Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Baggrund
1. april 2014 - 18:25

Optimisme hos britisk venstrefløjsparti

Et halvt år efter sin dannelse er Left Unity allerede blevet landets største venstrefløjsparti. Der er dog lang vej før et egentlig gennembrud, men optimismen på partiets første landsdækkende konference efter stiftelsen var ikke til tage fejl af.

I Storbritannien kradser krisen. Den liberalt-konservative regering og Labour er, ifølge det nye venstrefløjsparti Left Unity, ved at afvikle velfærdsstaten og det ser sort ud for venstrefløjen. Alligevel var Left Unitys første nationale konference præget af optimisme.

Alternativ, ikke støtteparti

Det nystiftede parti Left Unity oplever lige nu momentum. Umiddelbart op til partiets første partikonference efter dets stiftelse i efteråret 2014 meldte 200 nye medlemmer sig ind. Fælles er at de er trætte af Labour og vil have et alternativ, der forsvarer og udbygger velfærdsstaten.

Konferencen blev holdt lørdag den 29. marts i Manchester.

Left Unity er, selv om det er under et halvt år siden det blev stiftet, allerede nu det største parti på den britiske venstrefløj. Selvom partiet har under 2.000 medlemmer, er det en historisk præstation, at det eksisterer.

Partiets mål er at forene alle til venstre for Labour. Men partiet opfatter sig ikke som et klassisk venstrereformistisk støtteparti, men ser sig selv som et reelt regeringsalternativ i stil med Syriza i Grækenland.

– Labour er ikke længere et arbejderparti. Det er ligeså meget et parti for big business som de konservative er. I måling efter måling ligger befolkningen væsentligt mere til venstre end Labour, siger Salman Shaheen, en af Left Unitys fire talspersoner til Modkraft.

Salman Shaheen nævner som eksempel, at 90 procent af befolkningen går ind for at gennationalisere jernbanerne og 65 procent for at gennationalisere energiselskaberne.

De konservative og liberaldemokraternes angreb på den offentlige velfærd er støttet af Labour. Allersenest i afstemningen om et loft over udgifter til offentlig velfærd. Labours neoliberale politik giver grobund for venstrefløjen.

– Et loft over velfærdsudgifter vil ramme de fattigste, det vil ramme handicappede og ødelægge livet for enlige mødre. Det har ført til stor stigning i støtten til Left Unity, lyder det fra Salman Shaheen.

Momentum og medieinteresse

De britiske medier har vist forholdsmæssigt stor interesse for Left Unity, og det mærker partiet i tilgangen af nye medlemmer.

En af årsagerne til medlemstilgangen har været et interview med Salman Shaheen på britisk tv.

I interviewet kritiserede Shaheen Labour for at deltage i regeringens angreb på den offentlige velfærd.

Se interviewet med Salman Shaheen på BBC gennem Left Unitys hjemmeside

Men mediebevågenhed er ikke nok. Left Unitys første opgave bliver at opretholde momentum og udbygge deres parti. Det skal ske ved at diskutere politik på et sprog, folk forstår. Her har den britiske venstrefløj traditionelt haft et problem, da debatterne har været meget teoretisk tunge.

– Vi skal være i lokalsamfundene og involvere os i lokale kampagner mod nedskæringer og lukninger af hospitaler. Ved at gøre det, kan vi vise, at vores politik rent faktisk betyder noget for folk på nedskæringernes frontlinjer. Kun når man gør det, kan man som politisk parti bede nogen om en stemme. Man skal gøre en forskel i folks liv, siger Salman Shaheen.

Opgaverne står i kø

Bianca Todd håber Left Unity kan få samme rolle som det indflydelsesrige EU-skeptiske parti United Kingdom Independence Party, UKIP, har haft på den borgerlige blok i Storbritannien. UKIP har givet folk mulighed for at tale politik med deres egne ord, mener hun.

– Vores opgave er nu at bruge de evner, vi har og bruge vores momentum til, at få budskabet ud, at det er okay at tilhøre venstrefløjen, siger Bianca Todd til Modkraft.

Bianca Todd kommer fra en familie, hvor fagforeningerne altid har betydet meget. Hun meldte sig ind i Left Unity på grund af de omfattende nedskæringer i det britiske velfærdssystem. Hun har tidligere været medlem af Labour og Liberaldemokraterne og betegner sig selv som socialist.

For Left Unity er den lokale forankring vigtig. Partiet vil derfor ikke opstille kandidater, uden at de har et lokalt bagland. Kandidater fra Left Unity vil være at finde på få stemmesedler til lokalvalg i 2014.

Partiet har valgt ikke at stille op til europaparlamentsvalget i 2014, da partiet endnu ikke føler sig klart. Opstilling til nationale valg vil tidligst ske i 2015.

Nyvalgt politisk ledelse

Left Unity havde op til konferencen for første gang valgt en ledelse. Det skete via online afstemninger, der blev godkendt på kongressen i Manchester.

Ledelsen domineres af medlemmer fra den fløj i partiet, der op til stiftelsen kaldte sig Left Unity Platform. Den beskyldes af andre dele af partiet for at tilhøre den mere reformistiske del af partiet.

Det er dog langt fra den eneste strømning. Left Unity spænder politisk over et spektrum, der rammer ned i blandt andet Labour, Green Party, diverse venstrefløjspartier, bevægelsesfolk og partiløse.

I forholdet til EU stod en kommunistisk platform stærkt, selv om den er en af de mindre strømninger i partiet. Partiet besluttede på konferencen, at det ikke arbejder for en udmeldelse af EU.

Left Unity anerkender, at der er store problemer i EU, og at det er udemokratisk og neoliberal størrelse, men ønsker samtidig at forandre EU indefra.

Medlemsdemokratiet er centralt

På den britiske venstrefløj er der er en bred anerkendelse af, at en splittet venstrefløj er en svag venstrefløj. At Left Unity ikke er en alliance mellem forskellige partier og organisationer, gør partidannelsen interessant.

Modsat tidligere forsøg på samling af den britiske venstrefløj, er Left Unity er et medlemsparti med et stærkt fokus på medlemsdemokrati.

Demokratiet er netop en af partiets væsentligste styrker, mener Kate Hudson og Andrew Burgin, begge veteraner på den britiske venstrefløj.

– I partiet vil der være folk, der har forskellige politiske opfattelser. Der vil være dem på den yderste venstrefløj, der vil have at partiet er et revolutionært parti, som vil have os til at lave et program for kommunisme, og andre, der vil gå langsommere frem eller føler at vi skal nå ud til brede lag, siger Andrew Burgin til Modkraft.

– Metoden i alle brede venstrepartier er at integrere disse elementer og skabe et parti, der kan blive en stærk kraft i det politiske liv og flytte landet langt til venstre. Vi kombinerer det gennem åbne diskussioner, internt demokrati, og ved at have en socialistisk, feministisk og grøn basis for vores politik, siger han.

Left Unitys udvikling er vanvittigt vigtigt. Partiet er den bedste chance den britiske venstrefløj i det sidste halve århundrede har haft for at forene sig til en fælles kraft.

Hvis partiet opnår kritisk masse, bevarer mangfoldigheden og undgår sekterisme og udemokratisk ledelse, vil det kunne udløse en interessant politisk udvikling.

Asger Hougaard deltog i Left Unitys konference i Manchester, som repræsentant for Enhedslisten.

Læs også Ole Wugge Christiansens baggrundsartikel for dannelsen af Left Unity i tidsskriftet Solidaritet

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce