Annonce

Udland
22. januar 2014 - 17:02

NSA–reform får blandet modtagelse

Præsident Obamas forslag til reform af NSA og den massive overvågning af amerikanere får en blandet modtagelse i den amerikanske offentlighed. Skudsmålene går fra »milepæl« til »spin«.

Fredag den 17. januar holdt USA's præsident, Barack Obama, tale om de reformer af den amerikanske efterretningstjeneste, som han har stillet amerikanerne i udsigt efter massiv overvågning i sommer blev afsløret af Edward Snowden.

Talen var, mener nogle iagttagere, en imødekommelse af de kritikere, der ovenpå Snowdens læk har fundet lejlighed til at bekymre sig om amerikanernes forfatningsmæssige borgerrettigheder.

Andre peger på, at reformplanerne – trods positive takter – ikke går vidt nok, mens atter andre har fundet anledning til at kalde de lovede ændringer for sminke, der skal dække over, at den massive og uselektive overvågning af uskyldige borgere fortsætter stort set uændret   

Talen var da også helt generelt et argument for nødvendigheden af overvågning, og en påstand om, at NSA’s medarbejdere kan betros adgangen til at snuse i amerikanernes privatliv.

»Men jeg vil ikke stoppe disse programmer fuldstændigt. Ikke bare fordi jeg mener, at de gør os mere sikre, men også fordi der hverken i den oprindelige evaluering eller i det, jeg senere har fundet ud af, er noget, der tyder på, at vores efterretningstjenester har søgt at bryde loven, eller at de tager let på deres medborgeres borgerrettigheder«, fastslog Obama.

Læs »Obama presents NSA reforms with plan to end government storage of call data« hos The Guardian

Læs »Transcript Of President Obama's Speech On NSA Reforms« hos NPR

FISA-domstolen skal spørges

Konkret lovede Obama, at oplysninger om amerikanernes brug af deres telefon, de såkaldte metadata, ikke længere vil blive opbevaret af NSA.

De vil fortsat blive indsamlet, men adgangen til at kigge i dem skal fortsat reguleres af den såkaldte FISA-domstol, der i princippet skal udstede kendelser inden føderale efterretningstjenester lytter med.

FISA’s dommere, der er udpeget af regeringen skal, i »signifikante tilfælde«, suppleres af et panel af uafhængige advokater.

De skal give deres besyv med, når  domstolen skal tage stilling til, om NSA må gå i arkivet.

Desuden gav præsidenten løfte om, at statsoverhoveder i allierede lande ikke længere skal udspioneres, sådan som den tyske forbundskansler Angela Merkel er blevet det.

En milepæl

Blandt demokratiske  politikere var der udbredt tilfredshed med Obamas tale og løfterne i den. I en fælles erklæring roste Senatorerne Mark Udall, Ron Wyden og Martin Heinrich Obamas initiativ.

De tre, der er de mest fremtrædende kritikere af NSA blandt USA's folkevalgte politikere, lagde især vægt på præsidentens løfter om begrænsninger af indsamlingen af metadata.

»Afslutningen af den massive dataindsamling er et stort skridt på vejen mod en genskabelse af amerikanernes forfatningsmæssige rettigheder og genopbygning af deres tillid til staten. Tag ikke fejl, dette er en milepæl i vores langvarige bestræbelser på at reformere NSAs omfattende program til informationsindsamling,« skriver de i en fælleserklæring.

Læs »Udall, Wyden, Heinrich Statement Reacting to President's Speech on NSA, Surveillance Reform«

Fortsat forfatningsstridig informationsindsamling

Hos ACLU, den største borgerrettighedsorganisation USA, byder man Obamas løfter velkommen.

Men ACLU noterer sig også, at den mest alvorlige kritik, der handler om den massive og uselektive  informationsindsamling, fortsætter, selvom det ifølge Obamas plan ikke længere er NSA, der skal stå opbevare oplysningerne.

»Præsidenten skal afslutte og ikke justere regeringens indsamling og opbevaring af alle lovlydige amerikaneres data«, skriver ACLUs direktør Anthony Romer i en pressemeddelelse, og fortsætter:

»Når regeringen indsamler og opbevarer oplysninger om alle amerikaneres telefonsamtaler, er den engageret i et lærebogseksempel på, hvad der kaldes ’grundløs ransagning’. Det er i strid med forfatningen, skriver han«.

Ren Kosmetik

Peter Van Buren, tidligere embedsmand ved det amerikanske udenrigsministerium, og forfatter til flere kritiske bøger om amerikansk udenrigspolitik, har svært ved at se positive takter i præsidentens tale.

»Desværre er det meget lidt, der vil blive forandret substantielt. Et par kosmetiske forbedringer, nogle pæne ord og spørgsmål kastet i kongressens kamparena, hvor de stille og roligt vil forsvinde i bitter partistrid, og store forhåbninger om, at problemet vil forsvinde fra offentligheden som fikset«, skriver han.

Han peger også på, at FISA-domstolens historie ikke byder på mange eksempler på, at den har modsat sig forespørgsler fra regeringens hemmelige tjenester.

»Enten er regeringen meget god til at føre sin sag, eller også er domstolen blevet et gummistempel.  Den hemmelige domstol fulgte regeringens ønske i alle de 1789 forespørgsler, den blev forelagt i 2012«, fastslår Peter Van Buren

Læs »Obama NSA Speech: Pretty Words, No Real Change« på We Meant Well

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce