Annonce

Aktindsigt
14. juli 2012 - 19:24

Omfattende overvågning af venstrefløjen i mellemkrigstiden

De danske myndigheders overvågning af den yderste venstrefløj i perioden 1918-22 har været mere omfattende end hidtil antaget. Det afslører aktindsigt hos Politiets Efterretningstjeneste.

Dagbladet Information har fået aktindsigt i flere hundrede udførlige indberetninger, referater og notitser, for størstedelens vedkommende udarbejdet i perioden 1918-1922 af en politiinspektør, der arbejde hos forløberen for Politiets Efterretningstjeneste – Statspolitiet.

Materialet omhandler danske syndikalister, anarkister og kommunister og giver ifølge forskere et unikt indblik i myndighedernes overvågning af venstrefløjen i perioden.

En overvågning, der har været langt mere omfattende, end tidligere antaget, skriver avisen.

Læs artiklen »Historiske dokumenter giver unikt indblik i overvågning af revolutionære« hos Information.

Efterretningstjenestens opfattelse

Det har taget Information næsten to år, en klage til Justitsministeriet og flere henvendelser til Folketingets Ombudsmand at få Politiets Efterretningstjeneste til at udlevere dokumenterne.

Avisens journalister Anton Geist og Ulrik Dahlin, der sidste år vandt Cavling-prisen, har nu skrevet en længere artikelserie om politiets overvågning af venstrefløjen i mellemkrigsårene, som bliver bragt den kommende tid.   

Historieprofessor på Copenhagen Business School, Kurt Jacobsen, minder om, at materialet alene afspejler myndighedernes syn på venstrefløjen.

– Resultatet er, at vi får et unikt indblik i tiden. Efterretningstjenesters arkiver giver på den måde både et indblik i tjenesterne selv, men også i det, de overvåger, og det er klart, at det, som her er gravet frem, vil kunne kaste nyt lys over meget af det, der skete under det officielle partiapparat. Men man skal forholde sig kildekritisk til materialet. Det er vigtigt at forstå, at det er udtryk for, hvordan efterretningstjenesten og dens meddelere har opfattet tingene, siger historieprofessor på Copenhagen Business School, Kurt Jacobsen.

Læs den første artikel: »Røgbomber, luksusautomobiler og røde revolutionsdrømme« hos Information.

Læs den anden artikel: »Da de arbejdsløse ville stjæle våben fra militæret« hos Information.

Læs den tredje artikel: »Da statspolitiet jagtede bolsjevik-agenter« hos Information.

Læs den fjerde artikel: »Politiinspektørens hemmelige meddelere« hos Information.

Læs den femte artikel »Den Røde Garde og Litwinoffs hemmelige kasse« hos Information.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce