Annonce

Udland
9. september 2015 - 15:55

Pro-kurdisk venstrefløjspartis lokaler angribes af tyrkiske nationalister

Hovedkontoret for det tyrkisk-kurdiske venstrefløjsparti HDP er tirsdag den 8. september blevet angrebet og sat i brand i Ankara. Partilokaler i seks andre byer er også angrebet – samtidig øges kampene mellem tyrkisk militær og kurdiske styrker.

Hovedkontoret for det venstreorienterede og prokurdiske parti Folkets Demokratiske Parti, HDP, er tirsdag den 8. september blevet angrebet og sat i brand efter en protyrkisk demonstration med flere hundrede deltagere.

– Politiet har kun set til, siger HDP-parlamentsmedlemmet Garo Paylan til Reuter.

– Det der her går i stykker er vores håb om at kunne leve sammen, siger han.

Ud over HDP’s hovedkvarter i Ankara, er partiets kontorer i mindst seks andre tyrkiske byer, herunder feriebyen Alanya, og blevet angrebet. 

I Istanbul har pro-regeringsdemonstranter desuden angrebet avisen Hurriyets lokaler, herunder smadret vinduer to gange i løbet af den sidste uge. Det sker angiveligt fordi avisen har bragt et fejlcitat af den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan.

Kampen mellem tyrkisk militær og kurdisk oprørsstyrker

Uroligheder er en følge af et sammenbrud i en våbenhvile mellem det tyrkiske militær og kurdiske oprørere i juli måned, da tyrkisk luftvåben påbegyndte angreb mod kurdiske baser. Siden er er mindst 35 oprørere blevet dræbt i kurdiske PKK-baser i Quandil, Basyan, Avashin og Zap.

Kurdiske oprørere har som svar flere gange angrebet politifolk og køretøjer fra politiet og militæret. Torsdag den 2. september kostede det 14 officerer livet, da et militært køretøj blev angrebet, da det kørte mod en grænsepost tæt på Azerbaijani-enklaven i Nakhchivan.

Tyrkiske specialstyrker skal støttet af krigsfly tirsdag den 8. september have angrebet to grupper af oprørere i det nordlige Irak.

Væbnet valgkamp?

HDP-ledere har beskyldt det regerende AKP-parti for bevidst at have i gang sat angrebene på de kurdiske styrker og indførsel af restriktioner over for presse og opposition for at mobilisere nationalistisk støtte op til et parlamentsvalg i november.

HDP kom i juni ind i det tyrkiske parlament med 14 procent af stemmerne og det hindrede dermed AKP fra at have et kvalificeret flertal til grundlovsændringer, der kunne styrke præsidentposten omkring AKP-lederen Erdogan.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce