Annonce

København
24. juli 2014 - 15:21

Parkaktivister er optimister trods rydningstrussel

Beboerne i Nordvest i København har forvandlet en giftgrund til det blomstrende åndehul NV Auto Park, og startet en kampagne for at stoppe boligbyggeri på grunden. Interview med to af parkens aktivister.

På provstevej i det københavnske nordvest-kvarter ligger en have.

Men ikke en hvilken som helst have.

Graffiti er malet på muren, træborde og -­bænke, diverse stole og en sofa står spredt rundt. Grøntsager og blomster får lov at gro, og et enkelt gyngestativ samt en hundegård er at finde på grunden.

Velkommen til NV Auto Park. Et populært åndehul for de mange beboere i området.

– Haven har fået sit navn, fordi den før husede et autoværksted. Og så er den lidt autonom, forklarer Rune Birkvad, der bor i området og er hyppig bruger af parken.

Fra giftgrund til blomsteregn

Rune Birkvad  har slået sig ned i sofaen sammen med Stefan Ravn, der er ejer af café- og kontorfællesskabet »Provstevej 10« tæt på byhaven.

– Der er mange forskellige mennesker, der bruger området. Alt fra forældre på barsel, der kommer og gynger med deres unger og får en iskaffe fra caféen, til støttegrupper fra familieambulatoriet, der kommer ned og får deres antabus. De har en lille støtteforening, hvor de om morgenen sidder og taler om, hvordan det er gået. Her har været et release party, en forlovelsesfest, og om et par måneder er der nogle, der skal giftes herovre, fortæller Stefan Ravn.

Da det gamle autoværksted blev revet ned for godt fem år siden, efterlod det en grund med forurenet jord og en masse skrald og mursten, der flød.

Se indslag om NV Auto Park.

 

Lokale beboere tog derfor initiativ til at kontakte ejeren af grunden, virksomheden Knh Gruppen, som gav beboerne brugsret over haven i tre år.

Nu er der kommet rent jord og en skraldeordning. Grunden er blevet møbleret og bebygget. Beboerne har i form af autoparken fået det rum, de før længtes efter.

– Jeg har skraldet alle blomsterne i parken, og en lille smule benzin til græsslåmaskinen. Det er ret billigt at køre den, fortæller Rune Birkvad, og fortsætter:

– Det er fedt, at man kan gå ud, møde folk og snakke. Man får lov at være sig selv. Det er ekstremt unikt i København. De fleste andre haver, som kommunen poster penge i, er kedelige. Denne have er skøn og landlig. Haven skaber noget godt i et ellers belastet kvarter. Derfor vil det være ærgerligt, hvis den skulle forsvinde.

Red Parken

Den lille byhave i nordvest går dog en usikker fremtid i møde.

Brugsaftalen udløb nemlig i år og det har ikke været muligt at få den fornyet.

Og hos Knh Gruppen, grundens ejere, har man planer om at bygge ungdomsboliger, der hvor NV autopark er i dag.

Et byggeri der ifølge virksomheden egne planer skal gå i gang om tre måneder, oplyser en ansat i virksomheden til Modkraft.

Men brugerne af autoparken har dog ikke tænkt sig, at forlade området uden at gøre et forsøg på at bevare haven.

Ifølge parkaktivisterne så har Bygge- og Teknikforvaltningen i Københavns Kommune endnu ikke godkendt byggeprojektet og de har derfor startet kampagnen »Red Parken«.

Formål med kampagnen er at få fredet NV autopark i sin nuværende form, og beboerne i området er nu er gået i dialog med lokale politikere, Bispebjerg lokaludvalgs Miljøudvalg og advokatbureauet Foldschack & Forchhammer.

Og i august begynder en mere målrettet PR-kampagne for at gøre opmærksom på situationen.

Alt sammen for at finde en diplomatisk løsning.

Foreningen har ingen nødplan, men de to aktivister opfordrer til, at man går ind på hjemmesiden redparken.dk og skrive under på bevaring af parken, hvis man ønsker at støtte projektet.

– Ellers ligger Ungdomshuset lige derovre, griner Rune, hvortil Stefan hurtigt forsikrer, at der ikke er nogen, der skal »op på barrikaderne«.

Besøg »Red Parken« på facebook her.

Besøg kampagne-hjemmesiden Red Parken her.

Se udtalelsen »Bevar NV Autoparken – for et grønnere og mere kreativt byrum!« fra Ungdomshuset her.

Græsrødder skaber tryghed

Rune Birkvad og Stefan Ravn håber at politikerne i kommunen vil indse, at den lille byhave gør stor gavn.

– Der er ikke andre områder, der minder om det her sted. Der er ikke så mange grønne åndehuller herude, så vi er lidt i underskud. Det er en sindssygt billig park for kommunen, fordi det er lokale beboere, der selv går ind og står for det. I virkeligheden er det et skidegodt eksempel på græsrodsnærdemokrati, fortsætter caféejeren Stefan.

– Eller citizenship, supplerer Rune Birkvad.

– Det er det vildeste liberale projekt. Folk tager selv ansvar, understreger Stefan Ravn.

– Vi ønsker, at parken bliver ved at være her, fordi den gør så meget godt for alle mennesker. En af de skjulte ting, den gør, er at skabe tryghed. Folk mødes og lærer hinanden at kende. Mange ligger ruten den her vej for at komme ned og få noget sol og ikke hele tiden køre langs karréer med fem etagers høje bygninger på hver side. Folk taler med hinanden på tværs af forskellige samfundslag, afslutter han.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce