Annonce

Udland
7. februar 2014 - 15:58

Paramilitære udlover dusør for mord på navngivne colombianske venstrefløjsfolk

Colombianske menneskeretsorganisationer og sociale bevægelser frygter ny systematisk udryddelseskampagne mod landets venstrefløj, efter paramilitær gruppe udlover op til 135.000 kroner for drab på navngivne personer.

En paramilitær, colombiansk gruppe har udsendt en kommuniké med navne og dusørstørrelser for mord på fremtrædende colombianske venstrefløjsfolk.

Trusselsbrevet er udsendt den 1. februar. Afsenderen er en paramilitær gruppe med navnet Los Rastrojos – Comando Urbanos (»Skægstubbene - bykommadoerne«), der tidligere har stået bag voldelige bagholdsangreb og trusler mod venstrefløjen og sociale bevægelser i landet.

Dusør for mord

I kommunikéet udlover Los Rastrojos op til 135.000 kroner i for at myrde navngivne talspersoner for venstrefløjen i landet.

Det drejer sig blandt andet om fire navngivne personer fra venstrefløjspartiet Union Patriotica.

De fire, en kvinde og tre mænd, er kandidater ved valget til landet to parlamentariske kamre, Repræsentanternes Hus og Senat, i marts måned. Aida Abella er desuden leder af UP og kandidat for partiet ved et præsidentvalg i maj.

UP er et nyligt genopstået venstrefløjsparti, der udspringer af Colombias kommunistparti og guerillabevægelsen FARC (Colombias revolutionære væbnede styrker). Partiet blev i1980’erne udsat for en systematisk udryddelseskampagne, da partiet sidst forsøgte at få en legal basis og en parlamentarisk repræsentation.

Los Rastrojos truer i sit trusselsbrev desuden ni navnegivne personer fra sammenslutningen af sociale bevægelser, Marcha Patriotica, ni andre personer fra det såkaldte nationale råd MIA – og også her udloves der store pengebeløb for likvidering af personerne.

Mistanke om forbindelse med regering

Los Rastrojos kalder i brevet mordtruslerne for »eksplicitte, tvingende ordrer«, uden dog at angive hvorfra ordrerne er givet.

Men Marie Hagensen fra det danske solidaritetsinitiativ, politiskefanger.dk, siger at den paramilitære gruppe meget vel kan have forbindelse til Colombias regering.

– Los Rastrojos er en af de paramilitære grupper, der har taget over efter en demobilisering af den paramilitære gruppe AUC i 2005. Det et en af flere kommandogrupper, der har eksisteret i flere år, siger hun til Modkraft.

– Det er velkendt at de paramilitære grupper har direkte forbindelse med det politiske system i både regering og parlamentariske organer, siger hun.

Mord, forsvindinger og fængslinger

At trusler mod venstrefløjen ikke blot er ord, er sidst blevet demonstreret samme dag, som truselsbrevet er dateret. Den 1. februar blev den 22-årige Carlos Ospina Arturo Cordoba dræbt af skud af uidentificerede mænd i Colombias næststørste by Medellin.

Cordoba arbejdede med boligarbejde blandt internt fordrevne colombianere og er søn af Farbicia Ana Córdoba, en kvindesagsforkæmper, der blev dræbt for to år siden.

30 personer i samarbejdet af sociale bevægelser omkring Marcha Patriotica er i det sidste år blevet dræbt i Colombia. Tre andre er desuden ofre for såkaldt »tvungne forsvindinger«.

Andre ledere og medlemmer af bevægelsen er desuden blevet fængslet på anklager om støtte til landets guerillabevægelser.

Organisationen, Menneskeretskontoret for national koordinering for fordrevne, har i en pressemeddelelse den 4. februar udtrykt bekymring for at truslerne fra Los Rastrojos vil udløse en nyt »folkemord« på linje med den systematiske likvideringer af UP-medlemmer, som fandt sted i 1980’erne.

Besøg hjemmesiden politiskefanger.dk, der støtte fængslede faglige ledere og menneskeretsaktivister i Colombia.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce