Annonce

Filmfestival
4. september 2014 - 13:35

Palæstinensisk filminstruktør vækker vrede i Israel

Det har vakt vrede i Israel, at den palæstinensisk instruktør Suha Arraf har præsenterer sin nyeste film som »palæstinensisk« på en festival i Venedig – til trods for at det israelske filminstitut har finansieret filmen. Jeg har ret til at betone min nationalitet, lyder forsvaret fra instruktøren.

Det er ikke indholdet i den israelsk-palæstinensiske instruktør Suha Arrafs film Villa Touma, der har vakt bestyrtelse hos Israels filminstitut, selvom dens handling udspiller sig på et kontroversielt tidspunkt i Israelernes og palæstinensernes fælles historie.

Anledningen til vreden er, skriver filmmagasionet Variety, at Suha Arraf har meldt Villa Touma til filmfestivalen i Venedig som en palæstinensisk film, selvom instituttet har betalt mange af de penge, der er gået til dens produktion.

Læs »Palestinian Movie ‘Villa Touma’ Arrives in Venice Amid Israeli Controversy« hos Variety.

Se indslaget »Israel-Palestine conflict unfolds in Venice« hos Al Jazeera.

 

Israel: Bedragerisk, uretfærdig, kynisk

Ifølge TV-stationen Al Jazeera taler filminstituttet om bedrageri, mens Israels økonomi-minister Naftali Bennet fra partiet HaBayit HaYehudi (det jødiske hjem) kalder Suha Arrafs brug af termen palæstinensisk om sin film for »uretfærdig og uacceptabel«.

Kulturministeren Limor Livnat fra Likud mener, at der er tale om »kynisk misrepræsentation«.

Filminstruktøren siger selv overfor Aljazeera, at hun som israelsk statsborger betaler sin skat og at der intet er i hendes kontrakt, der forpligter hende til at kalde Villa Touma for en israelsk film.

Og i et indlæg i den israelske avis Haaretz, der også er bragt på den britiske hjemmeside Open Democracy, lægger hun vægt på, at det må betyde mere, hvad hun som kunstner mener, end hvad ministre og filminstitutter i den jødiske stat synes. 

- Jeg er en araber, palæstinenser og borger i den israelske stat. Jeg har ret til at betone min nationalitet, når jeg præsenterer min film for verden, og der er ingen lov i Israel, der forbyder mig at gøre det. Sådan som jeg ser på det, er filmens identitet skaberens identitet, skriver hun.

Læs artiklen »I am an Arab, Palestinian and citizen of Israel— I have the right to define my own identity« hos Open Democracy.

Se trailer for filmen »Villa Touma« her.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce