Annonce

Portugal
10. november 2015 - 11:28

Portugal risikerer månedlang politisk krise

Tirsdag den 10. november skal det portugisiske parlament stemme om regeringsprogrammet for den nyvalgte centrum-højre regering. Venstrefløjen, der udgør flertallet i parlamentet, har på forhånd besluttet sig for at stemme nej til programmet og dermed vælte regeringen. Dermed venter muligvis flere måneders politisk krise.

Regeringsperioden for Portugals centrum-højre mindretalsregering, der tiltrådte den 30. oktober, ser ud til at blive kort. Venstrefløjen, der vandt flertallet af stemmerne ved parlamentsvalget den 4. oktober, har på forhånd besluttet sig for at stemme nej til regeringsprogrammet i dag, tirsdag den 10. november. Dermed vil regeringen være nødsaget til at gå af.

Hvad der derefter sker er usikkert. Den portugisiske præsident, Aníbal Cavaco Silva, der selv tilhører centrum-højre koalitionens liberalkonservative parti, Partido Social Democrata, står dermed igen med ansvaret for processen. Han har umiddelbart to muligheder:

Enten kan han give socialdemokraterne i Partido Socialista muligheden for at danne regering. Partido Socialista har i forvejen aftalt et regeringsprogram med resten af venstrefløjens partier: det socialistiske parti Venstreblokken, Bloco de Esquerda, og valgalliancen mellem det portugisiske kommunistparti, Partido Comunista Português, og De Grønne, Partido Ecologista Os Verdes.

Eller også kan præsidenten give den nuværende premierminister, Pedro Passos Coelho, muligheden for at danne en administrativ regering med begrænsede beføjelser, der skal styre Portugal frem mod et nyt parlamentsvalg næste år.

Vælger præsidenten den sidste mulighed vil det kun forværre de politiske spændinger i det gældsramte land, som har oplevet omfattende nedskæringer og reformer af arbejdsmarkedet i løbet af de sidste par år.

Præsident: Dette er ikke tiden til radikal forandring

Socialdemokraterne i Partido Socialista er kritiske over for centrum-højre regeringens hårde nedskæringspolitik, som de gerne vil ændre, men grundlæggende positive over for EU. Venstreblokken er tilhængere af EU, men kritiske i forhold til eurosamarbejdet, som de gerne så Portugal forlade. Det samme gælder kommunisterne, som er dybt EU-skeptiske, og som gerne vil trække Portugal ud af alle de mekanismer, hvormed EU styrer medlemslandenes offentlige udgifter.

På trods af de forskellige holdninger til EU er det dog lykkedes partierne at blive enige om en fælles platform for en fremtidig venstreorienteret regering.

Fællesnævneren er her modstanden mod nedskæringspolitikken, og partierne er blevet enige om et program, der blandt andet hæver mindstelønnen og fjerner de nedskæringer på pension og de sociale ydelser, som den tidligere centrum-højre regering indførte i forbindelse med det nu afsluttede låneprogram med EU og Den Internationale Valutafond, IMF.

Dermed virker vejen banet for, at venstrefløjen kan danne en venstreorienteret regering med socialdemokraterne i spidsen.

Men den portugisiske præsident er i løbet af de sidste par uger kommet med udtalelser, der peger i en anden retning.

Ifølge den britiske avis, The Daily Telegraph, skulle han således have udtalt følgende:

- Dette er det værste øjeblik for en radikal forandring af vores demokrati (...) Efter vi har gennemført et hårdt låneprogram, der medførte store ofre, er det min pligt at gøre alt - inden for mine forfatningsmæssige beføjelser - for at undgå, at der bliver sendt de forkerte signaler til finansielle institutioner, investorer og markeder.

Derfor er det stadig usikkert hvad udfaldet bliver, hvis den portugisiske centrum-højre regering falder i dag. Regeringens fremtid bliver afgjort ved en afstemning i det portugisiske parlament i løbet af aftenen.

Opdatering: Tirsdag aften fremsatte Partido Socialista som ventet et beslutningsforslag mod centrum-højre regeringens regeringsprogram. Beslutningsforslaget blev vedtaget med 123 stemmer for og 107 stemmer imod. Dermed falder den nuværende regering. Ministrene beholder dog deres position indtil en ny regering træder til. 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce