Annonce

Portugal
25. november 2015 - 14:48

Ny portugisisk centrum-venstre-regering varsler et moderat opgør med sparepolitikken

Tirsdag den 24. november udnævnte den portugisiske præsident lederen af de portugisiske socialdemokrater, António Costa, til premierminister. Kommunister og socialister udgør det parlamentariske grundlag for den nye regering, der varsler et »økonomisk ansvarligt« opgør med sparepolitikken.

Tirsdag den 24. november kom der en foreløbig løsning på den politiske krise, som Portugal har stået i siden parlamentsvalget den 4. oktober.

Ved valget fik valgalliancen mellem de to regerende partier, de liberale i PSD og de konservative i CDS, flest stemmer, men uden at sikre sig et flertal i parlamentet. Det gjorde venstrefløjen, inklusiv det socialdemokratiske Socialistparti, PS, derimod med et smalt flertal på ca. 51 procent af stemmerne.

Og det flertal brugte venstrefløjen den 10. november, da den bragte den nye regering mellem PSD og CDS til fald ved en mistillidserklæring i det portugisiske parlament.

Siden da har socialdemokraterne i PS ventet på at få muligheden for at danne regering, men den portugisiske præsident, Aníbal António Cavaco Silva - der selv tilhører det liberale parti PSD - har tøvet. Indtil nu.

Tirsdag valgte den portugisiske præsident at udnævne lederen af de portugisiske socialdemokrater, António Costa, til premierminister. Dermed er vejen banet for at socialdemokraterne kan danne en ny regering med støtte fra den egentlige venstrefløj.

Enighed om opgør med sparepolitikken

Socialdemokraterne har på forhånd afstemt de store linjer i regeringsgrundlaget med de partier på venstrefløjen, der udgør regeringens parlamentariske grundlag. Det drejer sig om socialisterne i Venstreblokken samt økosocialisterne og kommunisterne i valgalliancen CDU.

Sammen er de blevet enige om at gøre op med den hårde sparepolitik, som den tidligere liberalkonservative regering stod for. I stedet vil de fjerne nedskæringer på pensioner og offentlige lønninger, som den tidligere regering indførte, samt hæve mindstelønnen og indføre skattelettelser for de lavest lønnede. Det skriver politico.eu.

Ifølge Mario Centeno, der er udset til at blive finansminister i den nye regering, er der dog ikke tale om et opgør med den politiske linje i EU, men et »kontrolleret og økonomisk ansvarligt opgør med sparepolitikken«. Den nye regering fastholder ifølge ham sine forpligtigelser over for EU og sine kreditorer:

- Markederne ønsker, at Portugal udviser en økonomisk ansvarlighed, der gør landet i stand til at leve op til sine forpligtigelser. Det er lige præcis, hvad vi har tænkt os at gøre. Det, som er vigtigt at forstå, er, at vi er nødt til at skabe de forhold, som vil gøre os i stand til at tilbagebetale vores gæld, udtalte Centeno for nylig til den portugisiske nyhedskanal RTP 3. 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce