Annonce

Uddannelse
21. april 2015 - 11:55

Nye studenterprotester: Bliver så længe det er nødvendigt

Landsdækkende universitetsprotester med blokader og besættelse fortsætter på anden uge. I Aarhus er blokader mod rektorkontor mødt af politianmeldelse, mens reaktionen hos ledelserne på Københavns Universitet og RUC er mere afventende.

Siden onsdag den 15. april har studerende blokeret rektoraterne på Københavns Universitet og Roskilde Universitet (RUC) og besat Vandrehallen på Aarhus Universitet.

De protesterer mod regeringens fremdriftsreform og dimensioneringsplan, manglende demokrati i uddannelsessektoren og erhvervslivets indflydelse samme sted.

Bag protesterne står studenterbevægelsen Et Andet Universitet, som også i november sidste år blokerede universitetsrektorater flere steder i landet og to offentlige møder med regeringens såkaldte »Kvalitetsudvalg«.

– Vi ønsker at rulle forringelserne tilbage, og så skal universiteterne producere fri viden, som er til glæde for fællesskabet, og som ikke styres af erhvervslivet. Vi vil også skabe et ægte demokrati for de studerende og ansatte på universiteterne, så erhvervsfolkene skal ud af universitetsbestyrelserne, forklarer talsperson Magnus Schrøder på vegne af de studerende i København til TV2/Lorry.

De studerende vedtog aktionen på et landsdækkende stormøde i Et Andet Universitet i marts. For at være sikre på adgang til rektoraterne indledte de studerende blokaderne med et overraskelsesangreb ved at starte en dag tidligere end offentligt annonceret.

På Aarhus Universitet havde den lokale ledelse aflåst rektoratet for at forhindre de studerende i at komme ind i bygningen. Under påskud af at ville mødes med universitetsledelsen lykkedes det dog alligevel at få adgang og indlede blokaden.

Detention, peberspray og knipler

Det fik universitetsledelsen til øjeblikkeligt at tilkalde politiet, der efter godt en time fik ryddet blokaden.

De studerende kritiserer politiet for en unødig truende opførsel ved at tale om anvendelse af detention, peberspray og knipler.

Talsperson for Et Andet Universitet på Aarhus Universitet, Sille Berthelsen, siger til den lokale universitetsavis Omnibus, at »der er ikke tale, om at vi gik frivilligt,« og fortsætter: »Vi havde reelt ikke noget valg. Politiet truede os til at forlade rektoratet«.

De studerende retter dog først og fremmest skytset mod universitetsledelsen, som valgte at ringe efter politiet.

– Det ærgrer mig, at ledelsen i stedet for at løse konflikten valgte at tilkalde politiet. Vi er ikke interesserede i en konflikt med politiet, siger Sille Berthelsen.

På spørgsmålet fra Omnibus om det var nødvendigt at bringe knipler og peberspray på banen over for de studerende, svarer politiinspektør Morten Anker Jensen fra Østjyllands Politi:

»Hvis det er foregået sådan, at politiet er blevet spurgt, så ja. Så har politiet handlet, som man kunne forvente. Og nu tror jeg ikke, vi har mere at snakke om. Farvel,« lyder det fra Østjyllands Politi, inden røret smækkes på.

Læs artikel hos TV2/Lorry: »Studerende besætter universiteter«

Læs artikel hos Omnibus: »Demonstranter fra Et andet universitet: Vi vil hellere flyttes end trues med peberspray og knipler«

Afdæmpet reaktion på KU og RUC

Efter rydningen af rektoratsblokaden onsdag flyttede de aarhusianske studerende samme dag i stedet over på den anden side af vejen og ind i Vandrehallen på Aarhus Universitet, som de har holdt besat siden da. 

Samtidig fortsætter blokaderne af rektoraterne på Københavns Universitet og Roskilde Universitet (RUC), hvor ledelserne foreløbig har valgt en mindre konfrontatorisk linje end i Aarhus.

Vicedirektør Jasper Steen Winkel fra Københavns Universitet siger således, at man ikke har planer om at involvere politiet i konflikten.
– Vi prøver at få det til at fungere, så de studerende kan ytre sig, og vi kan få gjort vores arbejde, siger han til Universitetsavisen på KU.

Heller ikke universitetsledelsen i Roskilde har endnu truet med politianmeldelse.

Læs artikel hos Universitetsavisen: ”KU’s ledelse om blokaden: Vi prøver at få det til at fungere”

Læs artikel hos RUSK: »Et Andet Universitet blokerer rektoratet – igen«

Læs artikel hos DR: »Studerende i blokade på femte døgn: Bad ansatte tage deres ting og gå«

Læs artikel hos DR: »Yoga, blokadebryllup og debatmøder: Blokadestuderende ønsker en anden universitetsvision«

Efterlyser handling fra ledelsen og fortsætter aktioner

De studerende efterlyser desuden handling fra ledelsen, som de mener i langt højere grad burde støtte deres i kamp.

– Lige nu har vi den følelse, at rektoratet og ledelsen agerer agenter for ministeriet og ikke varetager den opgave som ledelse, de burde, men i stedet administrerer de regler, de får sendt ned fra oven, siger Et Andet Universitets talsperson på RUC, Henrik Skaaning, til universitetsavisen RUSK.

Ud over at blokere og besætte har de studerende blandt andet arrangeret oplæg, set film, malet bannere og holdt et »blokadebryllup«, hvor de tilstedeværende ved et ritual blev smedet samen som «blokadefæller«.

Der er desuden blevet udvekslet solidaritetshilsener med den chilenske studenterbevægelse.

Foreløbig er der ingen planer om at indstille protesterne.

– Vi bliver, så længe det er nødvendigt. De kan stoppe blokaden ved at trække fremdrifts- og dimensioneringsreformen og universitetsloven fra 2003 tilbage, udtaler Sofia Luna, der talsperson på Københavns Universitet.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce