset frem på diverse blogs på internettet, i Jyllands-Postens klummer og til Trykkefrihedsselskabets arrangementer. I løbet af de sidste fem år har bevægelsen virkeligt fået vind i sejlene, og nu prøver de også at slå rod uden for internettet.

Der er ligesom opstået et nyt sted til højre for Dansk Folkeparti, netop på baggrund af Dansk Folkepartis markante succes. Bevægelsen har ikke rigtigt nogen samlet
koordination, men består af en række forskellige grupper med et nogenlunde fælles tankeunivers.

Andreas: Bevægelsens primære samlingssted på nettet er Uriasposten, der har været den største blog på den yderste højrefløj og en af de største blogs i Danmark overhovedet siden 2003. Og så er der Snaphanen, der også har eksisteret i siden 2004. De har begge sindssygt mange læsere.

Uriasposten er drevet af en fyr, der hedder Kim Møller. Han betragter sig selv som Dansk Folkeparti plus tyve procent. Han er nationalkonservativ. For konservativ for Dansk Folkeparti og for national for De Konservative, som han selv siger. Han har aldrig agiteret for vold, og han har aldrig talt om racer. Han er ikke biologisk racist, nærmere det, vi vil kalde kulturracist.

Læs artiklen »Fusionsfiasko for Uriasposten« hos Redox  

Fra nettet til gaden

Andreas: Bevægelsen er så småt begyndt at rykke fra nettet til gaden. De er ved at gå fra en alternativ nyhedskilde til at blive sin egen bevægelse.
Pegida, som har demonstreret de sidste 15 måneder i København, er den fysiske manifestation af en bevægelse, der rækker meget vidt på nettet. Den første Pegida-demonstration samlede 240 deltagere, hvilket er ekstremt meget for en højrefløjsdemonstration herhjemme. Siden har der ofte deltaget mellem 50 og 100 mennesker i deres marcher.

Læs artiklen »antimuslimer halter videre møder fortsat modstand« hos Modkraft

Se Modkrafts artikler om Pegida

Simon: På initiativ fra Kim Møller og Uriasposten har bevægelsen afholdt Mosbjerg Folkefest de sidste par år. Det er en slags folkemøde for den yderste højrefløj, og de samler flere hundrede mennesker.

Arrangementet bliver afholdt på Mosbjerggaard ved Skanderborg, i meget nationalromantiske, idylliske omgivelser. Mosbjerg Folkefest bliver i år afholdt den 2. juli.

Læs artiklen »Danske antimuslimer holder sommerfest« hos Modkraft

Se Redox’ artikler om Mosberg Folkefest

Andreas: Mosbjerg Folkefest samler et bredt spektrum, fra grå eminencer i Dansk Folkeparti til gamle nazister fra Blood and Honour og White Pride. Ud af de 250 deltagere i 2015 kunne vi vel pege på 10-15 stykker med baggrund i den biologisk-racistiske bevægelse, så det er helt klart et mindretal. Men det er selvfølgeligt overordentligt interessant at se, at de er velkomne. Officielt hedder det dog, at man kun er velkommen, hvis man respekterer Grundloven. 

Se Modkrafts artikler om Blood and Honour

Se Modkrafts artikler om White Pride

Se Redox’ artikler om White Pride

Simon: Det er også værd at notere sig, at Folkefesten tiltrækker en hel del meningsdannere, som nyder bred respekt i den offentlige debat. Søren Hviid Pedersen, Kasper Støvring og David Gress har fx alle deltaget i Mosbjerg.

Læs kronikken »Helvede har et navn: feminisme« af Søren Hviid Pedersen

Nationalkonservatisme står stærkt i den danske offentlighed  

Andreas: Bevægelsen står generelt stærkt i den danske offentlighed. I læserbreve, klummer, Deadline på DR2 og så videre.

Mange af de her bloggere og debattører som David Gress, Michael Jalving, Kasper Støvring, Morten Uhrskov og Søren Hviid Pedersen, de er velformulerede og intelligente, og de bliver oplevet som legitime debattører på linje med alle mulige andre. Men deres holdninger er jo ganske rabiate. Det er desværre sigende for både mediebilledet i Danmark og for den generelle højredrejning af samfundet.

Simon: I modsætning til Dansk Folkeparti, så er den nationalkonservative bevægelse ikke populister. Den repræsenterer en vigtig strømning inden for partiet, som er vokset ud af Tidehverv og Den Danske Forening. Det, som de først og fremmest kan samles om, det er at være antimuslimsk og indvandrerfjendsk.

Det er i hvert fald mest det, der kommer til udtryk. Men det er også hævdelse af traditionelle familieformer, økonomisk omfordeling m.m. Det er en klassisk mandschauvinistisk og autoritær strømning. Venstrefløjen er også en vigtig del af deres fjendebillede. Marxister og kulturradikale er det værste de ved, sammen med muslimer.

Læs artiklen »Den danske forening: Vi er ikke nazister« hos Modkraft

Læs artiklen »Hemmelige højreekstremister har penge og våben« hos Modkraft. 

Læs artiklen »Krarup bag dansk udlændingepolitik« hos Modkraft

Læs artiklen »Filosoffen og fremmedhadet« hos Modkraft

Læs rapporten »ORG logen bag det ekstreme højre«

Læs artiklen »Hemmeligt netværk er rygraden i den yderste højrefløj hos Modkraft«  

Andreas: En stor del af Dansk Folkepartis vælgere er gamle socialdemokrater, som er utilfredse, når partiet fx stemmer for forringelser af kontanthjælpen. Men folkene omkring Uriasposten og Trykkefrihedsselskabet trækker i den modsatte retning. 


Formand for Trykkefrihedsselskabet, Katrine Winkel Holm yderst th.

De er liberale og meget lidt orienteret omkring velfærdsstaten. Uriasposten er ikke bange for at kalde arbejdsløse for klynkerøve, og der er også forbindelser til dele af miljøet omkring Liberal Alliance.

Modsat Dansk Folkeparti går den nationalkonservative bevægelse overhovedet ikke op i bedre forhold for pensionister, og de er også ligeglade med dyrevelfærd og flere andre af DF’s mærkesager. Det handler om islam og så en række traditionelle konservative mærkesager. Modstanden mod indvandrere, flygtninge, muslimer er uden tvivl deres vigtigste sag. Der er en del af dem, der mener, at DF er blevet for etablerede. Der er et element af politikerlede.

Simon: For øjeblikket vejrer bevægelsen morgenluft. Der har været flere islamiske terrorangreb i Europa. Nytårsaften i Køln. TV2-kampagnen om danske moskeer er også vand på deres mølle.

En meningsmåling kort efter terrorangrebet i Paris viste, at 13 procent af de danske vælgere ville overveje at stemme på et parti til højre for Dansk Folkeparti. Derfor vil vi gerne øge venstrefløjens bevågenhed og viden om bevægelsen.

Nyt parti - Nye Borgerlige

Simon: I efteråret opstod der et nyt parti, Nye Borgerlige, der sprang direkte ud af De Konservative, og som definerer sig selv som nationalkonservative. Og de går jo efter nogle af de segmenter, der stemmer på enten Dansk Folkeparti eller Liberal Alliance i dag.

Det bliver spændende at følge, for det er et parti, der har potentiale til at opsamle store dele af den nationalkonservative bevægelse, som stadig stikker stadig i mange retninger. Selv om Nye Borgerlige udspringer fra De Konservative og har deres base i Nordsjælland, har de stærke bånd til den yderste højrefløj. Peter Seier Christensen, en af stifterne, har fx flere gange tidligere holdt tale til Pegida-demonstrationerne, og i sommer deltog han ved Mosbjerg Folkefest. Så de ER en del af den her bevægelse, og det lægger de heller ikke skjul på.

Andreas: De er lykkedes med at få mange fra det konservative bagland vendt over. De har fået flere byrådsmedlemmer med. Deres leder, Pernille Vermund, hun er sindssygt veltalende og skarp. Og Peter Seier Christensen har masser af penge. For øjeblikket er de i gang med at samle underskrifter ind til at stille op til det kommende folketingsvalg.

Simon: De ligger til højre for Dansk Folkeparti på indvandringspolitikken, mens de ser ud til at ville føre en mere traditionel overklassepolitik, når det kommer til økonomi og omfordeling. De tiltrækker en del folk fra overklassen, der er fremmedfjendske, men som mener, at Dansk Folkeparti er for socialdemokratiske. Samtidig søger de at række helt ud mod Danskernes Parti. Det er lidt af en paradoks, fordi en del af deres eget bagland er folk, der står uden for arbejdsmarkedet. Der er stadig markante klasseforskelle inden for bevægelsen.

Venstrefløjen må på banen

Andreas: I Redox har vi hidtil først og fremmest beskæftiget os med folk, der har udgjort en trussel på gadeplan, men her er nogen, som pludseligt er begyndt at udgøre en politisk trussel.
De har snablen nede i Dansk Folkeparti og vi ser Nye Borgerlige på vej frem. Bevægelsen er desuden begyndt at manifestere sig på gaden, og de er i klar fremvækst. Det er svært at sige, hvad det kan blive til, men det er helt klart bekymrende.

Simon: Det er vigtigt, at venstrefløjen begynder at diskutere, hvordan man kan svække den nationalkonservative bevægelse. Jeg tror ikke nødvendigvis, at militant modstand er vejen frem. Men nu er vi jo først og fremmest en dokumentationsgruppe, og vi vil nødigt dømme, hvad der er den bedste strategi imod dem. Det må være op til den øvrige venstrefløj. Men vi vil meget gerne dele vores viden og sætte kritisk fokus på den her bevægelse.

Andreas: Til at starte med, er det jo vigtigt at vide, hvad vi overhovedet har med at gøre. Både omfanget af bevægelsen og deres holdninger. Venstrefløjen bliver nødt til at forstå, at det her er noget kvalitativt anderledes end, hvad vi har set fx, da Dansk Front voksede op. Det er en anden type bevægelse, men den er politisk livsfarlig for venstrefløjen.

Fakta: Fire nationalkonservative partier samler opstillingsberettigelse til Folketinget.

Hele fire partier i omegnen af den nationalkonservative bevægelse er i gang med at samle de 20.000 underskrifter, det kræver at blive opstillingsberettigede til Folketinget. Hver person kan kun underskrive én vælgererklæring, så der er hård kamp om vælgererklæringerne blandt de nationalkonservative.

Danskernes Parti: Nationalistisk parti, er ledet af det tidligere DNSB-medlem, Daniel Carlsen, og ønsker bl.a. at »hjemsende ikke-vestlige personer fra Danmark«. I visse dele af den nationalkonservative bevægelse anses Danskernes Parti for at være for yderligtgående, men flere af deres medlemmer ses bl.a. til Mosbjerg Folkefest.

Danskernes Parti. 

Dansk Samling: Nationalistisk parti stiftet i 1936. Var repræsenteret i Folketinget 1943-47, men har levet et relativt stille liv i mange år. Under deres nuværende leder Morten Uhrskov Jensen er partiet drejet til højre og deres mærkesager i dag er modstand mod EU, indvandring og det multikulturelle samfund.

 
Dansk samling. 

Nye Borgerlige:
Stiftet i efteråret 2015 af Pernille Vermund og Peter Seier Christensen, der begge havde baggrund i Det Konservative Folkeparti. Nye Borgerlige ligger tæt på den nationalkonservative bevægelse og kæmper for en klassisk konservativ værdipolitik, en borgerlig økonomisk politik og et »opgør med de overstatslige aftaler, der begrænser vores folkestyre.«


Nye Borgerlige.

Stop Islamiseringen Af Danmark: Den lille nordjyske bevægelse, som ledes af Anders Gravers, forsøger i samarbejde med resterne af Fremskridtspartiet at indsamle de fornødne underskrifter. Partierne står ideologisk tæt på den nationalkonservative bevægelse, men opfattes af mange som amatøragtige og utilregnelige. 

 


Stop Islamiseringen Af Danmark. 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Solidaritet. 

Se Solidaritets hjemmeside her 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce