Annonce

Udland
5. juli 2013 - 14:46

Portugal: Regering og skrap sparepolitik overlever

Portugals premierminister siger, han har fundet en »formel«, der kan redde landet konservative regeringskoalition og Trojkaens sparediktater - på trods massive protester, generalstrejke og ministerfrafald.

Portugals premierminister, højresocialdemokraten Passos Coelho udtaler torsdag den 4. juli 2013, at han har fundet et svar, der redder landets siddende regering - regeringskoalitionen mellem det højresocialdemokratiske Partido Social Democrata, PSD (der svarer til et konservativt parti i dansk forstand), og centrum-højrepartiet Centro Democrático e Social - Partido Popular, CDS-PP. 

Portugals regering har ellers været i krise, da først landets finansminister Vitor Gaspar mandag den 1. juli, og siden udenrigsministeren Paulo Portas tirsdag den 2. juli forlod regeringen. Begge dele skete i protest imod sparebetingelser, dikteret af Trojkaen (EU, IMF og ECB), der skulle opfyldes, for at udløse et lån på 78 milliarder Euro til det hårdt prøvede land.

Generalstrejke mod sparekrav

Kravene udløste i slutningen af juni en generalstrejke i hele Portugal, da EU’s stats- og regeringschefer mødtes i Bruxelles bl.a. for at godkende nye anbefalinger til medlemslandene om flere »reformer.«

Generalstrejken var vendt mod de angreb på faglige rettigheder og velfærd, som er aftalt i det såkaldte »memorandum« som landets regering har accepteret som forudsætning for at få lån.

Portugal har efter to års EU-dikteret krisepolitik en arbejdsløshed på næsten 18 procent, og en ungdomsarbejdsløshed på over 40 procent. Produktionen er faldet til et niveau under det, der var før landet fik Euroen.

Forhandlinger genoptages mandag

Premiereminister Pedro Passos Coelho meddeler nu, at regeringskrisen i landet er overstået, da CDS-PP har lovet at opretholde regeringsstøtten. Regeringslederen siger at »en formel [er] blevet fundet til at opretholde regeringens stabilitet«.

Det skete efter krisesamtaler med landets præsident Anibal Cavaco Silva. Han uddybede ikke, hvad formlen bestod i, men at samtalerne mellem partierne ville genoptages mandag.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce