Annonce

Polen
27. oktober 2015 - 15:45

Polsk venstrefløj når ikke over spærregrænsen

Hverken centrum-venstre eller den yderste venstrefløj nåede forbi spærregrænsen ved parlamentsvalget i Polen søndag den 25. oktober. Dermed står den polske venstrefløj uden politisk repræsentation i den kommende valgperiode.

Søndag den 25. oktober var der parlamentsvalg i Polen, og mens det nationalkonservative Lov- og Retfærdighedsparti (PiS) gik markant frem og blev valgets store vinder, så nåede hverken valgalliancen, Forenet Venstre (ZL), eller det nye venstrefløjsparti, Partia Razem, forbi deres respektive spærregrænser. Dermed bliver den polske venstrefløj ikke repræsenteret i det nye parlament.

Valgalliancen, Forenet Venstre, der blev stiftet i juli 2015, og som består af en række socialdemokratiske og et socialliberalt parti, fik omkring 7,5 % af stemmerne. Dermed når alliancen ikke forbi den polske spærregrænse for valgalliancer på 8 %.

Det nye venstrefløjsparti, Partia Razem, der blev stiftet i maj 2015, gik frem til omkring 3,6 % af stemmerne, men nåede dog ikke forbi spærregrænsen for partier på 5 %.

Valgets store vinder var som sagt det nationalkonservative Lov- og Retfærdighedsparti (PiS), der gik frem til omkring 37,6 % af stemmerne fra 29,9 % ved forrige valg. Dermed slog partiet de liberale i Borgerplatformen (PO), som har regeret Polen siden 2007. Borgerplatformen fik omkring 24,1 % af stemmerne ved valget, og går dermed 15 procentpoint tilbage i forhold til valget i 2011, hvor partiet fik 39,2 %.

Kapitalindsprøjtning til den yderste venstrefløj

Selvom hverken Forenet Venstre eller Partia Razem nåede forbi spærregrænserne, så kvalificerer valgresultatet dem begge til statslig partistøtte. Det kommer især det unge venstrefløjsparti til gode.

Partia Razem er under et halvt år gammelt og primært båret frem af frivillige kræfter. Partiet blev dannet med udgangspunkt i en udbredt utilfredshed over de andre polske venstrefløjspartier, primært det socialdemokratiske parti, Demokratisk Venstre Alliance (SLD), der er en del af Forenet Venstre.

Inspirationen til Partia Razem kommer blandt andet fra Podemos, og partiet ønsker at modvirke den omfattende økonomiske liberalisering, som Polen har oplevet de seneste par årtier, blandt andet ved at sætte fokus på arbejdstagerrettigheder.

Valgresultatet sikrer partiet en partistøtte på op mod 22 millioner kr. i den kommende valgperiode.


 

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce