Annonce

Nørrebro
1. marts 2015 - 20:53

Trukne pistoler og brandbomber på årsdagen for Ungdomshus-rydning

Politiet trak deres pistoler ved søndagens demonstration på Nørrebro, da sortklædte aktivister kastede molotov-cocktails og flasker imod betjente ved den tidligere Ungdomshus-grund på Jagtvej 69 på Nørrebro.

Maskerede og sortklædte aktivister smed søndag aften adskillige brandbomber og flasker mod politiet ved Nørrebros Runddel i København.

Angrebene kom i to bølger omkring klokken 18:30 efter en demonstration med godt 300 deltagere var ankommet til Jagtvej 69 for at markere årsdagen for rydningen af Ungdomshuset i 2007.

En enkelt politibetjent i kampklædt uniform blev ramt af en brandbombe – en flaske med benzin – hvilket førte til, at der kortvarigt var ild i hans ben.

Flere politibetjente følte sig åbenbart så truet i situationen, at de valgte at trække deres tjenestepistoler – dog uden at affyre dem.

Konfrontationen varede kun i få minutter, hvorefter både aktivister og politi trak sig tilbage – til henholdvis den tomme grund på Jagtvej 69 og bag et voksende antal af politiets pansrede mandskabsvogne.

Efterfølgende afspærrede politiet flere gader i området og tilbageholdte omkring 40 personer.

Én person er blevet anholdt, oplyser København Politi til Modkraft.

Aktivister: En naturlig reaktion

Søndagens demonstration på Nørrebro var arrangeret af en aktivistgruppe, der kalder sig »Intet glemt, Intet tilgivet«.

Gruppens navn refererer til Ungdomshusets slogan efter rydningen for otte år siden, som blev en skelsættende begivenhed for mange venstreradikale og udløste de mest voldsomme gadekampe mellem politi og demonstranter i Danmark i årtier.

 

I en offentlig meddelelse på facebook skriver arrangørerne af søndagens demonstration, at angrebene på politiet er »naturlig reaktion« på grund af historisk anspændte forhold mellem aktivisterne og politiet.

Og kalder det samtidig »fuldt forståeligt«, at folk kastede ting mod politiet, da de og flere øjenvidner – blandt dem Modkrafts udsendte og fotograf – så politiet trækker deres tjenestepistoler.

Læs hele udtalelsen fra 'Intet Glemt, Intet Tilgivet' her:

»Tak for i dag allesammen, det var fedt at så mange af jer valgte at gå på gaden i dag for at mindes det gamle hus, og samtidig vise hvor mange vi er, der ikke vil finde os i at Procasa får lov til at tjene penge på vores grund. Normaliseringen af Nørrebro kommer i hvert fald ikke til at ske, uden at møde massiv modstand. Særlig i dag er der naturligvis mange der har et anstrengt forhold til politiet. Det at folk valgte at kaste ting, kan vi kun se som en naturlig reaktion på at flere betjente trak deres pistoler. Med en sådan eskalering har vi fuld forståelse for at folk valgte at handle som de gjorde. Vi glæder os til at se jer allesammen til demonstrationer og aktioner i fremtiden, og selvfølgelig til næste 1. marts-demonstration.«

Besøg »Intet glemt, Intet tilgivet« på facebook her.

Kritik af brandbomber

Demonstranternes metoder har skabt stor debat på Modkrafts facebook-side, og blogger Lasse Skou Lindstad lægger heller ikke fingrene imellem i en blog om samme emne.

»Udover at det er totalt moralsk forkasteligt at planlægge et benzinbombeangreb mod politiet, så afspejler det også en total mangel på situationsfornemmelse. Tror i selv, at der kommer noget godt ud af at angribe politiet, få uger efter at 5 betjente blev skudt og såret? Kan i ikke se, at i giver politiet og politikerne endnu en mulighed for at stramme grebet om vores retssikkerhed?« spørger Lasse Skou Lindstad.

Læs hele bloggen »Idioter!« og deltag i debatten på Modkraft.


Se Fotoserie fra demonstrationen på Modkraft Her.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce