Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Dokument
3. marts 2016 - 11:16

Opråb: Ophæv udgangsforbudet i bydelen Sur i Diyarkakır

Bydelen Sur i den kurdiske by Amed (Diyarbakir) er underlagt udgangsforbud udstedt af en tyrkisk guvernør. Det prokurdiske parti HDP frygter en gentagelse af massakrer som i Cisre, hvor 60 civile blev henrettet i et kælderrum. Modkraft bringer et åbent brev, som HDP har sendt til FN, EU, ambassader og politiske partier i udlandet.

Det prokurdiske parti HDP (Halkların Demokratik Partisi - Folkets Demokratiske Parti) har onsdag den 2. marts 2016 sendt et åbent brev til generalsekretariatet for FN, FN-tilknyttede institutioner, alle parlamenter og formandskabet for Europa-Parlamentet, Europa-Kommissionen, Generalsekretariatet for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, ambassader og politiske partier i udlandet:

På grund af 58 separate udgangsforbud, der er pålagt i flere kvarterer i 21 distrikter i syv kurdiske provinser, har 290 borgere indtil nu mistet livet.

Det udgangsforbud og den blokade i Sur-distriktet i Diyarbakir, som er erklæret af Diyarbakırs guvernør, har absolut intet juridisk og forfatningsmæssigt grundlag.

I dag den 2. december 2015 går det ind i sin 90. dag.

Fireogtyve lokale borgere har mistet livet i løbet af dette udgangsforbud. Antallet af tab omfatter kun dem, der kunne identificeres.

I århundreder har Sur-distriktet været det kulturelle, sociale, økonomiske og historiske centrum i Diyarbakır.

Det udgangsforbud, der er pålagt distriktet, udgør en militær blokade og er i klar modstrid med de grundlæggende rettigheder, friheder og det statslige ansvar fastsat i forfatningen, såsom retten til liv, retten til sundhed, retten til uddannelse og retten til at rejse.

Det økonomiske, sociale og kulturelle liv i Sur er gået i stå; uden el og vand i boligerne og ingen basale ydelser som apoteker og bagerier i gaderne.

Under disse alvorlige forhold, og mens verden ser til, mister børn, kvinder og ældre deres liv én efter én.

Selv ikoniske og hellige offentlige steder, der anses for at være menneskehedens fælles kulturelle og religiøse arv, omdannes til ruiner under udgangsforbuddet mod fællesskab, og håndhæves af militæret, politiet og paramilitære styrker.

Tanks og tungt artilleri har skadet Diyarbakirs bymure, der er officielt anført på UNESCO’s liste over Verdensarvssteder. Den fem hundrede år gamle Kurşunlu moske, den historiske Hasırlı Mosque, den 1.700 år gamle Saint Mary Church, den historiske Surp Giragos Kirke og protestantiske kirker er blandt de historiske steder, der er blevet ødelagt og gjort ubrugeligt gennem udgangsforbuddets håndhævelse.

Et hundrede og otte og halvfjerds kroppe er indtil nu blevet hentet fra de »Grusomme Kældre« i Cizre-distriktet Şırnak. Men rapporter for de familiemedlemmer, som blev identificeret i de afdøde, viser, at deres kroppe var blevet brændt til ukendelighed. Desuden er ligene med forsæt transporteret til forskellige andre byer i Tyrkiet til obduktioner og procedurer, som igen har forværret de efterladte familiemedlemmers lidelser.

Vi har ikke andet valg end at forhindre forekomsten af endnu en tilsvarende ugerning i Sur.

Udgangsforbudet i Sur skal straks hæves. Det er den eneste måde at forhindre en gentagelse af Cizre massakren på. En massakre, der med al sin grusomhed skete lige foran verdens lukkede øjne.

Den militære blokade skal ophæves, så mennesker, hvis liv er i fare, kan blive sikkert evakueret.

Alt, der sker i Sur i øjeblikket, og alt, der vil ske i de kommende dage, er et spørgsmål om menneskelighed og menneskelig værdighed.

Internationale offentlige og politiske aktører er nødvendigvis interesseret i bæredygtigheden og stabiliteten i Tyrkiet og regionen. I lyset af de seneste udfoldede begivenheder i Tyrkiet,er der opstået et presserende behov for at have en klar holdning til frihed, fred og demokrati.

Vi opfordrer alle nationale og internationale demokratiske institutioner og platforme til at udtrykke en stærk reaktion mod den nuværende politiske og humanitære krise i Sur og handle solidarisk med befolkningen i Sur.

Med venlig hilsen

Figen Yüksedağ og Selahattin Demırtaş, næstformænd i HDP, Halkların Demokratik Partisi, Folkets Demokratiske Parti.

HDP er et erklæret antikapitalistisk og sekulært prokurdisk parti, der opnåede 10 procent af stemmerne ved parlamentsvalget i Tyrkiet den 1. november 2015.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce