Annonce

Grækenland
20. juli 2012 - 18:43

Politi bryder stålarbejderes blokade og strejke

Græsk politi stormede tidlig fredag morgen stålværket Ellinki Halivurjia, hvor arbejderne i ni måneder har strejket. 12 strejkende er anholdt og tre indlagt på hospitalet.

Tidligt fredag morgen stormede kampklædt græsk politi den faglige blokade på Elliniki Halivurjia stålværket udenfor Athen, der har været blokeret af arbejderne i over 300 dage i protest mod krav om lønnedgang og øget arbejdspres.

Det forlyder, at 12 af de strejkende er blevet anholdt, og 3 er indlagt på hospitalet efter politiets gennembrud på blokaden. Den græske venstrefløjsparti Syriza har fordømt politiets aktioner

– Det var en rå, uopfordret, militæragtig aktion af politiets specialstyrker mod de strejkende stålarbejdere, udtaler en repræsentant for Syriza til Modkraft.

Det er den konservative premiereminister Antonis Samaras, der beordrede politiaktionen sat i gang, trods en nyligt dialog mellem arbejdsministeren, stålværkejerne og de strejkende arbejdere.

Det er det første sammenstød mellem politi og faglige demonstranter siden en ny græsk regering blev valgt i juni måned.

Øget solidaritet

I løbet af fredag den 20. juni har tusinder af demonstranter samlet sig foran stålværket i solidaritet med de strejkende - og en solidaritetsdemonstration blev afholdt klokken 17.30.

Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen, der i disse dage er på besøg hos Syriza i Grækenland, fordømmer politiets brutale opførsel og opfordrer til solidaritet

– Jeg fordømmer på det kraftigste det græske politis angreb på de strejkende stålarbejdere. Enhedslisten vil fortsætte vores støtte til de græske stålarbejdere, udtaler han til Modkraft.

Stålarbejderne på Elliniki Halivurjia har modtaget over 225.000 kr. fra en dansk strejkestøttekomite, der samler fagforeninger og faglige klubber samt organisationer fra venstrefløjen, herunder Enhedslisten.

Nikolaj Villumsen siger, at beslutningen om at reagere med voldelig undertrykkelse bør give stof til eftertanke blandt EU's beslutningstagere:´

– At den nye græske regering nu må ty til vold for at gennemføre den EU-dikterede nedskæringspolitik, hvor lønniveauet siden 2010 er gået henholdsvis 32 procent og 60 procent ned for den private og den offentlige sektor, bør give EU-eliten noget at tænke over, siger han.

EU har afgørende rolle i social uro

Stålarbejderne har strejket siden oktober grundet ledelsen diktater om fyringer og lønnedgang, så den foreslåede løn til stålarbejde skulle være på 500 euro om måneden.

Stålværkets ejere henviser til, at driften giver et underskud, hvorfor nedskæringerne skulle være nødvendig. En påstand som fagforeningerne imidlertid ikke tror på.

Med henvisning til de seneste optøjer, som også har fundet sted i Spanien, mener Nikolaj Villumsen, at angrebet på de faglige rettigheder blot vil forværre situationen i Sydeuropa

– Den økonomiske krise i Europa kan ikke løses ved at undergrave faglige rettigheder, som det sker i Grækenland og Spanien lige nu. Tværtimod vil denne politik medføre yderligere social uro og frustration hos de kriseramte befolkninger, siger han.

Desuden har den seneste stribe af EU's direktiver og lovgivningspakker i kølvandet på den økonomiske krise spillet en afgørende rolle i uroen i både Spanien og Grækenland.

– EU har hidtil forsøgt at løse krisen ved at kræve lønnedgang og forringet velfærd, men det har kun gjort den økonomiske situation i medlemslandene endnu dårligere. Den tilspidsede situation i Grækenland og Spanien understreger med al tydelighed behovet for en anden politik, der beskatter de rigeste og finansmarkederne i stedet for at fortsætte forringelserne for lønmodtagere og arbejdsløse, slutter han.

Grækenland befinder sig på 5 år i recession med hastigt stigende arbejdsløshed, der i første kvartal af 2012 lå på 22,6 procent.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce