Annonce

Udland
1. december 2014 - 16:22

Podemos vil øge lønmodtagerrettigheder, men dropper nationaliseringer

Det nydannede spanske bevægelsesparti Podemos lægger i udkast til økonomisk program op til arbejdstidsforkortelse og flere lønmodtagerrettigheder, men dropper krav om nedsættelse af pensionsalder og nationaliseringer.

Det nydannede spanske bevægelsesparti Podemos har fredag den 28. november offentliggjort et udkast til økonomisk strategi, der vil gøre op med landets sparepolitik.

Partiet vil satse på energiomlægninger, offentlige investeringer og øgede lønmodtagerrettigheder. Til gengæld ser partiets krav om nedsættelse af pensionsalder, boykot af tilbagebetaling af gæld og nationaliseringer ud til at blive nedtonet.

Udkastet til økonomisk program blev offentliggjort efter et seminar i af partiets såkaldte »cirkler«, Circolo 3E – de tre e’er står for økonomi, økologi og energi (economía, ecología, energía). Udkastet sendes nu til medlemsdiskussion før endelig vedtagelse.

I udkastet opstilles 79 målsætninger for den økonomiske politik. Hovedsigtet er bekæmpelse af arbejdsløshed.

Partiet vil nedsætte arbejdstiden fra 40 til 35 timer ugentligt, øge minimumslønninger og pensioner og indføre flere lønarbejderrettigheder ved at give større kompensationer ved fyringer, begrænse brugen af midlertidige arbejdskontrakter og sikre forhandlingsret til fagforeninger forud for afskedigelser.

Udkastet lægger desuden op til flere investeringer i den offentlige sektor og omlægning af energiproduktionen, så der skabes flere permanente arbejdspladser.

Udkastet viger til gengæld tilbage fra tidligere krav om nedsættelse af pensionsalderen fra 65 til 60 år, ligesom nationaliseringer af afgørende sektorer i den spanske økonomi heller ikke længere er på programmet. Tidligere trusler om »misligeholdelse« af aftaler om tilbagebetaling af gæld er nu afløst at mere forsigtige vendinger om forhandlinger af afdrag og gældsbetingelser.

Podemos, der i juni måneds valg til EU-parlamentet opnåede fem pladser, er i opinionsmålinger kommet op på overraskende 28 procentpoint af stemmerne og vil, hvis målingen holder stik ved næste års parlamentsvalg, være landets største.

Læs mere hos Publico.es (på spansk) og hos Reuters (engelsk)

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce