Annonce

Sverige
11. marts 2013 - 15:52

Protester mod indre immigrationskontrol

Lørdag den 9. marts demonstrerede flere tusinde borgere i flere svenske byer imod, at svensk politi jager papirløse immigranter for småforseelser.

Lørdag den 9. marts var over 3.000 mennesker samlet i svenske byer for at demonstrere imod klapjagt på illegale immigranter. Svensk politi beskyldes for i dets jagt på papirsløse immigranter at tjekke billetter hos udenlandsk udseende personer i den offentlige trafik, for reelt at fange immigranter uden opholdstilladelse og identitetspapirer.

I Stockholm samlede protesten omkring 2.000 mennesker, og i Malmø dukkede omkring 1.000 demonstranter op. I tre andre svenske byer var der også protester.

Demonstrationen i Stockholm blev arrangeret af flere svenske ungdomsorganisationer, blandt andet Rädda Barnen og Röda Kors samt Ungdom mot Racisme. I Malmø stod organisationen »Aktion mot Deportation« bag protesten.

Læs artiklen »Thousands protest immigration controls« hos The Local

Indre grænsekontrol

Demonstrationerne kommer efter kritik af, hvordan den indre grænsekontrol bliver administreret. Politiindsatsen sker som en del af en samlet strategi for at forbedre den indre udlændingekontrol. Det sker under overskriften »REVA – Retssikkert og effektivt håndhævelsesarbejde«, som er blevet kritiseret for at være raceprofilering i andre klæder.

– Det er ikke okay at stoppe folk i metroen, bare fordi de har mørkt hår og mørke øjne. Jeg kender tre personer, som er blevet stoppet uden anledning, fortæller Angelina Younadam, der deltog i demonstrationen i Stockholm til Svenska Dagbladet.

– Reva er et skrækeksempel. Det dræber mennesker, som ikke har begået lovbrud, som stoppes på grund af sin hudfarve. Politiets metoder er inhumane og bygger på en inhuman asylpoiltik, sagde Torgne Anderberg, der er præst og medlem af Vänsterpartiet til demonstrationen i Malmø.

Læs Artiklen »Billetkontrol bruges i jagt på papirløse« hos Modkraft

Se video af konfrontation imellem aktivister, der deler flyers ud i metroen og politiet:

Grænsepoliti siger, kampagne stopper

Demonstrationerne fandt sted dagen efter, at svensk grænsepoliti havde annonceret et stop for Reva-kampagnen i metroen.

– Vi trækker os tilbage fra metro-sluserne, siger Jessica Fremnell, der er informationsansvarlig i det svenske grænsepoliti, til avisen Arbetaren fredag den 8. marts, dagen før demonstrationerne.

Men grænsepolitiets udmelding mødes af mistro i initiativet »Aktion mot deportation«.

– At grænsepolitiet i Stockholm meddeler, at de stopper kontrol af ID i metroen, er bare en mediestrategi. Det indebærer ikke, at Reva er overstået, og udmeldingen var aldrig kommet, hvis ikke der havde været så mange reaktioner imod Reva, siger Elin Andersson fra »Aktion mot Deportation«, som arrangerede demonstrationen i Malmø til avisen Sydsvenskan.

Grænsepolitiet er ikke den eneste myndighed, der opererer i metroen. Og på facebooksiden, »REVA-spotter«, er de ikke stoppet med at advare udlændinge og andre gratister imod politikontrol i den stockholmske metro.

Grænsepolitiet har stået for cirka halvdelen af de indre udlændingekontrol-aktioner.

Læs Artiklen »”Gränspolisen slutar kontrollera plankare”« hos Arbetaren 

Læs artiklen » Demonstration mot Reva« hos Sydsvenskan

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce