Annonce

Overvågning
12. september 2013 - 16:49

NSA spionerer mod amerikanske statsborgere for Israel

Efterretningsorganisationen NSA afleverer såkaldt »rå« efterretningsdata om amerikanske borgere til Israel. NSA fastholder, at amerikanske rettigheder respekteres, men det er op til Israel at se til, at det sker.

I et nyt dokument i en fortsat strøm af lækkede dokumenter fra whistlebloweren Edward Snowden kastes der lys over omfanget og karakteren af det amerikanske efterretningsagentur, National Security Agency, NSA's samarbejde med israelske spiontjenester.

Et lækket dokumentet beskriver rammerne for samarbejdet mellem NSA og Israeli Sigint National Unit, ISNU, der ligesom NSA forestår overvågning af elektronisk kommunikation.

Dokumentet sætter spørgsmålstegn ved amerikanske regerings påstande om, at NSA's overvågningsapparat er underlagt rigidt opsyn. 

Dokumenter skitserer blandt andet en ordning, der giver Israel adgang til »raw intelligence«. Det er indsamlede data, der har til gode at blive gennemset. Dataene indebolder blandt andet for oplysninger om amerikanske statsborgere, som NSA ikke uden videre må overgive til fremmede magter.

Læs »Israeli and American flags NSA shares raw intelligence including Americans’ data with Israel« i den britiske avis The Guardian

Læs også artiklen »NSA and Israeli intelligence: memorandum of understanding – full document« hos The Guardian


Israel skal sikre amerikanske rettigheder

Forfatterne til det nu offentliggjorte og udaterede memorandum skriver ganske vist, at borgerne har ret til privatliv, og om vigtigheden af såkaldt »minimering«.

Det er elektrospion-jargon for det gennemsyn af materialet, der skal sikre, at vidensdeling mellem NSA og ISNU ikke krænker amerikanske borgeres rettigheder.

NSA fastholder da også, at samarbejdet mellem NSA og ISNU er i overensstemmelse med amerikansk lovgivning.

– Information, der er tilvejebragt gennem NSA's aktiviteter, bliver håndteret efter procedurer, der er designet til at beskytte retten til privatliv, siger en talsperson fra organisationen til The Guardian.

Men i realiteten er det op til Israel at følge procedurerne. De »rå efterretninger«, som NSA giver ISNU adgang til, er netop defineret ved ikke at være minimeret eller filtreret.

Omsorgen for amerikanernes borgerrettigheder er derfor overladt til israelske spioner.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce