Annonce

Dommens dag
17. august 2012 - 20:43

Pussy Riot-dom mødt med dansende protest

Aktivister på gaden over hele verden til støtte for de russiske punkfeminister Pussy Riot, som fredag blev idømt to års fængsel. 300 mennesker dansede i protest i København.

Tre medlemmer af punk-performance gruppen Pussy Riot blev fredag den 17. august idømt to års fængsel for at have lavet en happening vendt mod Ruslands præsident Vladimir Putin.

Retten fandt de kvindelige aktivister skyldige i »hooliganisme motiveret af religiøst had«, da happeningen fandt sted i Moskvas største russisk-ortodokse kirke, og ifølge dommeren krænkede de troendes følelser.

Dommen er blevet mødt med protester over hele verden.

Se »Pussy Riot supporters show solidarity around the world – video« hos The Guardian.

I København råbte, sang og dansede 300 mennesker foran den russiske ambassade i solidaritet med de fængslede.

Læs artiklen »Dansk opbakning til russiske punk-feminister« hos Modkraft.

En farlig glidebane

En repræsentant fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International og anti-censur gruppen FreeMuse samt cand.mag. i russisk Anna Gudlaug holdt tale, hvor de tog afstand fra dommen mod Pussy Riot, og samtidige mindede om ikke at glemme de mange andre andre politiske fanger i Rusland - og resten af verden. 

– Hele denne sag er en farce og helt ubegrundet. Hvis man kan komme i fængsel for at krænke religiøse følelser, så er det en meget farlig glidebane, sagde Anna Gudlaug.

Læs udtalelsen »Artist must stand for each other, everywhere« fra FreeMuse.

Ifølge arrangørerne af demonstrationen, så viser den store interesse for sagen og den gode stemning til arrangementet, at dommen ikke har skræmt folk fra at protestere.

– Fremmødet og de mange aktioner både i dag og op til den internationale protestdag i dag (fredag, red.) viser, at der er stor opbakning til kvinderne. Jeg tror godt, at folk kan gennemskue, at sagen ikke handler om religiøst had, men er en politisk kritik af det tætte samarbejde mellem præsident Putin og den russisk-ortodokse kirke, siger arrangør Julie Boelslund Nielsen til Modkraft.

Læs artiklen »Dansk demonstration skældte ud på »Vladimir Pussy«« hos Politiken.

Læs artiklen »Den Lille Havfrue kalder til kusse-oprør« hos Modkraft.

Se video fra den dansende protest-demonstration i København.

»Putin burde skamme sig«

På Christiansborg var der bekymrede miner fra blandt andre Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og Enhedslistens Europaordfører og medlem af Europarådet, Nikolaj Villumsen.

– Putin burde skamme sig, når han på den måde prøver at kvæle opposition og kritik. Det er desværre blot endnu et søm i ligkisten til Ruslands dårlige forhold til menneskerettighederne, udtaler Nikolaj Villumsen efter dommen.

Læs artiklen »Christiansborg: Chokerende og hamrende uretfærdigt« hos Berlingske.

Læs artiklen »Russian punk rockers jailed for hooliganism« hos Al Jazeera.

Læs artiklen »Pussy Riot jailed for two years - live updates« hos The Guardian.

Se også video af banner-aktion ved russisk ortodoks kirke i København.

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce