Regeringsaftale om genindførelse af faglige rettigheder, hævet mindsteløn og annullering af fyringer gør i praksis op med den tidligere regerings aftaler med EU.
Ifølge den græske netavis Ekathimerini har højrepartiet De uafhængige grækere, ANEL, godkendt det venstreorienterede Syrizas økonomiske program.
Højrepartiet vil støtte den økonomiske politik, som blev præsenteret af formanden for Syriza og nyindsatte premierminister Alexis Tsipras som partiet oplæg til regeringsprogram i september 2014. Så længe den nye premierminister ikke presser på med ændringer på områder, hvor partiet har indvendinger.
Det indbefatter udenrigspolitik, bl.a. spørgsmålet om en aftale med den tidligere jugoslaviske republik Makedonien.
Syriza har også indvilget i at sætte planer om at adskille kirke og stat på pause, skriver avisen.
Læs artiklen »Tsipras forms government, plans new legislation« hos Ekathimerini.com
De uafhængige grækere blev dannet i 2012, efter medlemmer blev ekskluderet fra det tidligere regeringsparti Nyt Demokrati, fordi de nægtede at stemme for den teknokrat regering, som blev indsat i 2011 for at gennemføre aftalerne med EU.
Partiet er således »født« af modstanden mod, at landet skal »styres fra Bruxelles«.
Det forventes at ANEL’s formand Panos Kammenos bliver forsvarsminister i den nye regering.
Ifølge avisens kilder i partiet har Kammenos givet grønt lys til, at Syriza kan fremlægge de lovforslag, partiet har forberedt, for at gennemføre det økonomiske program.
Det forventes, at den første lov, regeringen præsenterer, vil hæve mindstelønnen til 751 euro og genetablere det kollektive forhandlingssystem.
At hæve mindstelønnen er i sig selv et brud med den tidligere regerings aftale med Trojkaen (EU, Den internationale valutafond og Den europæiske centralbank). Det samme gælder de faglige rettigheder, som – også efter aftale med Trojkaen – er blevet systematisk svækket, så der i mange sektorer ikke er indgået nye overenskomster i flere år.
Den nye regering vil også gøre op med det fyringsprogram i den offentlige sektor, som har ført til at 10.000 af offentligt ansatte, er oveført til »ventepuljer,« mens deres jobs evalueres. Mange er endt med at blive fyret. Det forventes, at en del nu vil blive genansat, skriver avisen.
De omfattende fyringer i den offentlige sektor har været en af krumtapperne i aftalerne med Trojkaen, som minutiøst har holdt øje med, at den tidligere regering levede op til de »fyringskvoter« som var aftalt.
Samtidig forventes det, at regeringen inden for de næste uger gennemfører love, som gør det muligt at levere gratis strøm til de 300.000 husstande, som lever under fattigdomsgrænsen, skriver avisen.
Det forventes også, at regeringen vil presse på for en hurtig genetablering af den statslige radio og TV- station, ERT, som blev lukket i 2013.
Endelig er de to partier blevet enige om at nedsætte en parlamentarisk kommission, som skal undersøge, hvorfor Grækenland blev tvunget til at underskrive den første aftale med Trojkaen i 2010, og hvorfor det har ført til en gældsspiral, så landet i dag skylder, hvad der svarer til 170 procent af BNP.
Da aftalen blev indgået var gælden på »kun« 120 procent.
Artiklen bringes også på hjemmesiden for EU-fagligt Netværk
Se også links om Syriza og det græske valg på Modkraft Bibliotekets Tidslinje 25. januar 2015.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96