Planer om at etablere midlertidige boliger til flygtninge i hjertet af Gentofte har vakt bekymring blandt flere borgere, som har indsendt protestbreve til kommunen. »De vil ikke kunne færdes frit uden at skabe problemer for beboere«, skriver en klager. Mens nogen foreslår udgangsforbud og vagtværn, laver andre underskriftsindsamling på grund af terrorfrygt.
Gentofte Kommunes planer om at indrette midlertidige boliger for flygtninge på den tidligere Internationale Skole i Hellerup har vakt modstand blandt flere velhaverborgere i området.
»Jeg og min familie flyttede til Hellerup for to år siden og har været så glade for at bo her, men med den påtænkte flygtningelejr midt i det hele, hvor mine børn færdes dagligt, er jeg bekymret for de planer I har.«
Sådan skriver en direktør, der driver flere skrædderier i hovedstadsområdet og til daglig bor i en villa til 7,5 mio. kroner i Hellerup.
Et borgermøde kort før jul gav angiveligt ikke de svar, som kritikerne håbede på, og det har fået en række Gentofte-borgere til at indsende protestbreve til kommunen.
Dem har Modkraft fået aktindsigt i.
Læs »DEBAT: Skolen på Hellerupvej bliver til flygtningecenter« hos lokalavisen.dk
I en af klagerne skriver en mand, der er delejer af et IT-firma,, og ligeledes bor i en millionvilla i Hellerup, at »man typisk ser en stigning i kriminalitet ved flygtningecentre« og at han er »kraftig modstander af dette flygtningecenter.«
Men forestillingen om, det det skaber øget kriminalitet ved flygtningecentre er ellers blevet afvist af politiet.
Radio 24syv lavede en rundspørge blandt politikredse nær 15 asylcentre.
Ifølge Berlingske kunne ingen af de adspurgte politikredse rapportere om en stigning i kriminaliteten i lokalområdet.
Læs artiklen »asylcentre har ikke medført mere kriminalitet« hos Berlingske
Bekymringen om stigende kriminalitet deles af en erhvervsadvokat, der er partner i et af landets største advokatfirmaer. Om flygtningene skriver han: »De vil ikke kunne færdes frit i området uden at skabe alvorlige problemer for beboere, erhverv og lokalsamfundet som helhed.«
Et ægtepar, der driver en designvirksomhed, og til daglig residerer i en villa til 17.000.000 kroner, er som sådan ikke modstandere af flygtningecentret. De foreslår dog, at bygningen døgnovervåges og at »ingen flygtning kan få lov at forlade stedet mellem 22.00 og 07.00«.
Samtidig ønsker de, at der skal etableres et vagtværn, der skal sikre, at flygtningecentret ikke tiltrækker »radikaliserede, muslimske bander«.
Fra en kvinde, der tidligere har drevet en ejendomsvirksomhed, lyder bekymringen, at »mange flygtninge har forbindelser til terrororganisationer eller er kriminelle«.
Kvinden deltog, ifølge sin åbne Facebookprofil, i Nye Borgerliges opstartsmøde i Gentofte i sommers. Hun ønsker, at kommunen tilbyder regeringen at donere penge til at hjælpe flygtninge i nærområderne, hvis kommunen til gengæld kan blive fri for at tage imod flygtninge.
Også en dansk direktør i en stor multinational venturekapitalfond har indsendt en kort protest. I en kortfattet email til kommunen skriver han, at han »er meget imod planen« om et flygtningecenter.« Han bor selv i en villa til små 20 mio. kroner.
Et par håndfulde beboere fra området har desuden skrevet under på en underskriftsindsamling, der protesterer mod flygtningecentret. I teksten, som de har skrevet under på, lyder det blandt andet at nogle af flygtningene vil få »kontakt med bandemedlemmer fra nogle af de københavnske grupper, Blågårds Plads, Tingbjerg, og lign. som vi derefter vil have på besøg her i kvarteret.«
Underskriverne hævder, at »det er iblandt den slags, at IS sender krigere og hvilende terrorceller, hvilket »bevidnes af utallige terror-aktioner.« Underskriverne tæller blandt andet lokale erhvervsfolk, f.eks. en direktør, der sidste år havde et tocifret millionbeløb i overskud i sin virksomhed samt ejeren af et italiensk spisested på Strandvejen.
Kommunens plan er, at der skal huses 60 flygtninge i en af bygningerne, samtidig med, at der muligvis skal være aktiviteter såsom undervisning. Høringsrunden er afsluttet 31. december. Kommunen vil nu vurdere indsigelserne, og melder direkte tilbage til de borgere, der har deltaget i høringen.
Ifølge Gentofte Kommune vil der være endnu et møde for naboer den 25. januar
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96